Opinii

O traducere fara suflet a raportului Nicholson

01.03.2004, 00:00 33



Timp de o luna de zile, de cand a izbucnit euroscandalul, liderii puterii de la seful statului la cel mai putin cunoscut parlamentar al PSD, au dat cele mai neverosimile explicatii in dorinta de a minimaliza pana la ridicol avertismentele severe ale parlamentarilor europeni. Explicatii nervoase care au baleiat de la teoria conspiratiei, la interese legate de momentul electoral din Parlamentul European - alegerile ce vor avea loc in iunie - sau pur si simplu la acreditarea ideii ca parlamentarii europeni nu prea inteleg ce se petrece in Romania. S-a invocat si faptul ca Romania ar fi supusa tirului european din cauza sustinerii fara echivoc a politicii pro-americane. Firul comun al acestor explicatii si cauze este ca vinovatia, daca ea exista, apartine altora, nicidecum exponentilor actualei puteri, iar a responsabiliza pe cineva de avariile in relatia Romania-Uniunea Europeana nici nu s-a pus problema. Din contra. Solidaritatea politica, gresit inteleasa in acest caz, a functionat ireprosabil. PSD, de pilda, a aparat-o cu vehementa pe Rodica Stanoiu, titularul portofoliului justitiei desi, mentinerea in echipa guvernamentala a unui ministru al justitiei caruia ii lipseste viziunea europeana nu este o premisa a reducerii influentei politice in sistemul judiciar.



Reactiile la cald ale liderilor puterii, tipice aceleiasi retete, dovedesc ruptura elitei politice de mase, desigur daca aceste reactii au fost sincere.



Dusul rece pentru administratia de la Bucuresti pare sa fi venit mai tarziu, odata cu raportul privind drepturile omului, publicat la sfarsitul saptamanii de catre Departamentul de stat american. Analiza semnaleaza aceleasi puncte vulnerabile pe care le nota raportul baronesei Emma Nicholson, asumat de Comisia de politica Externa a Parlamentului European: coruptie extinsa, sistem juridic influentat politic, intimidarea presei, traficul de fete si femei pentru prostitutie. Daca ar fi sa-l parafrazez pe primul-ministru - care spunea ca doar cei care traduc fara suflet ultimul raport al Comisiei Europene afirma ca Romania nu are o economie de piata functionala - as spune ca raportul Departamentului de stat american este o traducere fara suflet a raportului Nicholson. Fata de cele semnalate de parlamentarii europeni, raportul Departamentului de stat american argumenteaza si mai detaliat de ce coruptia este extinsa in Romania, justitia influentata politic iar libertatea presei in pericol. Similitudinile dintre cele doua analize erau de asteptat. Ele nu fac decat sa constate o stare de fapt.



Coincidenta sau nu, odata cu publicarea raportului american oficialii puterii au renuntat sa nege evidentele si au inceput sa ia in serios avertismentele. Nu numai la nivel declarativ. Guvernul anunta un super-plan de masuri, in linii mari acelasi facut public in noiembrie dupa publicarea raportului de tara de catre Comisia Europeana. Promite ca in trei luni, anume pana la intrunirea Consiliului de Asociere Romania -UE, va face in plan politic tot ce a esuat in trei ani de mandat: depolitizarea justitiei si reforma administratiei, reducerea coruptiei, eliminarea articolelor restrictive din Codul Penal, recalmate de jurnalisti, trecand usor cu vederea faptul ca au fost depasite termenele acelorasi angajamente luate dupa publicarea raportului de tara al Comisiei Europene.



Promisiunilor ambitioase ale Guvernului le lipsesc insa tocmai pasii concreti pentru a putea fi si credibile. De pilda, Guvernul anunta drept garantii pentru depolitizarea justitiei un set de legi care cuprinde reorganizarea judiciara, statutul magistratilor si reorganizarea Consiliului Superior al Magistraturii. Primele doua legi sunt insa in dezbatere parlamentara si in varianta in care se discuta acum nu fac decat sa mareasca rolul ministerului justitiei in sistem prin parghii financiare si administrative. Nici in privinta reducerii coruptiei deciziile guvernamentale nu sunt mai convingatoare: test de integritate pentru functionarii publici ori deschiderea unei linii directe la Secretariatul General al Guvernului unde sa fie facute denunturi privindu-i pe cei corupti. Masurile guvernamentale precipitate sunt neconvingatoare si tradeaza mai degraba preocuparea electorala decat convingerea ca administratia si justitie vor fi reformate iar coruptia drastic redusa. Insa lista angajamentelor merita pastrata. Poate fi oricand repusa pe tapet, in perspectiva unui alt raport critic pentru Romania. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO