Opinii

Opinie Adrian Vascu, Veridio: Soluţia nu este de la cine tăiem, ci de unde creştem veniturile pentru noi toţi

OPINII PRIMITE LA REDACŢIE

Opinie Adrian Vascu, Veridio: Soluţia nu este de la cine...

Autor: Adrian Vascu, Veridio

06.01.2020, 17:01 1022

Suntem în 2020 şi este timpul să aplicăm lecţiile învăţate din trecut şi să ne îndreptăm către o nouă etapă, o nouă viziune cu noi obiective pentru unde vrem să ne găsească finalul de an pe harta lumii.

Propun ca obiectivul de ţară pentru 2020 să fie creşterea veniturilor – pentru noi, cetăţenii, pentru companii şi pentru bugetul de stat. Este un obiectiv care poate mobiliza o ţară întreagă şi o destinaţie care merită efortul fiecăruia dintre noi. Nu aş putea spune acelaşi lucru despre „tăierea veniturilor”, dimpotrivă! Demoralizează şi sperie pe toată lumea.

Abia au trecut 10 ani de la tăierile guvernului din timpul recesiunii şi am ajuns spre finalul anului trecut încă o dată la aceeaşi temă: de unde tăiem ca să iasă bugetul ţării bine? De la pensionari, părinţii noştri, de la noi, cei care suntem activiti acum, sau de la copiii noştri prin angajarea de noi credite pentru cheluielile din prezent?

La fel discutăm şi despre preţuri – ce-i de făcut să scadă, când vor scădea, cu cât vor scădea. Indiferent de industrie, temele dezbaterilor sunt aceleaşi.  În loc să ne concentrăm pe cât ar trebui să scadă preţurile ca să ne permitem una sau alta, nu ar fi mai util să găsim soluţii pentru a ne creşte veniturile?

Economia este un ecosistem şi noi toţi facem partea din el, chiar şi bugetul ţării. Când economia suferă, noi toţi suferim. Când preţurile scad, scad şi veniturile. Când preţurile cresc, cresc şi veniturile. De ce? Pentru că preţurile ne permit veniturile – mai mari sau mai mici, în funcţie de caz.

Bineînţeles, mai contează şi valoarea banilor, căci degeaba câştigăm mai mulţi lei dacă putem cumpăra cu ei mai puţin. Da, sunt şi companii care nu îşi tratează civilizat angajaţii şi furnizorii – soluţia este să aibă oricând alţi angajatori sau clienţi la care să plece când nu sunt trataţi corespunzător. Dar acest lucru presupune o economie stabilă care să lase loc cât mai multor antreprenori să construiască companii profitabile care să aibă nevoie de cât mai mulţi angajaţi şi resurse pentru a-i plăti cât mai bine.

Noi toţi ne dorim ca veniturile noastre să crească. Niciunul dintre noi nu ar fi de acord să se taie din salariul sau dividendele proprii. Însă dacă pentru noi înţelegem nevoia de a ne creşte veniturile, trebuie să acceptăm că şi ceilalţi au aceleaşi nevoi ca şi noi. Premiza tăierilor ne pune pe toţi în conflict – căci dacă trebuie să se taie, măcar unii dintre noi vor avea de pierdut. Aşa se dezbină o societate.

Altfel spus, în loc să ne certăm între noi, vecinii de bloc, cine are dreptul să parcheze pe trotoar, ar trebui să ne unim forţele, să facem o petiţie la primărie şi să ne ţinem de capul lor până fac o parcare în apropierea blocului unde noi toţi, locatarii, ne putem închiria loc de parcare şi lăsa trotoarele libere pentru a merge copiii în siguranţă spre casă.

Da, este adevărat, s-au angajat cheltuieli în mod iresponsabil. Mulţi dintre noi am atras atenţia de nenumărate ori asupra distorsiunilor produse în piaţa muncii din cauza discrepanţei din ce în ce mai mare dintre salariile date de stat şi cele posibil a fi câştigate în privat. Mulţi dintre noi am vorbit apăsat şi repetat despre problemele legislative, birocratice şi administrative care au pus în dificultate cetăţenii şi companiile private. Mulţi dintre noi am tras semnale de alarmă cu privire la gradul de competenţă al celor care ocupă diferite posturi la stat fără să aibă pregătirea, experienţa sau capacitatea de a servi cu adevărat interesului ţării.

Da, sunt probleme majore care trebuie remediate. Nu de ieri, nici de azi, ci de 30 de ani. Însă vreau să ne uităm mai atenţi în 2020 la felul în care ne tratăm între noi, cetăţeni de rând, fie că suntem la stat sau în privat, în poziţii de execuţie sau conducere.

Măcar pentru câteva minute, vă propun să ieşim din paradigma tăierilor şi să încercăm un exerciţiu de imaginaţie concentrându-ne pe a creşte veniturile – ale noastre şi implicit ale bugetului ţării.

Aşa cum am învăţat din experienţa dureroasă a recesiunii de acum 10 ani, simpla tăiere de cheltuieli nu rezolvă problema – nici la stat, nici la privat. Degeaba tai cheltuieli dacă nu se mai poate produce suficientă valoare care să genereze venituri. Trebuie să vedem ce ne-a blocat dezvoltarea economică şi cum remediem cauzele pentru a schimba rezultatele – căci bugetul este o rezultantă, un simplu efect, niciodată nu este o cauză.

Soluţiile le ştim toţi – infrastructură, educaţie, sănătate, eliminarea birocraţiei, clarificarea legislaţiei şi lista continuă. Dar trebuie să ne asigurăm că soluţiile sunt implementate, altfel vom reveni mereu la tăieri. Iar pentru a rezolva cauzele acestor probleme trebuie să fim uniţi mereu, şi la bine, şi la greu.

În loc să ne certăm între noi, am câştiga fiecare mai mult colaborând împreună pentru a rezolva probleme punctuale care ne afectează pe noi toţi. E uşor să fim dezbinaţi, să ne poticnim în câteva puncte de vedere diferite, ignorând zeci, sute de puncte comune. Este mult mai greu să construim împreună pe cele 2-3 obiective care ne ajută pe toţi. Însă rezolvarea poate veni doar din această colaborare - între generaţii şi în interiorul comunităţilor care se implică activ în a identifica probleme şi soluţii, asigurându-se că ele sunt puse în practică mereu.

Şi mai cred că fiecare dintre noi putem face schimbări în viaţa de zi cu zi care să ne ajute pe toţi – putem să cumpărăm mai mult de la producători români şi din magazine româneşti. Putem să trecem doar pe trecerea de pietoni şi doar pe verde. Putem să nu blocăm intersecţia stând pe loc încă un stop sau două. Putem să aruncăm gunoaiele doar la coşul de gunoi. Putem să împărtăşim cunoştinţele noastre colegilor mai puţin experimentaţi, la fel cum putem să învăţăm de la ei noi moduri de a ne trăi viaţa şi a face afaceri.

Dacă vrem o ţară mai bună în 2020, fiecare dintre noi trebuie să fie mai bun – la muncă, acasă şi în comunitatea din care facem parte. Dacă vrem să avem salarii mai mari în 2020, trebuie să acceptăm că şi cei de la care cumpărăm produse şi servicii vor salarii mai mari – deci vor creşte preţurile. Dacă vrem să oferim copiilor noştri o viaţă mai bună, trebuie să avem grijă şi de părinţii noştri.

Soluţia nu este de la cine tăiem, ci de unde creştem. Iar dacă vrem să creştem veniturile la buget în 2020, trebuie să deblocăm mecanismele care au împiedicat companiile să fie mai multe, mai profitabile, să aibă nevoie de mai mulţi angajaţi şi resurse pentru a-i plăti şi mai bine.

Adrian Vascu este senior partner Veridio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO