Opinii

N-are guvernul obstacole câte soluţii au antreprenorii!

N-are guvernul obstacole câte soluţii au antreprenorii!

Autor: Dragoş Dragoteanu

06.02.2014, 17:31 1010

Pentru cei care nu erau convinsi de benefacerile crizei, acestea incep sa apara. Din 2009 incoace, lucrurile se clarifica, in multe domenii de business. Este un fenomen firesc, trait de toti cei care au avut sau au o afacere privata. Rezultatele sunt vizibile pe piata libera. Concluziile partiale sunt la indemana oricarui analist economic. Venite de la un antreprenor 100%, sunt poate mai directe, dar pe intelesul tuturor.

1. Inca de acum 150 de ani, Charles Darwin - marele savant britanic - a avut dreptate!... Ca si animalele, antreprenorii nostri au trebuit sa sa adapteze sau au murit. Care au fost motivele disparitiei lor? Educatia antreprenoriala sumara, lipsa de rezultate economice in conditii de criza, greselile de management coroborate cu lipsa de experienta si, mai ales, lipsa de tenacitate. Am lasat special la sfarsit aceasta calitate definitorie pentru cineva care doreste cu adevarat sa se bucure de statutul de antreprenor, dispus la sacrificii pentru a-si apropia succesul in afaceri. Dintre intreprinzatorii care si-au inchis propriile afaceri din motive independente de ei, numai aceia care vor lucra in viitor la dezvoltarea personala a calitatilor absolut necesare unui antreprenor vor avea sansa sa revina pe scena in mediul privat.

2. Antreprenorii care au rezistat pana acum crizei au mari sanse sa ramana in continuare in jungla afacerilor private. Exista cel putin doua argumente importante in acest sens. Unul se refera la tenacitatea pe termen lung dovedita deja. Celalalt, la adaptarea continua si rapida la noua conjunctura economica, extrem de dificila si complet diferita de vremurile din perioada de boom economic. Toata lumea cunoaste ce s-a intamplat in economia romaneasca in ultimii 5 ani. Tocmai de aceea, intreprinzatorii privati, patronii de IMM-uri care au riscat, micii antreprenori care au afaceri de familie cu cativa angajati, firmele medii si mari care au facut profit in ultimii ani, orice privat care a supravietuit crizei pana acum, impreuna reprezinta germenii viitoarei generatii de oameni de afaceri de succes din aceasta tara.

3. Nu cunosc categorie sociala mai lovita de criza decat clasa de mijloc care se formase pana in anul 2008. Da, bugetarii au suferit cumplit prin reducerea salariilor cu 25%. Da, pensionarii s-au chinuit in conditii economice din ce in ce mai precare, uneori sub demnitatea umana. Da, angajatilor din mediul privat li s-au redus salariile, li s-au taiat sporurile sau bonusurile. Da, au fost disponibilizari in multe unitati de stat sau companii private, dar oamenii s-au descurcat. Da, multi romani au emigrat temporar in cautarea unui nou loc de munca, pentru o viata mai buna, pe alte meleaguri. Dar, pentru mediul privat, criza a adus o schimbare dramatica. Cu toate aceastea, au existat antreprenori care s-au incapatanat sa reuseasca, indiferent de provocarile mediului economic atat de ostil. Si-au redimensionat business-ul, devenind mai eficienti. Au gandit pozitiv, constructiv si au ramas optimisti. In plina criza, au au gasit solutii individuale sau au vazut oportunitati. In loc de “nu se poate”, au aratat ca se poate.

4. Chiar daca investitiile straine au scazut masiv (de peste 16 ori!) in ultimii 5 ani, oamenii de afaceri care au supravietuit crizei pana acum s-au  descurcat onorabil. Sigur nu au mai investit cat si-ar fi dorit, lichiditatile in economie diminuandu-se considerabil. Multi au fost coplesiti de credite sau de poveri fiscale. Totusi, au continuat sa lupte pentru business-ul lor. Au crezut in continuare in potentialul Romaniei, in ciuda conflictelor politice care au creat turbulente economice repetate. Este adevarat ca si evaziunea fiscala a crescut, insa era de asteptat ca nu toti antreprenorii sa fie 100% corecti. Atata timp cat politicienii nu au oferit aproape nimic mediului de afaceri, acest fenomen a constituit salvarea momentana a multor IMM-uri . Din pacate, fie ca vorbim de stanga sau dreapta politica, agresiunea asupra antreprenorilor a fost constanta. Chiar si in aceste conditii vitrege, antreprenorii de succes si contribuabilii onesti au ramas coloana vertebrala a economiei, salvarea bugetului Romaniei.

5. Nu exista niciun dubiu ca antreprenorii presimt ca vor urma inca 2-3 ani, poate chiar 5 ani, la fel de grei. Dar, ce poate fi mai frumos decat sa reusesti sa-ti vezi propria afacere scoasa la liman, consolidata si cu un potential cert de dezvoltare? Ce poate fi mai provocator decat sa faci fata oricarei aversiuni politice si economice a guvernantilor, indiferent de coloratura politica? Ce poate fi mai interesant dacat sa regasesti in fiecare zi puterea de a continua sa lupti cu autoritatile in speranta ca, daca vor prelua afacerea, copiilor tai le va fi mai usor si vor duce o viata mai buna? Ce poate fi mai inaltator sa fii in propria tara un om care a facut tot posibilul sa nu ajunga la mila imprumuturilor statului pentru a-ti plati salariul sau pensia?  La toate aceste intrebari, antreprenorii au oferit deja raspunsuri prin rezultate concrete.

Toti cei care au depasit obstacolele din mediul privat si au reusit sa tina pe picioare o afacere trebuie respectati. Succesul lor trebuie multiplicat in economia reala. Nu trebuie sa-i intrebati cat de greu le-a fost sau ce sacrificii au facut sa supravietuiasca si sa fie invingatori. Intrebati-i mai bine de ce nu au renuntat. Ar putea fi modele de urmat, studii de caz, exemple pentru tinerii antreprenori care se gandesc la start-up-uri sau repere de valori in afaceri. Prin obstacolele puse, guvernul a facut o selectie riguroasa printre intreprinzatorii care au incercat sa fie liberi si profesionisti, independenti fata de stat.

In locul unui parteneriat solid, politicienii au ales o abordare diferita de mentalitatea antreprenorilor. Primii pun obstacole, ceilalti gasesc solutii sa mearga mai departe.  Oamenii de afaceri de succes nu le pot multumi guvernantilor pentru ca sunt astazi mai puternici decat ieri. Impreuna ar fi fost mult mai bine pentru Romania. Pentru ceea ce va urma, avem si o veste proasta: n-are guvernul obstacole cate solutii au antreprenorii!

Dragos Dragoteanu este antreprenor, manager si proprietar Euroest Invest, membru in Consiliul Investitorilor Romani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO