Opinii

Nicolae Danila: "Ma astept ca numarul cazurilor de insolventa din randul clientilor persoane fizice si corporate sa creasca"

Nicolae Danila: "Ma astept ca numarul cazurilor de insolventa din randul clientilor persoane fizice si corporate sa creasca"

Nicolae Danila, profesor universitar doctor: Am intrat intr-o noua faza a globalizarii. Acumularea de resurse financiare a dus la expansiunea fondurilor suverane care sunt administrate direct sau indirect de unele state prin vehicule speciale de investitii.

26.03.2008, 14:26 33

Turbulentele produse pe piata financiara internationala de creditele ipotecare subprime si nu numai au afectat sistemul financiar global, ducand, printre altele, la contractia pietei creditului si la diminuarea increderii intre jucatori.
Transformarile si fenomenele structurale, intre care amintesc slabirea dolarului SUA, cresterea pretului la energie si materii prime, cresterea cererii pentru finantari, au adus noi provocari pentru anumite industrii si jucatori.
Nici bancile comerciale nu au fost ocolite de impactul acestor dezvoltari. Bancile sunt in continuare dornice sa mareasca volumul afacerilor, sa dezvolte afaceri noi, dar sunt convins ca din 2008 nu vom mai fi martorii unei abordari de genul "business as usual". Se intrevad primele semne ca dorinta si necesitatea clientilor de a obtine finantari a devenit elementul principal in negocierile cu bancile, costul si ceilalti termeni ai finantarii trecand in cele mai multe cazuri pe planul doi, in urma strategiei finantatorului in ceea ce priveste lichiditatea si prudenta.
Nu ne putem feri in a recunoaste unele concluzii si invataminte in legatura cu actualele tulburari de pe pietele financiare. Daca ne referim la managementul lichiditatii constatam luarea in considerare inadecvata a obligatiilor inregistrate in afara bilantului, precum si parcurgerea in mai mica masura a unor teste de stres in legatura cu resursele financiare. Multi jucatori au dovedit o anume opacitate in privinta structurii expunerilor, o insuficienta transparenta cu privire la expuneri si pierderi, cu precadere a expunerilor extrabilantiere.
Imi exprim parerea ca vom asista in continuare la o serie de masuri ce urmeaza sa fie luate de catre institutiile si autoritatile abilitate ale fiecarui stat, precum si de cele care reglementeaza la nivel regional sau global.
Aceste decizii vor viza in primul rand schimbari de legislatie in vederea armonizarii cu realitatile pietei financiare. Nu va fi neglijata nici impunerea unei mai mari transparente in relatia cu piata a imprumutatorilor si a imprumutatilor, a emitentilor, a asiguratorilor, a agentiilor de rating, a metodologiilor de rating.
Cerinta de a se ajunge la o mai buna intelegere si raportare a expunerii totale, nu numai a celei incluse in bilant, se va include pe lista de prioritati, ca si necesitatea parcurgerii unor scenarii mai ample de "stress testing".

Care vor fi implicatiile? Intr-o mare masura vom asista la scaderea ritmului global de dezvoltare economica, acesta osciland in jurul a 4,5%, dar ramanand inca robust si fiind in continuare alimentat de performantele economice solide ale tarilor emergente.
Constrangerile financiare vor ramane la un nivel ridicat atat timp cat nu se clarifica elemente fundamentale legate de volumul resurselor necesare pentru a redresa bilanturile multor institutii financiare importante.
Ma astept ca numarul cazurilor de insolventa din randul clientilor persoane fizice si corporate sa creasca, fenomenul fiind influentat de inasprirea conditiilor de creditare si de nivelul de indatorare al acestor clienti, care in multe cazuri a atins cote nesustenabile.
Intrevad o mai mare vulnerabilitate in cel putin doua cazuri importante si anume: pentru clientii (si aici ii includ si pe cei suverani) care au in perioada urmatoare sarcini importante de rambursare a unor finantari, precum si pentru noii "candidati" la imprumuturi sau emitentii pe piata de capital provenind din tarile emergente care nu pot proba intr-o masura suficienta aplicarea unei discipline stricte a managementului lichiditatii. Toate acestea pe fondul unui risc de refinantare in crestere. Selectivitatea va fi exersata cu mai mare forta de catre finantatori, implicand analize fundamentale mult mai rigide.
Cu totii ne vom indrepta atentia asupra unor domenii care isi vor pune amprenta asupra tendintelor viitoare.
M-as opri si asupra climatului economic in anii 2008-2009, care se va caracteriza, dupa parerea mea, prin: continuarea unei cresteri globale robuste, cu o diferentiere intre diferitele regiuni ale globului in privinta ritmului; mentinerea inflatiei la un nivel moderat cu toate fluctuatiile preturilor la energie si materii prime; majorarea dobanzilor la active si pasive pe pietele emergente, concomitent cu scaderea acestora in economiile avansate; ramanerea la un nivel acut a dezechilibrelor globale (avand printre componentele principale deficitul contului curent al SUA, care va continua sa se adanceasca); parcurgerea unui test sever de catre tarile si corporatiile care sunt in continuare dependente de fonduri si finantari.
Multi analisti recomanda o focalizare adecvata asupra calitatii cash-flow-ului operational, mai ales in cazul firmelor care fac parte din industrii cu un caracter ciclic sau care s-au indatorat intr-un grad inalt. In acest sens amintesc fenomenele care pot aduce noi provocari in viata jucatorilor de pe piata si anume slabirea dolarului si o eventuala recesiune in SUA, o perspectiva de crestere mai modesta a ecomomiei Chinei sau a celorlalte tari emergente, o crestere continua a pretului la energie si materii prime, cresterea necesitatilor de finantare a unor ramuri (mai ales a infrastructurii). Toate acestea necesita o mai mare atentie din partea imprumutatilor in privinta performantei operationale si impunerea unor masuri de contrabalansare a factorilor specifici.
Se discuta mult si in legatura cu riscul lichiditatii si al refinantarii; lichiditatea reprezinta in opinia mea principala sursa de risc. Nu-mi place ceea ce afirm, dar constat o continua deteriorare a calitatii portofoliului de credite pe piata noastra bancara (cu preponderenta a celor retail, de consum). Aceasta si in legatura cu strategia paguboasa a unor finantatori de a se focaliza numai pe volum si cota de piata si mai putin pe calitatea clientului si in general pe calitatea procesului de creditare, nefiind transparenti de multe ori fata de actionari si fata de piata.
Nu putem neglija calitatea managementului in cazul unor institutii financiare, a unor banci, fie ele chiar globale sau regionale, care a contribuit la amplificarea crizei actuale. In acest context se va impune revizitarea cerintelor guvernantei corporative.
Intrevad necesitatea obiectiva a unor modificari semnificative in modul de comportament al unor banci fata de clienti cand vine vorba de finantarea acestora.
Bancile vor analiza mult mai aprofundat si critic relatia cu fiecare client, ducand la o diminuare a predictibilitatii comportamentului unei banci. Constrangerile de capital (gradul de adecvare si eficienta utilizarii) vor avea impact asupra apetitului bancilor de a acorda credite, cerintele de prudenta si de profitabilitate punandu-si amprenta pe nivelul costurilor de finantare.
Conditiile de piata vor impune, in cazul multor banci, ghidajul in politica de mentinere sau dezvoltare a relatiei cu un client, si de aceea asteptarile clientilor, bazate mai ales pe experientele anterioare, vor suferi modificari.

Cum as caracteriza piata financiara in 2008? Selectiva (in privinta clientilor si a tranzactiilor de finantat), mai ezitanta, precauta, exersand de multe ori politica de "wait-and-see". Pozitia dominanta pe piata o au finantatorii, structura finantarilor ia din ce in ce mai mult o alura conservativa, sunt tratate cu atentie speculatiile din mass-media care pot avea o influenta majora.
Revenind la criza actuala de pe pietele financiare, as adauga faptul ca aceasta este in mare masura si o consecinta a vastului transfer de resurse financiare si de acumulare a unor excedente de catre unele tari, fenomen care s-a dezvoltat pe parcursul ultimilor 20 de ani, de la ultima criza globala.
Petrodolarii au constituit un factor cheie, alaturi de excedentul comercial acumulat de China si alte tari asiatice. Sursele majore de capital au migrat catre diverse regiuni, aducand cu ele noi asteptari, cat si un transfer al puterii catre noi state. Am intrat intr-o noua faza a globalizarii. Acumularea de resurse financiare a dus la expansiunea fondurilor suverane care sunt administrate direct sau indirect de unele state prin vehicule speciale de investitii (Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Singapore, China, Rusia, Arabia Saudita, Kuweit etc.).
Aceste fonduri suverane pot constitui noi instrumente pe agenda politica a unor state, cu toate ca majoritatea situatiilor arata (cel putin aparent) ca administrarea lor se ghideaza dupa principii de piata. Avem de-a face cu o situatie cel putin curioasa si anume faptul ca aceste fonduri provin din tari emergente (care inca se confrunta cu probleme si decalaje interne), dar care, negasind "oportunitati suficiente" sau "atragatoare" in propriile tari, ajung sa finanteze "mentinerea stilului si nivelului de viata din lumea dezvoltata".
Implicatiile pe termen scurt ale turbulentelor de pe pietele financiare internationale isi pun amprenta asupra tendintelor economice si financiare pe termen mediu si lung. Citandu-l pe editorialistul Clive Horwood (Euromoney), putem fi de acord cu el: "De pe urma dezordinii actuale se va dezvolta o noua ordine financiara mondiala".

Unde ne plasam noi, romanii, in acest context? Ce masuri pe termen scurt suntem dispusi, ca sa nu spun fortati, sa intreprindem?
Care va fi in continuare comportamentul Ministerului de Finante si al Bancii Nationale? Cum va arata sistemul bancar din Romania in viitorul apropiat? Ce strategie macroeconomica vom adopta? Si cand?
De multe ori e liniste la noi, chiar prea multa liniste. Sa fie acesta un semn ca se lucreaza?

Nicolae Danila este profesor universitar doctor, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, fost presedinte executiv al BCR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO