Opinii

Noi pregătiri la final de an financiar: Importanţa Activului net începând cu 2021

Opinia specialistului

Noi pregătiri la final de an financiar: Importanţa...
26.10.2020, 12:21 1918

 

După câţiva ani în care Activul Net al unei entităţii înregistrate în România a devenit un indicator urmărit mai îndeaproape de către autorităţile statului, recent pare că s-a produs o schimbare de perspectivă pentru acestea. În contextul crizei generate de pandemia Covid-19, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au decis că entităţile trebuie stimulate în a-şi îmbunătăţi poziţia financiară, varianta anterioară în care în caz de neconformare urmau să fie dizolvate la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nemaifiind considerată o variantă viabilă în România anului 2020.

Deşi în 2019 au existat informaţii cu privire la existenţa unor proiecte legislative care urmau să introducă posibilitatea că MFP, prin intermediul ANAF, să solicite dizolvarea societăţilor care nu îndeplinesc condiţiile cu privire la activul net, până în prezent aceste proiecte nu au mai fost publicate în Monitorul Oficial. Dimpotrivă, în Septembrie 2020 a apărut OUG 153/2020 care prevede măsuri de stimulare în vederea creşterii capitalurilor proprii ale entităţilor româneşti prin acordarea de reduceri de taxe.

Activul Net, un indicator cheie în evaluarea unui business

Activul Net este un indicator utilizat frecvent în analiza financiară, în baza lui determinându-se o valoare estimativă a unei companii. Practic, Activul net reprezintă suma pe care asociaţii/acţionarii unei companii ar primi-o dacă societatea ar fi lichidată, după valorificarea activelor şi stingerea datoriilor înregistrate de entitate.

Un nivel scăzut al Activului Net indică faptul că entitatea nu are puterea financiară pentru a se dezvolta cu resurse proprii, are un grad ridicat de îndatorare şi implicit se află în situaţia în care nu îşi poate plăti creditorii, furnizorii, taxele, salariaţii, asociaţii, etc. Astfel continuitatea activităţii companiei respective este pusă sub semnul întrebării.

Ce obligaţii există în prezent în relaţie cu Activul Net

În prezent există obligativitatea ajustării valorii Activul Net în cazul în care o entitate înregistrează o valoare a acestuia situată sub jumătate din valoarea Capitalului social. Entitatea trebuie să remedieze problema până la finalul anului următor celui pentru care se constată neîndeplinirea condiţiei.

Această obligativitate este prevăzută de Legea Societăţilor (Legea 31/1990), posibila consecinţă în caz de neîndeplinire fiind că orice persoană interesată poate să solicite dizvolvarea entităţii în cauză.

Ce se schimbă din 2020

În contextul actual entităţile sunt stimulate să îşi  remediaze aceste probleme, primind reduceri de taxe în acest scop.

Prin intermediul OUG 153/2020, au fost introduse reduceri aplicabile în perioada 2021-2025 taxelor datorate de societăţi sub forma Impozitului pe profit, Impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau Impozitului specific unor activităţi astfel:

1)    2% pentru un capital propriu pozitiv şi valoarea Activului Net egală sau depăşeşte 50% din valoarea Capitalului social;

2)    între 5% şi 10% în funcţie de nivelul de creştere anuală a capitalul propriu ajustat al anului pentru care se datorează impozit raportat la capitalul propriu ajustat al anului precent, fiind îndeplinite şi condiţiile de la punctul 1);

3)    3% începând cu 2022 în cazul în care nivelul de creştere anuală a capitalul propriu ajustat al anului pentru care se datorează impozit raportat la capitalul propriu ajustat al anului 2020 depăşeşte un nivel minim prevăzut pentru fiecare an (5% în 2022, până la 20% în 2025), fiind îndeplinite şi condiţiile de la punctul 1).

În situaţia în care sunt îndeplinite 2 sau 3 dintre aceste condiţii, procentele de reducere a taxei sunt cumulative.

De ce este finalul de an important din perspectiva Activului Net

Atât din punct de vedere legal, cât şi din punct de vedere fiscal mai nou, indicatorii Activ net şi Capital Social la final de an au o importanţă semnficativă întrucât :

a)    legal - există obligaţia de a remedia până la finalul anului următor problema Activului Net când scade sub 50% din valoarea Capitalului social;

b)    fiscal - în perioada 2021-2025 se va putea beneficia de reduceri de taxe în funcţie de indicatorii prezentaţi în situaţiile financiare anuale.

Finalul anului 2020 are un rol şi mai important având în vedere că reprezintă un an de referinţă în vederea obţinerii unor reduceri de taxe în perioada 2021-2025.

Modalităţi de ajustare a Activului Net

În vederea remedierii Activului Net pot fi analizate mai multe opţiuni, aplicabililtatea fiecăreia fiind determinată în funcţie de nivelul Activului net.

Un prim pas îl constituie stabilirea tipului de Activ Net înregistrat de societate:

1.    Activ Net Pozitiv însă mai mic de 50% din Capitalul social: 

Scenariu 1: Reducere Capital Social prin acoperirea pierderilor contabile

În cele mai multe cazuri, existenţa unui Activului net de o valoare scăzută se datorează unor pierderi contabile înregistrate în anii precedenţi. În funcţie de valoarea acestor pierderi şi valoarea Capitalului Social, societatea poate decide diminuarea Capitalului Social prin acoperirea pierderilor înregistrate. O importantă ridicată trebuie acordată şi impactului fiscal prin prisma valorii viitoare a Capitalului Social, în sensul de a nu se situa sub pragul de 45.000 Ron, în cazul în care entitatea este plătitoare de Impozit pe profit prin opţiune.

Scenariul 2: Majorare de Capital Social cu emitere de Prime de emisiune

O altă modalitate prin care poate fi remediată problema neîndeplinirii proporţiei Activului Net în raport cu valoarea Capitalului Social este majorarea de Capital Social cu emiterea de Prime de emisiune.

 

2.    Activ Net Negativ

 Scenariul 1: Majorare Capital Social cu aport numerar/active

În situaţia înregistrării unei valori negative a Activului Net, prima varianta de analizat este aceea în care este posibilă o majorare de Capital social prin aport nou cu numerar sau aport cu active. Varianta aportului cu active poate fi considerată mai complicată întrucât este necesară o evaluare a activelor aduse că aport şi pot exista implicaţii fiscale.

De asemenea, poate fi efectuată o analiză asupra activelor şi/sau datoriilor entităţii şi în funcţie de situaţia înregistrată, pot fi avut în vedere următoarele opţiuni:

 Scenariul 2: Evaluarea activelor

În cazul în care societatea deţine active precum imobile, dacă se estimează o creştere a valorii de piaţă a acestora poate proceda la evaluarea bunurilor. Din punct de vedere contabil, creşterea de valoarea înregistrată pentru respectivul imobil generează o Rezerve din reevaluare, rezervă care este inclusă în valoarea Activului Net. Atragem totuşi atenţia asupra faptului că această abordarea trebuie să fie în conformitate cu politicile contabile utilizate de societate.

 Scenariul 3: Majorarea Capitalului Social prin conventirea datoriilor faţă de asociaţi

În situaţia în care societatea înregistrează datorii faţă de asociaţi, o variantă prin care problema Activului Net poate fi remediată este aceea în care respectivele datorii sunt convertite în Capital Social.

Această majorare trebuie validată de către toţi asociaţii societăţii şi consemnată în AGA ce va sta la baza acestui proces împreună cu un raport de expetiza contabila întocmit de un expert contabil autorizat. Expertul contabil autorizat va analiza toate documentele şi evidenţele contabile existente în legătură cu respectivele datorii, urmând să concluzioneze în baza acestora dacă datoria este certă, lichidă şi exigibilă la momentul la care se doreşte majorarea de capital social. Noi în cadrul BDO ajutăm frecvent clienţii cu întocmirea acestui raport de expertiză contabila pentru a-şi putea ajusta valoarea Activului Net.

O astfel de majorare poate fi efectuată inclusiv prin conversia unor dobânzi datorate pentru creditele primite de la asociaţi, o importanţă sporită trebuind acordată în acest caz tratamentului fiscal din perspectiva venitului pe veniturile obţinute de nerezidenţi atunci când beneficiarul dobânzilor este o persoană nerezidentă.

În concluzie, putem identifica mai multe modalităţi de remediere a valorii Activului Net în scopul obţinerii unei valori pozitive şi/sau în scopul îndeplinirii condiţiei prevăzute de Legea 31/1990 însă nu toate acestea au aplicabilitate generală. O analiză asupra situaţiei financiare a societăţii, corelată cu estimările pentru viitor şi o evaluare a implicaţiilor contabile, fiscale şi legale sunt necesare de efectuat în vederea identificării soluţiei optime.

Ana-Maria Spatarelu s-a alăturat echipei BDO România acum 10 ani iar din 2019 este partener în cadrul departamentului de Accounting din Bucureşti.

Expertiză echipei locale este multidisciplinară, oferind servicii de contabilitate, administrare taxe, expertiză contabila sau raportări finanicare conform cerinţelor de management, membrii echipei având certificări locale precum CECCAR, CCF sau internaţionale precum ACCA.

Pentru o privire si mai în amănunt asupra Activului Net, accesaţi www.bdo.ro/rethink


Articolele de tip advertorial publicate pe site-ul www.zf.ro sunt marcate cu (P), Advertorial, Articol cu continut publicitar sau Opinia specialistului

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO