Opinii

Opinie Adrian Vascu, Veridio: Opriţi statul

Opinie Adrian Vascu, Veridio: Opriţi statul

Autor: Adrian Vascu, Veridio

06.12.2018, 20:37 1565

O ştire recentă despre sistemul bancar spunea că unele banci işi vor reduce numărul de agenţii locale şi işi vor plăti mai bine salariaţii rămaşi, ca o formă de restructurare.

În orice business există momente în care restructurarea este obligatorie şi, cu cât se face mai devreme, cu atât sunt costurile mai reduse şi efectele mai puţin dezastruoase.

Dar la stat? Nu ar trebui procedat la fel?

Eu cred că da, şi acest lucru cât mai urgent.

În aceşti ani au fost mărite salariile bugetarilor. Nimic rău până aici. Munca ar trebui răsplătită pe măsura competenţei şi responsabilităţii, fie că vorbim de stat  sau de privat.

Cu toate acestea remarcăm doua lucruri:

(1) nu s-a modificat deloc productivitatea celor care muncesc la stat. Cu alte cuvinte, cetăţeanul  nu a simţit că această creştere de salarii îi este benefică în vreun fel. Nu am văzut ca numărul adeverinţelor emise într-o zi să fie mai mare, că s-au redus cozile de la ghisee sau  birocraţia de vreun fel, nici măcar amabilitatea faţă de cetăţeni nu a crescut.

(2) nu s-a eficientizat numărul de locuri de munca la stat. M-aş fi aşteptat ca, odată cu creşterea salariilor, să fie selectaţi funcţionarii cei mai competenţi iar numărul de locuri de muncă să fie drastic redus, lucru posibil datorită valorii suplimentare generate de excedentul de competenţă atras prin sporirea veniturilor.

Dacă s-a dat liber la angajări "fără număr", dar şi fără obiective sau criterii de performanţă, efectul, mai devreme sau mai târziu, va fi imposibilitatea plăţii salariilor şi probabil o nouă tăiere de salarii ca în anii din regimul anterior.

În condiţiile de mai sus a mai apărut un fenomen extrem de periculos. Statul a devenit un concurent necinstit al mediului privat la angajarea forţei de muncă. Mulţi tineri preferă să lucreze la stat pe salarii cel puţin egale cu cele din mediul privat decât să muncească într-o companie care să îi plătească din valoarea adaugată pe care aceştia o produc.

Consiliul Concurenţei recomandă instituţiilor de stat ca atunci cand finanţează companii aflate în subordine directă (aşa cum erau companiile înfiinţate de Primăria Capitalei, decizie împotriva căreia s-a pronunţat recent justiţia) să întocmească un Test al Investitorului Privat Prudent. Cu alte cuvine să dovedească faptul că investind vor acţiona ca un investitor privat prudent şi nu vor acorda ajutoare de stat.

Nu suntem în aceeaşi situaţie şi cu angajaţii?

Statul ar trebui de urgenţă să adopte aceeaşi atitudine şi să utilizeze majorarea de salarii prin prisma atitudinii unor investitori privaţi prudenţi care nu susţin locuri de muncă nejustificate de un rezultat pozitiv. În aceste condiţii, restructurându-se, ar elibera o parte din forţa de muncă de care mediul privat are aşa mare nevoie.

Următoarea criza din România va avea şi o componenta dată de lipsa forţei de muncă, dacă statul nu işi va schimba atitudinea. Nu aş vrea ca statul să se asemene cu mediul privat doar atunci când intră o instituţie în incapacitate de plată, adică într-o etapă aproape de faliment. Iar unele primării din România nu sunt departe de această etapă. Cei care stau, fac statul să stea. De aceea spun, opriţi statul.

Adrian Vascu este Senior Partner la Veridio

 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO