Opinii

Opinie Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte: Tehnologia influenţează relaţia companiilor cu ANAF

Opinie Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia...

Autor: Adrian Teampău

29.11.2018, 10:46 131

Auzim aproape zilnic de bitcoin, blockchain, de automatizare, de inteligenţă artificială şi ajungem să ne întrebăm cum reacţionează companiile şi autorităţile la aceste tendinţe.

La nivelul Uniunii Europene, autorităţile fiscale sunt primele care au reacţionat şi au implementat procese de raportare fiscală digitalizate. Activitatea de administrare fiscală, precum şi procesul de combatere a fraudei în domeniul TVA au fost mult eficientizate în anumite state membre, iar relaţiile de cooperare economică şi financiară dintre state se află într-un proces semnificativ de îmbunătăţire.

Spre exemplu, SAF-T este un standard internaţional de document electronic definit de OECD prin care sunt transmise informaţii fiscale către autorităţile fiscale naţionale. Acest SAF-T este din ce în ce mai adoptat în rândul statelor membre UE. State precum Spania, Franţa, Polonia, Ungaria şi Marea Britanie l-au implementat deja şi acum au în plan integrarea de procese digitale şi metode mai rapide de culegere a informaţiilor de ordin fiscal de la contribuabili.

Dacă, până în prezent, vorbeam despre declaraţii fiscale completate şi depuse electronic sau SAF-T transmis către autorităţile fiscale, acum vorbim despre conectarea autorităţilor fiscale direct la serverele companiilor pentru a prelua informaţii de ordin fiscal.

Conectarea autorităţilor fiscale la serverele companiilor face ca greşelile de ordin fiscal să fie vizibile în timp real de către inspectorii fiscali. De regulă, companiile aveau un răgaz de timp să corecteze un eventual tratament fiscal greşit de la data la care intervenea o tranzacţie, până la data la care se completa declaraţia fiscală. Odată cu conectarea la serverele companiilor, autorităţile fiscale vor preleva informaţia brută despre tranzacţie imediat după ce aceasta a avut loc.

Aşadar, eventualele corecţii de tratament fiscal greşit vor fi puţin mai complicat de realizat decât în prezent.

Ca urmare, la nivelul companiilor, administrarea funcţiei fiscale va avea un rol crucial în modelarea afacerii şi a tranzacţiilor. Analiza fiscală se va efectua înainte de a lua orice decizie de afaceri şi de a efectua orice tranzacţie.

Iar în administrarea eficientă a funcţiei fiscale va căpăta importanţă o nouă profesie, şi anume, cea de specialist în tehnologie fiscală (“tax technology”), cu atribuţii în zona de aplicare a legislaţiei fiscale şi în utilizarea tehnologiilor menite să eficientizeze raportarea fiscală şi relaţia cu autorităţile fiscale. Profesia se numeşte “taxolog” (“taxologist” în engleză) şi, cel puţin la nivelul Uniunii Europene, apar tot mai multe cereri de angajare din partea companiilor.

În concluzie, tehnologia implementată în relaţia autoritate fiscală-contribuabil va conduce la necesitatea unui comportament preventiv şi de administrare a riscului fiscal în timp real din partea contribuabililor. Orice analiză fiscală se va face înainte de derularea oricărei afaceri sau tranzacţii, în caz contrar este posibil să apară costuri fiscale suplimentare şi eventualele corecţii să se realizeze mai dificil. Potenţialele costuri fiscale trebuie calculate şi, eventual, incluse în costul derulării unei tranzacţii de la bun început.

Într-un asemenea context general se pretează să deschidem cu adevărat discuţia despre prevenţie şi pro-activitate din partea contribuabililor, a consultanţilor şi a ANAF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO