Opinii

Oare cu cine votează Mugur Isărescu?

Oare cu cine votează Mugur Isărescu?

Autor: Cristian Hostiuc

02.11.2014, 18:40 4066

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, persoana aflată în toate topurile de încredere din România şi cea care ar fi constituit o alternativă la tocita frază “nu am cu cine să votez”, lipseşte din păcate de pe buletinele de vot.

În aceste condiţii, întrebarea este cu cine votează Mugur Isărescu, cui i-ar da votul de încredere, cu cine ar vrea să facă echipă pentru introducerea monedei unice europene sau în spatele cui ar vrea să fie în decembrie 2018, la 100 de ani de la Unire?

Probabil că nu vom şti niciodată, asta dacă nu apar poze din cabina de vot.

Marţi, pe 4 noiembrie, când cei 14 candidaţi vor şti cât au luat la alegeri, iar cei care vor ieşi pe locurile 3-10 vor începe negocierile pentru turul II, Isărescu va prezida un nou Consiliu de Administraţie, primul în noua formulă, în care se va discuta situaţia economică la zi şi se va decide dacă rata dobânzii trebuie tăiată din nou sau menţinută la 3%.    

Când cei şase îşi vor tranzacţiona voturile către premierul Victor Ponta sau primarul Sibiului Klaus Iohannis Isărescu va avea în faţă “voturile economiei”, adică voturile antreprenorilor, voturile băncilor, voturile multinaţionalelor, voturile investitorilor şi ale populaţiei.

Când iei un credit sau când faci o investiţie îţi dai votul pentru viitor: voi putea da înapoi banii, fac o investiţie bună din care va ieşi profit?

BNR a tot redus dobânda de politică monetară, dar sistemul bancar merge înapoi, se restrânge, în loc să susţină finanţarea economiei. Băncile merg doar cu o singură roată: cresc creditele în lei pentru că au scăzut dobânzile, dar soldul împrumuturilor în valută se restrânge de la lună la lună, ceea ce face ca rezultatul final să fie cu minus.

BNR nu a avut succes până acum în a reporni creditarea în ciuda faptului că a lăsat bani în piaţă şi a tăiat din dobânzi.

Marţi, probabil că BNR va tăia încă o dată dobânda, dar întrebarea este dacă se duce cu rata la 2,75% sau la 2,5%. O scădere la 2,75% de la 3% este deja inclusă în ratele curente de pe piaţă şi nu ar fi nicio surpriză. De abia o scădere la 2,5% ar fi o surpriză. Economistul-şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, crede că BNR va ajunge cu dobânda la 1,75%, dacă nu chiar 1,5%, până la mijlocul anului viitor, dar nu ştie dacă acest lucru va duce la revenirea creditării, sistemul bancar românesc confruntându-se acum cu operaţiunea de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, care va mai dura. Ce ironie: să ai un sistem bancar destul de solid, care a trecut testul crizei şi, mai nou, testul de stres, dar care  nu poate să susţină relansarea economiei, de unde lipsesc cererea şi încrederea. Aceasta este şi drama de acum a sistemului bancar european.

Dacă populaţia este chemată să-şi voteze noul preşedinte, marţi Isărescu şi ceilalţi opt membri ai boardului BNR vor vota pentru o aşteptare ca economia să-şi revină de la sine, adică o dobândă de 2,75%, sau pentru o încercare de a forţa cererea printr-o scădere la 2,5%, dacă nu chiar mai jos.

Fiecare, cu votul lui. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO