Opinii

Opinie Alin Negrescu, Tax Partner, KPMG şi Nicoleta Mihai, Partner, KPMG Legal: Astăzi intră în vigoare ordonanţa care oferă facilităţi fiscale pentru datorii restante: restructurarea şi amnistia

Opinie Alin Negrescu, Tax Partner, KPMG şi Nicoleta...
08.08.2019, 16:01 502

Guvernul a adoptat Ordonanţa nr. 6/2019 (numită în continuare Ordonanţa) privind instituirea unor facilităţi fiscale prin care contribuabilii care au obligaţii de plată restante la bugetul de stat să poată beneficia de mecanisme care urmăresc stimularea la plata voluntară a datoriilor fiscale de către contribuabili: restructurarea obligaţiilor restante la 31 decembrie 2018 pe baza unui plan de restructurare, plată eşalonată şi supravegherea fiscală pe perioada înlesnirii, anularea unor obligaţii bugetare principale, cât şi anularea unor obligaţii accesorii.

Ordonanţa intră în vigoare la data de 8 august 2019.

Legislaţia aplicabilă

În Monitorul Oficial nr. 648/2019 a fost publicată Ordonanţa nr. 6/2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale şi a unor măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pe care le au debitori cu datorii care depăşesc suma de un milion de lei. Potrivit mecanismului restructurării, contribuabilii persoane juridice de drept public sau privat, cu excepţia instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale, în privinţa cărora există riscul deschiderii procedurii insolvenţei, pot beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, în cuantum mai mare sau egal cu un milion lei, precum şi a celor accesorii. 

Pentru a beneficia de această măsură, contribuabilul trebuie să notifice organul fiscal competent cu privire la intenţia de restructurare până la data de 30 septembrie 2019, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare.

În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data notificării organului fiscal se eliberează din oficiu un certificat de atestare fiscală ce este comunicat debitorului şi în care sunt evidenţiate toate obligaţiile până la data emiterii certificatului, acest document fiind baza pentru construcţia planului de restructurare.

Termenul de depunere a solicitării de restructurare este de 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei Ordonanţe, sub sancţiunea decăderii, astfel încât contribuabilul care se află în această situaţie să ia o decizie cu privire la situaţia sa, în sensul de a-şi restructura compania şi de a plăti datoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO