Opinii

Nu ştiu cât costă pâinea, dar pot să-ţi spun cât este meniul la chinezi (de peste drum) – 15 lei!

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Nu ştiu cât costă pâinea, dar pot să-ţi spun cât...

Autor: Cristian Hostiuc

10.09.2021, 19:20 23866

Pe o masă în redacţie am găsit o pâine, destul de proaspătă, într-o pungă de hârtie. Cu pâinea ridicată în mână, i-am întrebat pe cei prezenţi acolo cât costă.  Întrebarea am pus-o în contextul scandalului pe tema preţului pâinii iscat de răspunsul premierului Florin Câţu, care a declarat că nu ştie care este preţul, pentru că el nu mănâncă pâine.

După primele zâmbete şi râsete la întrebarea mea, au venit răspunsurile celor prezenţi: ce fel de pâine este, franzelă sau altceva? Costă 4 lei, costă 1,3 lei, eu zic 3 lei, altcineva a zis 4 sau 6 lei, eu zic 2 lei. Fiecare persoană avea preţul ei. A fost o pâine simplă, de la un butic din împrejurimi, care a costat 2 lei.

Dacă pentru mai mulţi oameni, care teoretic erau familiarizaţi cu preţul pâinii – mai ales că ştiau de scandalul în care intrase premierul Florin Cîţu –, preţurile au fost atât de diferite, am putea să-l înţelegem pe premier atunci când a venit cu clarificări ulterioare.

Multora dintre corporatişti le este destul de greu să răspundă imediat cât costă o pâine, cât costă un ou (mai degrabă ştii cât este cutia de ouă, decât un ou), cât costă un litru de lapte, un pachet de unt, o mozzarella sau feliile de caşcaval ambalate.

În lumea corporatistă, din care provine şi Florin Cîţu, având în vedere că ani de zile a lucrat într-o bancă, aceste preţuri contează mai puţin. Când mergem la Mega sau la oricare alt supermarket, punem toate aceste lucruri în coş fără să ne uităm la preţuri. Doar la casă ne mirăm cât de mult poate să coste coşul de cumpărături. Şi aşa percepem creşterea preţurilor. Ca să nu mai vorbim că 30% din ce cumpărăm aruncăm în două săptămâni, pentru că nu am consumat.

Preţurile la aceste alimente, de bază, au ajuns să conteze mai puţin, pentru că ştim că avem bani să le plătim.

Pentru corporatişti contează mai mult cât este meniul de prânz de la cafetaria sau de la restaurantele din jurul birourilor, de la Mac, de la pizzeriile de pe online.

Contează mai mult cât este cafeaua de la Mac sau de la Starbucks, unde un corporatist poate să-ţi spună cât este preţul şi cât a crescut faţă de acum un an. Sigur nu ştie cu cât a crescut preţul pâinii.

Pentru corporatişti, pentru cei care lucrează în clădirile de birouri din marile oraşe contează mai mult preţurile hainelor, pantofilor, adidaşilor de pe online, ofertele care apar şi noile colecţii.

Preţul pâinii este important, dar mai importantă este o reducere la Zara, H&M, Musette, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, ca să dau doar câteva exemple.

Mai importantă este o ofertă la cursele aeriene low-cost sau ofertele de city-breakuri, unde preţurile către diferitele destinaţii sunt ţinute minte şi imediat comparate mental când vine vreo ofertă.

Până la urmă, toate aceste lucruri nu reprezintă ceva rău. Să ştii mai degrabă cât este o cafea la Starbucks, un capuccino la Ted’s şi mai puţin cât este preţul unei franzele, arată până la urmă o evoluţie a unei părţi din societate şi o creştere a puterii de cumpărare.

Mental, ştii că îţi poţi permite produsele alimentare de bază, ca să nu mai vorbim de ţigările normale sau de noile ţigări electronice, aşa că nu eşti atent la preţ. Începi să te uiţi la etichetă când este vorba de produse cu o valoare mai mare, în care un discount de 20-30-50% poate să facă diferenţa. Una este să plăteşti pe o rochie 550 de lei, şi altceva este să o poţi cumpăra cu 250 de lei. O franzelă poate să coste 1,3 lei, 1,5 lei sau 2 lei, diferenţa contează mai puţin.

Bineînţeles că nu toată lumea, că nu toţi românii sunt în această situaţie.

Premierul Florin Cîţu face parte din lumea corporatistă, cu un nivel salarial ridicat când lucra în bancă, iar preţul pâinii nu era pe lista de priorităţi. Mai degrabă conta preţul meniului zilnic.

Este bine să ai o idee despre cât costă o pâine, chiar dacă plaja este extrem de largă, cât costă 1 litru de lapte, cât costă un kilogram de zahăr şi de făină, un kilogram de roşii etc., măcar aşa, într-o anumită marjă.

Poate mai important este să ştii cât este dobânda la credite, pentru că acolo sunt sume mari implicate, cât este cursul valutar, cât costă o garsonieră sau un apartament cu două camere sau cât este o chirie. Şi mai important este să ştii cât este salariul la competiţie pentru aceeaşi poziţie.

Închei acest articol cu răspunsul dat de un coleg aflat în trecere prin redacţie, la întrebarea cât costa franzela pe care o aveam în mână: „Nu ştiu cât costă pâinea, dar pot să-ţi spun cât este meniul la chinezi (de peste drum) – 15 lei!”

Această opinie a apărut prima dată pe Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO