Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Cine are dreptul să-şi spună părerea în dezbateri publice?

Opinie Adrian Vasilescu: Cine are dreptul să-şi spună părerea în dezbateri publice?

Autor: Adrian Vasilescu

10.10.2011, 00:03 1108

Într-o emisiune TV, invitat în calitatea lui de analist economic cu o vastă experienţă, Eugen Rădulescu (director în BNR) a avansat o opinie. Şi anume, că între soluţiile care ar putea contribui la ameliorarea dezechilibrului grav al bugetului asigurărilor sociale ar fi şi impozitarea tuturor pensiilor. Şi astfel, s-a trezit pus la stâlpul infamiei. Numai că reacţiile publice, îndeosebi cele mai violente, au fost îndreptate nu doar împotriva lui Eugen Rădulescu, ci şi împotriva Băncii Naţionale. Mă voi referi doar la una dintre aceste reacţii, cea a purtătorului de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, care le sintetizează pe toate celelalte. Deşi cred că a vorbit în nume propriu, fiindcă e imposibil să fi promovat în numele partidului afirmaţii atât de halucinante. Îi voi răspunde tocmai având în vedere gravitatea acuzaţiilor aduse Băncii Naţionale.

Spune domnul Moldovan, în faţa presei: "BNR face un joc periculos, criminal, prin decizia de a creşte artificial cursul euro!" Un joc împotriva românilor, adaugă domnul Moldovan, care au rate la bănci şi care consumă combustibil, iar combustibilul se va scumpi pentru că BNR ar fi depreciat leul (faţă de euro) tocmai în ziua în care cursul rezultat era luat în calcul la stabilirea accizelor pentru 2012.

Dacă domnul Moldovan s-ar fi consultat cu colegii din comisia economică a partidului, ar fi aflat lucruri care l-ar fi făcut să se jeneze de gândul excentric care i-a trecut prin cap, acela că BNR ar fi manipulat cursul "într-un joc criminal". Ar fi aflat, bunăoară, că între 10 şi 30 septembrie, în regiunea europeană în care sunt cuprinse România, Polonia, Cehia şi Ungaria au avut loc semnificative deprecieri ale monedelor. Semn că oferta de euro a fost mai restrânsă în această zonă, investitorii încercându-şi norocul prin alte zări ale lumii. Să vedem însă cum anume s-au mişcat valutele în regiune: zlotul polonez s-a depreciat cel mai mult, cu 10 la sută; forintul unguresc s-a depreciat cu 8 la sută; coroana cehă, care înainte de 10 septembrie se apreciase ceva mai mult, a pierdut două procente din aprecierea câştigată; în vreme ce leul românesc s-a depreciat (criminal?!) numai cu… 2 la sută. În ziua de 3 octombrie, ziua în care cursul a fost luat în calculul accizelor, oferta de valută din regiune a început să crească şi toate cele patru monede s-au apreciat. Inclusiv leul. Aşa că, prin "jocul" imaginat de domnul Moldovan, în ziua cu pricina cursul a defavorizat şi nu a favorizat calculul accizelor.

Mai spune domnul Moldovan: "Directorul unei instituţii cu importanţa BNR nu-şi poate permite să aibă în public păreri personale!" Şi adaugă: dacă nu va fi dat afară înseamnă că a avut mandat să vorbească în numele Băncii Naţionale.

Subliniez: Banca Naţională îşi exprimă poziţia exclusiv prin comunicate ale Consiliului de Administraţie, comunicate ale BNR sau prin vocile guvernatorului, prim-viceguvernatorului şi ale viceguvernatorilor. Atât. În condiţiile în care specialişti din BNR sunt invitaţi de televiziuni, de posturi de radio sau de presa scrisă să participe la dezbateri publice, cu opinii personale, nu sunt opriţi şi nici nu sunt cenzuraţi. Iar domnul Moldovan, dacă de această dată s-ar fi consultat cu juriştii din PSD înainte de a afirma că "directorul unei instituţii cu importanţa BNR nu-şi poate permite să aibă în public păreri personale", ar fi aflat un adevăr arhicunoscut. Acela că, potrivit unui străvechi principiu de drept, dominant şi în Constituţia României, nimeni nu poate fi oprit să facă nimic din ceea ce legea nu-i interzice să facă; or, nicio lege nu le interzice directorilor din BNR să-şi exprime în public păreri personale.

Este deja notoriu faptul că Banca Naţională, dincolo de atribuţiile pe care le îndeplineşte, de autoritate a statului responsabilă cu politica monetară şi valutară, cu autorizarea, reglementarea şi supravegherea instituţiilor de creditare, s-a afirmat ca o puternică şcoală de cercetare şi de gândire economică. De ani de zile, lunar sau chiar de mai multe ori pe lună, aici au loc dezbateri (şi subliniez: publice) în care analizăm teme de importanţă cardinală pentru societatea românească. La aceste dezbateri invităm toate canalele mass-media, specialişti din bănci, din cercetare, din mediile academice şi din afaceri. Specialiştii din BNR care participă la aceste dezbateri (guvernatorul, ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie, directorii, consilierii şi alţi experţi) exprimă păreri personale. Contribuind astfel la mai buna înţelegere şi soluţionare a problemelor care frământă întreaga societate. Vrea cineva să închidă gura acestei şcoli de idei?

Referitor la opinia lui Eugen Rădulescu, este absurdă afirmaţia că ar fi rostit-o în numele Băncii Naţionale. Îi aparţine sută la sută. Tot aşa cum reversul acestei opinii îmi aparţine sută la sută. Pentru că, înainte cu câteva zile, fiind solicitat să comentez propunerea unui parlamentar PDL privind impozitarea tuturor pensiilor, am făcut două comentarii. Mai întâi, am spus că nu cred că o astfel de propunere va fi legiferată. Apoi, am adăugat că ar fi eronată din punct de vedere economic. Fiindcă pensionarii, numărându-şi puţinii lor bani, sunt totuşi un motor al consumului în România într-un moment în care rata consumului continuă să fie negativă. Aşa gândesc eu, în contrasens cu Eugen Rădulescu. Dacă vom restrânge confruntarea sau, mai mult, dacă va fi cenzurată, la adevăr nu vom mai ajunge niciodată.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO