Opinii

Opinie Adrian Teampău, Partener Asociat, şi Claudia Sofianu, Partener, EY: Tichetele de masă - ambiguităţi fiscale

Opinie Adrian Teampău, Partener Asociat, şi Claudia...

Autor: Adrian Teampău, Claudia Sofianu

25.09.2018, 11:08 434

Proiectul de modificare a Codului Fiscal pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice ridică din ce în ce mai multe întrebări. Şi nu doar în rândul companiilor emitente, ci şi între angajatori şi acceptatori.

Noile definiţii şi încadrări ce vor fi introduse prin textul de lege au impact asupra tratamentului de TVA şi al biletelor de valoare (denumirea veche - tichete). Biletele de valoare (tichete de masă, tichete de vacanţă, tichete de creşă, tichete cadou şi tichete culturale) urmează a fi acordate în baza Legii 165/2018. Atât modificarea la Codul Fiscal în zona de TVA, cât şi legea specifică ce reglementează utilizarea tipurilor de bilete de valoare (denumirea veche - tichete) vor fi aplicabile din 1 ianuarie 2019.

Din perspectiva de TVA, modificările vizează stabilirea tratamentului (se aplică TVA sau nu la transferul acestora) în baza unor principii noi. Biletele de valoare/tichetele definite de legea specifică vor fi subiect de TVA sau nu în funcţie de modul lor de utilizare, adică în funcţie de ce produse sau servicii putem cumpăra cu acestea.

Spre exemplu, din perspectiva TVA, tichetele de masă par să se încadreze în categoria celor care vor fi subiect de TVA la momentul transferului de la emitent la angajator. Principiile modificate în zona de TVA sunt suficient de generoase încât să lase loc interpretărilor.

Totuşi, o asemenea încadrare ar atrage dificultăţi de implementare pe tot fluxul: emitent – angajator – acceptator - emitent. Aici vedem un impact până la nivelul caselor de marcat.

Noile reglementări de TVA trebuie transpuse în legislaţia românească, respectând prevederile directivei europene ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019 pe întreg teritoriu al Uniunii Europene. Astfel, România nu dispune de o mare flexibilitate în ceea ce priveşte transpunerea principiilor directivei în Codul Fiscal. Totuşi, textul de lege poate să fie completat de norme metodologice care să răspundă situaţiei specifice a tichetelor definite de legea specifică românească. Şi anume, să clarifice tratamentul de TVA al tuturor tipurilor de tichete, în special al celor de masă. În acest caz, legiuitorul poate şi este recomandabil să păstreze tratamentul de TVA actual (adică neaplicarea TVA la transferul acestora).

Åži din punctul de vedere al impozitului pe venit există anumite neclarităţi cu privire la aceste bilete/ tichete. Legea nr. 165/ 2018 privind acordarea biletelor de valoare, prevede că respectivele sume nu vor fi luate în calcul la stabilirea drepturilor ÅŸi obligaÅ£iilor ce se determină în raport cu venitul salarial, nici pentru angajator, nici pentru angajat. Acest lucru poate fi interpretat în sensul că nu se va datora impozit ÅŸi nici contribuÅ£ii sociale pe sumele reprezentând bilete de valoare, ceea ce contrazice prevederile actuale ale Codului Fiscal, conform cărora asemenea tichete sunt scutite doar de la plata contribuÅ£iilor sociale. 

În mod normal, clarificări ar trebui să fie aduse prin normele de aplicare ale Legii, pentru care termenul de publicare de 12 septembrie a trecut deja.

Chiar dacă Legea 165/2018 urmează a intra în vigoare abia începând cu 2019, este imperativă clarificarea tratamentului fiscal fără urmă de dubiu şi cât mai curând posibil, având în vedere numărul mare de companii afectate. Pe fondul modificărilor legislative ce au avut loc de-a lungul întregului an 2018, persoanele juridice au nevoie de stabilitate şi transparenţă fiscală, astfel încât să poată estima corect cheltuielile cu salariile, cu evitarea riscului de a estima sau aplica un tratament fiscal ce ulterior s-ar dovedi eronat şi care ar duce la costuri adiţionale neanticipate.

Autori: Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte ÅŸi Claudia Sofianu, Partener, Departamentul de asistenţă fiscală ÅŸi juridică, EY România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO