Opinii

Oare cu cine or fi votat Ţiriac, Şucu, Popoviciu, Isărescu, Negriţoiu, Copos şi toţi oamenii de afaceri?

Oare cu cine or fi votat Ţiriac, Şucu, Popoviciu, Isărescu, Negriţoiu, Copos şi toţi oamenii de afaceri?

Autor: Cristian Hostiuc

10.06.2012, 18:33 2234

Oare cu cine or fi votat cei care conduc economic România, de la cei mai importanţi oameni de afaceri, şefii de bănci, guvernatorul Băncii Naţionale sau şefii români ai celor mai mari companii din România? Oare cu cine or fi votat Ion Ţiriac, George Copos, Puiu Popoviciu, Dan Adamescu, Mişu Negriţoiu, Mugur Isărescu, Dan Şucu, Mariana Gheorghe- Petrom, Radu Timiş - Cristim, Răsvan Radu - Unicredit, Radu Gheţea - CEC, Dragoş Damian - Terapia Cluj, Ioan Nicolae - Braşov sau Ioan Niculae - Interagro?

Dacă ar putea să voteze şi expaţii, cei care conduc la rândul lor mari companii, pe cine ar alege? Oare cui i-ar da votul Steven Groeningen, preşedintele Raiffeisen România de peste un deceniu, care vorbeşte bine româneşte şi este căsătorit cu o româncă, campioană olimpică la Los Angeles în 1984 sau Jean Valvis, care a creat brandul Dorna (ape minerale, LaDorna-
lactate), iar acum promovează în toată lumea podgoria de vin de la Sânbureşti?

De foarte multe ori, cei de mai sus se mândresc cu firmele lor, cu brandurile pe care le-au lansat, cu numărul locurilor de muncă create, cu taxele şi impozitele plătite la stat. Dar nici unul dintre ei nu are o părere publică despre primarul lui, despre ce face consiliul local sau judeţean sau despre ce face primarul Capitalei. Oare sunt mulţumiţi de curăţenia din oraşul sau sectorul lor?

Când trec pe lângă un loc viran plin de "bălării" şi de gunoaie sunt furioşi pe primarul lor şi primul imbold ar fi să se ducă, să spargă uşa la Primărie şi să îi ceară socoteală edilului cu privire la mizeria din oraş? Asta în numele companiei pe care o conduc, a afacerii pe care au făcut-o în acel loc şi din munca căreia se adună taxe şi impozite şi, astfel, primarul are bani de cheltuit. Oare ce părere au cei care conduc marile companii şi implicit economia despre faptul că primarii lor aruncă din banii lor cu milioane de euro pe fântâni arteziene, răsaduri, ceasuri de aur sau asfaltări din an în an?

În companiile pe care le conduc se uită la fiecare ban cheltuit, dar nu se uită şi nu protestează atunci când primarii lor şi consilierii lor toacă milioanele de euro conform manelei: fără număr, fără număr.

Când ei sunt principalii plătitori de taxe şi impozite atât la bugetul naţional, cât şi la bugetele locale, vocea lor ar trebui să fie prima care să se audă atât în problemele naţionale, cât şi în cele locale.

Asta e curiozitatea mea pentru această zi de alegeri de locale: cu cine au votat oamenii de afaceri, bancherii sau şefii marilor companii? Asta dacă s-au dus la vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO