Opinii

Nu vă mai văitaţi de trafic! Fără taxe mai mari, nici Dumnezeu nu poate face minuni în Bucureşti

Nu vă mai văitaţi de trafic! Fără taxe mai mari,...

Autor: Dragoş Dragoteanu

30.05.2016, 12:19 2562

Celor care vor "o tara ca afara" le dau o veste proasta! Cei mai multi ma vor înjura. Altii se vor gândi mai bine, dupa ce vor citi. Prea putini, deocamdată, imi vor da dreptate. Cand procentul lor se va apropia de jumătate, voi candida si eu.

Am urmărit tot... La apropiatele alegeri locate, nici macar un candidat, fie la Capitala, fie la sector, nu a avut curajul sa spuna ca marirea impozitelor si a taxelor este obligatorie pentru a creste calitatea vieţii in Capitala. Niciunul nu a spus ca principala problema a Bucureştiului este legată de bani. De la un buget consolidat pana la risipa banului public, numarul banilor si administararea lor fac diferenta uriaşă.

Un exemplu concret. Sa presupunem ca oraşul nostru este un apartament. Hai sa zicem ca are 6 camere (sectoare) si o sufragerie. Cam înghesuit, cam murdar, cam neaerisit, nezugravit, in general nedotat cu cele necesare. Are si parti frumoase, dar numai pentru cei cu bani multi si numai uneori. Daca-i intrebi pe locatari cine trebuie sa se ocupe de problemele apartamentului, nimeni nu se stie: PMB sau sectorul? Locatarului, pur si simplu, nu-i pasa!

Cand vrei sa trăieşti mai bine in comunitate, singura metoda pe care o cunosc este sa investesti. Cu răbdare si eforturi, la nivel individual, bucurestenii si-au ameliorat nivelul de trai personal. Multi se declara multumiti de spaţiul privat pe care il deţin. Toate bune si frumoase, pana cand ies in strada. Atunci lucrurile se schimba radical. Devin nervosi pe autoritati, agresivi in trafic, rai sau invidiosi, nu respecta regulile, înjura orice primar indiferent de numele lui.

Individual sau in familie ne descurcam onorabil. Uneori, avem o mentalitate capitalista. La nivel colectiv, dupa părerea mea, bucurestenii suferă de depresie cand aud ca trebuie sa plătească ceva mai mult autorităţilor. Poate, de teama ca banii vor fi risipiti aiurea sau furati. Toti guvernantii, indiferent de culoarea politica, au avut in ultimul sfert de secol o mentalitate socialista. Goana dupa voturi a dus la evoluţia in ritm de melc a civilizatiei urbane.

Bucureşteni se declara un oras de dreapta. Totalul pana la taxe si impozite. Vrem "o tara ca afara", dar nu prea suntem dispusi sa platim pentru asta. De exemplu, impozitele anuale pe proprietăţi in ţările civilizate sunt intre 5 si 10 ori mai mari. Taxele sunt la fel, mult peste ceea ce platim noi, uneori chiar de 20 de ori mai mari. Suntem dispusi sau pregătiţi sa ne schimbam atitudinea fata de sansa de a trai mai bine, investind indirect in oras?

Vrem parcari? Minunat! Ştiţi cat plăteşte un rezident din orice sector al Capitalei, anual, repet , anual!, pe un loc de parcare? Intre 12 si 18 euro. Adică, intre 1 si 1,5 euro / luna! Ca aceiasi locuitori plătesc zilnic, dublu sau triplu, pe ţigări sau alcool, este alta discuţie. Parcarile nu merita mai mult, deci preferam sa înjuram in continuare. Mi-am amuzat copios cand am văzut ca toti candidaţii au solutii pentru locuri noi de parcare. Fara bani multi, vorbesc sa se afle in treaba.

Am verificat cam toate tarifele si impozitele din Europa si SUA, pe domeniul imobiliar. Suntem pionieri la capitolul asta. In opinia mea, nu avem nici macar tangenta cu capitalismul, in acest domeniu. Talibanii vor sari pe mine si sigur imi vor spune ca nu vorbim de aceleaşi salarii!

De acord, dar, atentie!, eu vorbesc de procente din valoarea proprietatii, nu de nivelul salariilor.

In România, impozitele pentru cladirile rezidentiale sunt intre 0,08% şi 0,2% pe an din valoarea proprietatii. Pentru un imobil de 50.000 euro, inseamna maxim100 euro/an. In Bucureşti, 15 euro in medie/an/ loc de parcare, inseamna 6 ron/luna, cand, poate, masina este mai scumpa decat  a unui occidental. De unde trafic mai bun sau locuri de parcare? In vest impozitul anual reprezinta 2 % din valoarea unei proprietăţi de milioane de euro, iar un loc de parcare costa de 150 pana la 600 euro/luna.

Este o diferenta mare, nu? Banii putini stransi in Bucuresti nu ajung decat pentru mici investitii. Nu intru in detalii despre cat se fura. Stati linistiti, si in occident se fura, dar acolo procentul hotiei este mult mai mic, iar sumele colectate sunt infinit mai mari. Daca vrem sa trăim mai bine la nivel de colectivitate trebuie sa acceptam sa platim mai mult. Cand dai intr-o groapa si te costa mult reparerea masinii poate ai si tu o parte de vina. Cand stai blocat in tarfic intr-o masina de 50.000-100.000 euro in spatele unui Logan stai mai comod, dar nu cred ca eşti fericit!...

Totul tine de banii pe care i-ai plătit primăriei, da mai ales de administrarea lor. Cand dai putin primesti putin! Daca mai se si fura din acel putin, primesti aproape deloc. Deloc nu tine loc de evoluţie!

Dragoş Dragoteanu este General Manager Euroest Invest

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO