Opinii

Nu puneţi mâna pe banii de înmormântare

Opinie Iulian Anghel, editor ZF

Nu puneţi mâna pe banii de înmormântare

Autor: Iulian Anghel

01.03.2019, 16:25 3849

Regina Crimhilda l-ar fi omorât pe frate-su, regele Gunther, ca să-şi răzbune iubirea pierdută şi să-şi recapete comoara - aurul nibelungilor. Poveştile nibelungilor nu sunt toate la fel. Ascuns pe fundul Rinului, mereu bănuit, niciodată găsit aurul e acolo.

25 de ani i-au trebuit lui Wagner sa rescrie povestea nibelungilor şi, desigur, i-a ieşit, după obicei, un marş funebru în care, la final, iubirea trumfă.

Nu mă pricep ce ar însemna aurul României adus în ţară. Dacă din el ti-ai putea face un inel care să te facă invizibil – inelul nibelungilor, ca sa nu-l uitam pe Wagner – eu aş fi mulţumit.

103 tone de aur – ce sclipiri în ochii senatorului Şerban şi ai deputatului Dragnea. Chiria anuala pentru aurul RO, la Banca Angliei, de 63.000 anual este prea mare – hai s-o facem mai mică, zice senatorul Şerban, autorul unui proiect de readucerea rezervei de aur a RO în ţară. Da cam cât? de mică? Aşa pe la vreo 25.000 de euro cât datorază senatorul Serban statului pentru că a stat ilegal într-o casă a RAPPS?

Cred că noi, cei mari, suferim de o boală a copiilor, dragalaşă, fireşte – aceea de a vedea lucrurile mari, mari de tot, când ele, de fapt, sunt mici, mici de tot. Copiilor li se potriveşte, nouă, celor mari, nu. Rezerva de aur a RO – 103 tone şi un pic este mică de tot, nu mare de tot cum cred parlamentarii Dragnea şi Nicolae.

De ce?

Rezerva de aur a României este evaluata la 3,6 – 3,8 miliarde de euro. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au fost, în ianuarie, de 7,5 miliarde de lei, adică de 1,6 miliarde de euro. Rezerva de aur a României este echivalentă, aşadar, cu volumul salariilor bugetarilor pe două luni şi un pic. Asta e rezerva, nu este aurul nibelungilor.

Rezerva de aur a RO inseamna 1,9% din PIBul din 2018, de 950 mld. lei, si 5% din veniturile bugetare de anul trecut. Veniturile bugetului consolidat au crescut in 2018 fata de 2017 cu 43 mld. lei, adica cu aproape 10 mld. euro. Rezerva de aur a BNR înseamnă, prin urmare, ceva peste o treime din creşterea venitruilor la buget in 2018 faţă de 2017.

Pierderea din neîncasarea veniturilor datorate statului este de 16% din PIB – pe datele Consiliului fiscal - adica de 32 mld euro, de zece ori mai mult decât rezerva.

O diminuare cu 10% a evaziunii ar aduce bugetului, anual, cât toată rezerva păstrată la Londra.

Nevoia de finanţare a României (datorie nouă şi rostogolirea datoriei) în 2019 este de 50- 60 de miliarde de lei, adică de 12 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât rezerva de aur. Datoria nouă a României – deficitul bugetar cum i se spune – va fi în 2019 de aproximativ 29 - 30 de miliarde de lei, adică de peste 6 miliarde de euro, aproape dublu cât rezerva de aur. De ce nu reduceţi la 1% defictul fiscal, dacă vreţi să aduceţi la buget tot atât cât întreaga rezervă de aur?

În satele din Moldova, oamenii cotizează la CAR pentru moarte. Sunt unii care cotizează şi 30-40 de ani, iar la final, familia primeşte 3.000 de lei – standard. Nimeni nu se atinge de CAR-ul de moarte. Pentru oamenii saraci, aceasta este o siguranţă: nu mori în fundul gol. Nu mori fără pomană, slujbă şi colivă.

Rezerva de aur a RO pentru asta e. Pentru colivă. Când te-ai atins de ea, popa e deja la uşă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO