Opinii

Nu va cerem sa rasturnati muntii, ci sa aveti bun-simt!

07.07.2009, 21:49 44

Devine din ce in ce mai clar ca 99% din cei de la putere nu lucreaza pentru salariu, ci pentru posibilitatea de a deturna banii in scop personal, pe o cale sau alta.

Stim asta. Ne-am obisnuit sa o luam ca atare in ultimii 20 (65) de ani. Dar senzatia ca demnitarilor pur si simplu nu le pasa de ceea ce se intampla in economie si ca mai arunca cu cate un plan anticriza flamanzilor din multime ca sa aiba ce dezbate devine pe zi ce trece tot mai acuta, tot mai sufocanta. Este insuportabil ca analfabeti in functiile de primari sa defileze cu ceasuri de zeci de mii de euro, este insuportabil ca la 20 de ani de la Revolutie, desi a plouat cu acuzatii, nici un ministru sa nu fie inchis pentru coruptie, este insuportabil ca, in timp ce un medic rezident sau un profesor castiga 1.200 de lei pe luna si salveaza vieti sau creiere, agramatii sa ocupe functii publice de pe urma carora sa-si umfle conturile cu sute de mii de euro. Lumea se imparte pana la urma intre cei care traiesc de pe urma unui efort sa scoata pe piata un produs, sa vanda, care depind de un client care maine spune „nu mai cumpar" si cei care traiesc de pe urma monopolurilor, adica oamenii de la stat.  Nu se poate ca la 20 de ani de la Revolutie sa traim tot in aceeasi schizofrenie - una sa acceptam in particular, una sa spunem in public. Altfel, cei care vin dupa noi nu vor ierta, ne vor intreba de ce am acceptat aceasta situatie, asa cum si noi ii intrebam acum pe cei dinainte de 1990 cum de acceptau minciuna. Nu avem nevoie de planuri anticriza, ci avem nevoie de planuri de bun-simt.

Publicam mai jos scrisoarea unui cititor al ZF, ca masura a starii de spirit a mediului de business din acest moment din Romania.

 
 
Catre redactia Ziarului Financiar
 
Cred ca este momentul sa luam atitudine, sa devenim - prin atitudine macar - o tara normala. De 20 de ani ne lamentam, dar nu se face nimic concret. In momentul in care facem un bilant al acestor ani nu putem decat sa ne minunam si sa ne ingrozim in acelasi timp de ineficienta clasei politice, de acel hais si cea permanent, care ne-a caracterizat in acesti ani.

Gandindu-ma cate se puteau face cu un pic de vointa politica, mi-e dor de vremurile cand totusi societatea civila mai lua atitudine. Cand lumea mai reactiona.

 
Pacat ca multi dintre cei care erau lideri de opinie atunci au sfarsit prin abandon sau inregimentare politica.
 
La ora actuala nu ar mai trebui sa existe o culoare politica, o politica de partid, ci politica nationala.
 
Sunt atatea de facut in toate domeniile, si mai ales acum! Dar e greu sa cer asa ceva celor obisnuiti de ani de zile sa „zburde" in folosul personal!
 
In momente de criza ar trebui sa existe masuri de criza si implicare din partea tuturor. Pacat ca avem asemenea conducatori, asemenea „manageri" nationali. Pacat ca sunt tolerati si lasati sa „viseze" in continuare ca inca nu sunt probleme si criza o sa treaca, pe considerentul ca poate-poate ne strecuram.
 
Cel putin asta este impresia lasata de cei care la ora actuala ar trebui sa stie „pasii" inainte cu cateva luni, nu sa lucreze cu improvizatii de moment.
 
Cred ca, daca ar constientiza in ce situatie suntem si catre ce ne indreptam, ar cauta zi si noapte solutii de rezolvare (ce idealist sunt!). 
 
PS: Nu pot sa imi inchipui cum poate cineva implicat in guvernare sa participe zilnic la sedintele de guvern si sa nu ridice problemele atat de bine cunoscute/stiute de toti si care nu se mai rezolva de ani de zile!!!   Chiar poate dormi linistit?!  
 
Tot ceea ce am afirmat este in nume personal. 
 
Adrian Cosa, Branch Manager, Volksbank Curtea de Arges
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO