Opinii

Oana Petrescu, Partener Deloitte: Existenta bursei este o condiţie necesara, dar pentru a avea progres economic avem nevoie de un întreg ecosistem coerent

Oana Petrescu, Partener Deloitte: Existenta bursei este o...

Autor: Oana Petrescu

15.10.2015, 15:38 992

Nu m-am gândit niciodată sa pun in discuţie existenta vreunei instituţii, cu atât mai mult a uneia care funcţionează si progresează. Îmi asum conformismul, dar, data fiind formaţia mea de finanţist si cei aproape 10 ani de predare pieţe de capital la ASE, trebuie sa spun ca nici măcar nu îmi pot imagina o economie de piaţa fără bursa.

De aceea, in context, consider ca un articol publicat in Ziarul financiar nu a reflectat suficient de clar afirmaţiile mele in cadrul unei discuţii cu jurnaliştii ce a avut loc zilele trecute.

Oportunitatea unei instituţii ca Bursa de Valori nu poate fi pusa la îndoiala de nimeni. Aşa cum am menţionat in cadrul discuţiei, in ultimii ani s-au făcut progrese substanţiale in funcţionarea BVB.  

Întrebarea care însă poate fi pusa - si trebuie pusa – este daca aceste aceste progrese ale Bursei, altfel remarcabile, sunt suficiente pentru a rezolva in mod miraculos toate problemele de finanţare ale României, aşa cum reiese uneori din discuţia publica actuala.

Aşteptările potrivit cărora dezvoltarea Bursei va rezolva „prin ea însăşi” si problema fluxului scăzut de intrări de capital in Romania, si recapitalizarea, si guvernanta întreprinderilor de stat, si supra-îndatorarea IMM-urilor, si accesul la finanţare a diferitelor categorii de companii si, in acelaşi timp, va crea lichiditate si valoare pentru investitori, este din punctul meu de vedere nerealista si îngrijorătoare, si creează o serie de costuri de oportunitate pentru societate, deloc de neglijat.

Bursa este un instrument necesar, dar nu si suficient pentru progresul economic si, in opinia mea nu trebuie sa reprezinte reprezintă soluţia unica – universala pentru toate problemele de finanţare ale României.

De aceea, cred într-adevăr ca este necesara o discuţie publica in care sa se clarifice care sunt problemele  pe care vrem sa le rezolvam cu ajutorul Bursei, bazata, ideal, pe o analiza onesta privind cele mai potrivite soluţii in actualul context de dezvoltare, fie ele in cadrul Bursei sau in afara ei. In pofida oricăror progrese tehnice, de comunicare si poziţionare interna si internaţionala, dezvoltarea BVB nu va rezolva de una singura niciuna dintre aceste probleme.

Pentru ca aceste progrese sa se traducă într-o creştere semnificativa a numărului de listări, investitori si tranzacţii, este necesar ca si la nivel public, politic si guvernamental 1) sa înţelegem care sunt problemele pe care vrem sa le rezolvam cu prioritate si 2) sa cream un ecosistem de decizie politica si administrativa in care instituţia Bursei de Valori sa poată funcţiona eficient.

Subiecte de clarificat

Pentru aceasta propun cel puţin câteva seturi de probleme mari, care ar necesita fiecare o dezbatere politica si publica mai larga, si a căror clarificare ar putea creste dramatic eficacitatea, atractivitatea si impactul Bursei asupra economiei romaneşti:

  • La nivel macroeconomic, care sunt sectoarele cu potenţial de productivitate ridicata  dar subfinanţate, care au nevoie urgenta de capital? Care dintre acestea pot fi finanţate prin Bursa? Ce fel de investitori străini ne dorim sa atragem si in ce vrem sa investească?
  • La nivelul pieţelor financiare romaneşti, suntem mulţumiţi cu designul si  funcţionarea acestora? Care sunt principalele zone de eşec al funcţionarii pieţelor in Romania?  De ce ajustări structurale avem nevoie? Este oportuna o intervenţie ţintita pentru a corecta aceste „market failures” sau nu? Daca da, in ce zone? Ce tipuri de intervenţii ar reduce decalajele fata de pieţele dezvoltate?
  • Avem nevoie de capital romanesc? Cum sprijinim reinvestirea profitului in activităţi productive? Cum facem investiţiile in acţiuni atractive pentru investitorii romani?
  • Ce aşteptam de la listarea întreprinderilor de stat? In ce măsura listarea reprezintă o soluţie sau o ameninţare?
  • Ce structura de IMM-uri ne-am dori sa avem? Este structura actuala a companiilor compatibila cu obiectivele de creştere a competitivităţii sau nu? Care sunt factorii de performanta ai IMM-urilor in care ar trebui sprijiniţi financiar sau prin stimulente fiscale? Cum sprijinim investiţia in cercetare-dezvoltare (unde avem cel mai mic procent din Europa)? Ar folosi crearea unor infrastructuri sau fonduri care sa le faciliteze accesul IMM-urilor din diverse domenii la resurse? Cum facem acest lucru?

Odată clarificate aceste alegeri, crearea ecosistemului va fi determinata de considerente logice. De exemplu, ca sa atragem investitorii străini instituţionali spre anumite sectoare, ecosistemul la care mă refer necesita 1) o decizie politica consecventa referitoare la priorităţile noastre ca tara, sectoarele specifice spre care vrem sa atragem investitori prin bursa, avantajele noastre competitive, si 2) un plan coerent de intervenţii pentru ca Romania sa devina mai interesanta ca tara fata de vecinele noastre cu care concuram pentru capital.

La fel, daca listarea companiilor de stat are ca scop nu doar atragerea punctuala de investitori, ci si creşterea interesului acestora pentru piaţa românească si crearea unui efect de multiplicare, separarea (atât legislativa cat si administrativa) rolului statutului de acţionar de cel de decident politic este o precondiţie.  Pentru ca atât Bursa, cat si fiecare listare in parte sa fie credibila si sa aducă valoare pe termen lung, este nevoie de un sistem care sa asigure predictibilitate si coerenta atât a deciziei politice, cat si a celei manageriale si investiţionale - si prin care statul să-şi poată stabili în mod clar poziţia în fiecare dintre aceste roluri şi să facă cunoscut în timp util orice conflict de interese care ar rezulta din aceste calităţi.

Din păcate, nivelul de dezvoltare al bursei reprezintă  o reflexie a stadiului si ambiţiei societăţii in care funcţionează, si nu invers. Pentru ca bursa sa devina un factor real de progres, nu este suficient ca aceasta sa asigure transparenta, eficienta si consecventa, ci este necesar ca societatea sa îşi dorească sa acest lucru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO