Opinii

Nu vă place Bucureştiul? Nicio problemă, pentru expaţi e un mic paradis!

Nu vă place Bucureştiul? Nicio problemă, pentru...

Autor: Dragoş Dragoteanu

27.06.2016, 11:54 862

Capitala Romaniei are, ca orice oras mare, parti bune si mai putin bune. Daca noi, romanii, suntem nemultumiti adesea de ceea ce vedem, trăim sau simtim, majoritatea occidentalilor sunt realmente fericiti si duc o viata mult mai buna decat in tarile din care provin.

Prin natura meseriei am avut ocazia sa vorbesc cu sute de expati, multi aflati in pozitii de top management. Niciunul nu regreta ca a ales Romania. Unii dintre cei veniti in Bucuresti erau anonimi in tara lor. Chiar daca lucrau la aceeasi companie, alaturi de ei se aflau zeci de colegi in functii similare.

Odata ajunsi pe plaiurile mioritice statutul lor s-a schimbat radical. In bine! Au privilegii fata de romani si nu dau socoteala decat altor străini. Daca in ţările lor regulile sunt reguli, iar legile sunt clare, aici au invatat rapid ca se mai poate negocia si ca interpretarea este o tradiţie romaneasca.

In afara unor salarii la care nici nu visau in propria tara, primesc bonusuri peste bonusuri. De la scoli private pentru copii, vile sau apartamente de lux la dispozitie, masina buna - uneori cu sofer, carduri de membru la diverse cluburi de relaxare, au tot ce-si poate dori un angajat.

In majoritatea cazurilor pe care le-am intalnit, sotiile strainilor care lucreaza in Capitala sunt casnice. Personal, nu cred ca in tara de origine si-ar fi permis sa nu aiba serviciu. Un adevarat lux. Sa tot trăieşti in Romania!

In aceaste conditii, pentru cei care cred ca gropile, mizeria, traficul sau alte neajunsuri sunt o mare problema pentru expati, le dau o informatie verificata: nu e deloc adevarat. Pe langa beneficiile oferite de compania pentru care lucreaza, micile defecte ale Bucurestiului reprezinta zero. Birocraţie in Romania? Cred ca glumiţi!... Nu ştiţi ce inseamna birocraţie intr-o multinaţionala!

Unde mai punem ca Bucurestiul este un oras cu zone foarte frumoase, cu restaurante selecte si variate, la preturi decente, aflandu-se la 2-3 ore de condus spre locuri pitoresti, pe care strainii nici nu si le imaginau. In plus, este mai sigur decat multe alte metropole ale lumii si asta oficial.

Rar mi-a fost dat sa vad o viata de noapte mai animata decat in Bucuresti. Strainii stiu asta si se bucura din plin de ea. Pentru cei veniti fara familie, dar nu numai, ceea ce descopera este o surpriza de proportii, de cele mai multe ori, incantatoare. Si asta nu este tot!

Facand o simpla comparatie, in opinia mea, niciun roman angajat pe o pozitie similara nu are ceea ce primeste un cetatean strain. Asta spune mult despre tratamentul preferential al expaţilor. In sens invers, adică pentru romanii de top plecaţi sa lucreze in occident, reteta nu se repeta.

Pentru multi expati, Bucurestiul este un mic paradis intr-o tara europeana in curs de dezvoltare. Credeti ca este la indemana oricui sa traiasca a intr-un astfel de oras? In opinia mea, nu! In aceste conditii, dragi oameni de business romani, fie patroni, fie angajati, haideti sa be bucuram impreuna de orasul care uneori nu ne place, dar pe care expatii il adora.

E loc pentru toti, e loc pentru mai bine. Sau, cum spunea Dalai Lama:

"Vrând-nevrând, trăim împreună, aşa că putem, la fel de bine, să trăim împreună fericiţi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO