Opinii

Nouă când ne vine rândul?

Roxana Petrescu, Ziarul Financiar

Nouă când ne vine rândul?

Autor: Roxana Petrescu

21.05.2021, 22:05 744

“Mă gândesc cât am stat eu odată să învăţ să ajung la BNR”, îmi spune una dintre prietenele apropiate. Nu lucrează pentru stat, ci pentru o entitate norvegiană specializată în acordarea de finanţări pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România orientate pe soluţii sustenabile de business, energie sau combaterea schimărilor de mediu.

Reacţia ei a venit după ce a aflat că Viorica Dăncilă, fostul premier PSD a devenit Consultant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde a domnului Mugur Isărescu la Banca Naţională a României (BNR). Interesant, la secţiunea de cariere a BNR sunt fel şi fel de posturi, de la fochişti la şoferi, de la electricieni la ospătari. Parcă nu a fost deschisă nicio poziţie de Consultant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde sau poate am ratat-o noi.

Ca o coincidenţă, Viorica Dăncilă a fost cea care l-a susţinut pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR, în timpul cât a fost premier, deşi Liviu Dragnea ar fi avut alte planuri. Aşa zic oamenii răi.

“După numirea controversată de zilele trecute pot trage o singură concluzie. În viaţă toate datoriile se plătesc! #gameofthrones”, scria Tănase Stamule (PNL), pe pagina personală de Facebook, imediat după numirea doamnei Dăncilă la BNR. Apoi şi-a completat postarea spunând că existenţa trocului era evidentă.

Pentru cine nu ştie, Tănase Stamule este decan la FABIZ (Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine ) - Academia de Studii Economice şi a fost consilier al fostului premier Ludovic Orban (PNL), fiind creditat la începutul acestui an cu şanse bune pentru funcţia de secretar general al Guvernului. Aparent, nu a fost să fie. Poate avea altcineva o datorie de recuperat.

Tot săptămâna aceasta, soţul doamnei Dăncilă, domnul Cristinel, a devenit consilier la Transgaz, monopol al statului român, una dintre companiile cu cele mai generoase salarii pentru angajaţii săi. O altă coincidenţă. Culmea este că aceste numiri au avut loc abia după ce salariile şefilor din BNR, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Romgaz şi Autoritatea Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au fost secretizate, la cererea entităţilor, cu acordul Agen­ţiei Naţionale de Inte­gritate (ANI), aşa cum scria ZF încă din aprilie. Scria fără a stârni reacţii sau explicaţii din partea nimănui, scria spre indignarea cititorilor săi. Această sfidare prin tăcere a fost unul dintre instrumentele oribile ale PSD, o tăcere care a coagulat multă ură împotriva acestui partid. Iar când nu tăcea, PSD îţi râdea în faţă, tot sfidare, dar zgomotoasă. În aceeaşi categorie intră atitudinea domnului Stamule, aceeaşi sfidare, exprimată clar şi răspicat. Aşa bă, şi ce? Ce? Ce credeai? Că suntem noi altfel? Coincidenţele sunt pentru noi, nu voi. Mai băgaţi şi voi un episod din GoT, ce naiba?

Trecând pe plan economic, luna această s-a aprobat secarea de bani a Hidroelectrica. Ministerul Energiei, acţionar cu 80% la Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a aprobat propunerea Fondului Proprietatea, entitate din cauza căreia România nici acum nu are o companie integrată de producţie, pentru repartizarea a 1 miliard de lei sub formă de dividende suplimentare din rezultatul reportat în 2020. De asemenea, undă verde ar fi primit şi propunerea de dividende înaintă de Hidroelectrica, respectiv de 1,3 miliarde de lei din profitul pe 2020, ceea ce înseamnă că cea mai profitabilă companie de stat din România urmează să distribuie anul acesta 2,3 miliarde de lei sub formă de dividende către cei doi acţionari.

Hidroelectrica a avut în 2020 un profit net de 1,45 miliarde de lei, dar dă către acţionari 2,3 miliarde de lei. Apoi a luat un credit istoric de la BRD, de 1,25 de miliarde de lei, ca să facă totuşi investiţiile necesare pentru ca la anul să o stoarcă de bani cine o mai fi la putere. Care este diferenţa între ce făcea PSD în 2017-2018 cu profiturile companiilor de stat şi ce face actuala Guvernare PNL-istă? Niciuna, bă!

Trecând acum la alt partid, domnului Nicuşor Dan (USR) de la Primăria Capitalei îi prieşte mult aerul de lângă Cişmigiu, acolo unde este superba clădire unde-şi are biroul. Părul ondulat i se aşează frumos pe tâmple. Glumeşte dacă să facem sondaje despre cum i-ar sta mai bine, tuns sau cu părul lung, s-a certat sau nu cu frizerul? În Bucureşti, îţi vine să-ţi smulgi părul din cap, de la poluare la curăţenie, la locuri de joacă neîngrijite, grădiniţe, creşe inexistente, gropi, aglomeraţie, transport în comun totul fiind un haos. Domnul Dan ar putea însă să facă reclamă la Pantene sau la tratamente miraculoase de păr. Citim că nu-şi mai poate deschide singur uşa la maşină.

Nici domnul Dan Barna, tot din USR-15%-ajuns-la-guvernare, nu mai poate să se aplece să-şi ia ochelarii de jos. Cară destule greutăţi în spate, propriul orgoliu şi cine ştie ce datorii. Mi-aduc aminte de celebra secvenţă cu domnii Ponta şi Dragnea puşi într-o şalupă şi traşi de jandarmi când Teleormanul zăcea inundat. Veneţie, bă, nu inundaţie, clar?

Dar dincolo de aceste pure asemănări între partide, care-i mai surprind doar pe cei naivi ca mine, vedem că economia României a crescut în T1/2020 cu 2,8% faţă de T4/2020 şi a scăzut cu doar 0,2% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, o recuperare semnificativă, având în vedere că facem o comparaţie într-un trimestru de criză (2021) faţă de unul în care criza nu a existat decât în mică măsură (2020).

“Ieri am avut confirmarea ca ceea ce facem de un an si ceva la guvernare - guvernare liberala si in coalitie - facem bine”, a declarat triumfalist domnul Florin Câţu.

Poate aveţi impresia că este meritul dumneavoastră sau al domnilor care seacă Hidroeletrica de bani, dar vă asigur că nu este aşa, domnule Câţu. Singurul motiv pentru care România creşte este faptul că românii au muncit în ultimul an cât nu au muncit vreodată, că în loc de program de 8 ore, au trecut la program de 12 ore, că firmele au mers la foc continuu să reziste până să le săriţi dumneavoastră în ajutor. Nimeni nu a mai avut timp de Game of Thrones. România a crescut şi cu PSD şi cu oricine a fost la guvernare. Poate ar trebui să ve reformulaţi un pic discursul şi să le mulţumiţi celor care au făcut ca acest lucru să se întâmple, nouă.

Îl mai auzeam tot pe domnul Câţu spunându-ne cum s-au întors acasă 1,3 milioane de români datorită oportunităţilor de aici.

Oportunităţi la ce? La postul de electrician de la BNR, că tot este doamna Dancilă consilier pe energie verde?

Prietena mea care învăţase pentru un post la BNR nu exclude să plece din ţară. O altă prietenă se pregăteşte de ceva timp pentru Portugalia. O alta caută. “Mâine aş pleca.” În iunie, una pleacă în Berlin.

Şi dacă primul val de români a plecat din ţară pentru bani, al doilea va pleca de silă, nu de foame.

Sila de a aştepta coincidenţe fericite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO