Opinii

Modelul de creştere economică bazat pe exporturi şi lipsa investiţiilor este volatil

Modelul de creştere economică bazat pe exporturi şi...

Autor: Dan Armeanu

14.08.2014, 13:28 681

Deşi ritmul de cereştere economică s-a redus semnificativ, ţinând cont de contextul regional şi european România rămâne printre ţările care performează în continuare. Din păcate, se menţine structura dezechilibrată a creşterii economice  determinată de lipsa investiţiilor si bazata, in principal, pe industrie, care a fost sustinuta preponderent de exporturi.

In primul semestru, atat investitiile straine directe cat si cheltuielile publice pentru investitii nu au sustinut  cresterea economica. De asemenea, constructiile au avut o contributie negativa. Astfel, lipsa investitiilor in infrastructura (au scazut in primul trimestru cu aproximativ 27% fata de aceeasi perioada a anului anterior), finantate de stat sau din fonduri europene, precum si sacrificarea cheltuielilor publice cu investitiile pentru inregistrarea unui deficit bugetar de numai 0,5% din PIB (cheltuielile publice cu investitiile au scazut in primul semestru cu 20% fata de aceeasi perioada a anului 2013) au contribuit la slaba performanta a economiei romanesti. Pentru a fi un instrument de dezvoltare, programarea bugetara trebuie sa tina cont de structura si calitatea cheltuielilor dar si de efectul acestora in economie. Cheltuielile pentru investitii trebuie sa aiba o evolutie intr-un ritm constant, fara variatii semnificative pe parcursul anului pentru ca efectul lor sa fie sustenabil. De asemenea, sectorul privat trebuie sustinut prin politici fiscale de stimulare a ocuparii si a comportamentului investitional. Acum se vede si mai mult necesitatea adoptarii unor masuri de reducere a fiscalitatii (reducerea CAS, reducerea TVA etc.) pentru imbunatatirea potentialului de crestere economica.

Cresterea economica din primul semestru s-a bazat in cea mai mare parte pe performantele inregistrate in industrie (a crescut cu aproximativ 9% fata de primul semestru al anului 2013) dar, din pacate, nu au fost sustinute de cererea interna, tendinta care se pastreaza din anii anteriori. Comenzile din industrie au provenit in special din cererea externa, exporturile inregistrand o crestere de 7,65%  fata de primul semestru al anului trecut. Ritmul de crestere a exporturilor a scazut  fata perioadele anteriore si se poate diminua in continuare tinand cont de slaba performanta a  tarilor din UE .

Astfel, este necesar ca economia sa fie sustinuta de investitii pentru reechilibrarea structurii cresterii economice. Nu se poate inregistra o crestere sustenabila fara echilibrarea structurii acesteia si fara aportul consistent al investitiilor.

Dan Armeanu este profesor universitar la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, ASE Bucureşti

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO