Opinii

Opinie Ana Maria Baciu, NNDKP: Rămâne încă de văzut cât de repede va creşte piaţa jocurilor de noroc online după noile măsuri ale guvernului

Opinie Ana Maria Baciu, NNDKP:  Rămâne încă de văzut cât de repede va creşte piaţa jocurilor de noroc online după noile măsuri ale guvernului

Foto Shutterstock

10.10.2011, 15:09 516

La trei săptămâni de la adoptarea de către Guvern, sfârşitul verii a adus publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii privind modificarea normelor metodologice de aplicare a legislaţiei privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc (HG 823/2011).

Îndelung aşteptată de întreaga industrie de jocuri de noroc, HG 823/2011 este, foarte probabil, ultima piesă din puzzle-ul legislativ menit să permită desfăşurarea efectivă (şi legală) a jocurilor de noroc online pe teritoriul României.

La sfârşitul anului 2010 Parlamentul României a decis incriminarea (prin legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc) ca infracţiune a participării, pe teritoriul ţării noastre, în calitate de participant la jocurile de noroc online care nu sunt autorizate pe teritoriul României, şi sancţionarea săvârşirii acestei infracţiuni cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală.

Fără a intra în discuţii cu privire la dacă şi în ce măsură incriminarea acestei fapte este în concordanţă cu legislaţia europeană şi cu principiile statuate deja în hotărâri ale Curţii Europene de Justiţie, şi deşi riscurile practice sunt, cel puţin momentan, minime, ce este cert este că, având în vedere că în prezent nu există nici un organizator de jocuri de noroc online autorizat pe teritoriul României, oricine decide să participe în prezent la jocuri de noroc online în România se expune riscului de a fi cercetat penal, şi chiar condamnat.

Cu toate acestea, în aşteptarea autorizării jocurilor de noroc online în România, noua legislaţie detaliază modul în care jucătorii vor putea participa legal la aceste jocuri de noroc, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora.

Astfel, pentru a participa la jocurile de noroc online, un jucător trebuie să fie înregistrat la un astfel de organizator de jocuri de noroc. În vederea înregistrării, jucătorii vor furniza o serie de date cu caracter personal (numele, prenumele, cetăţenia, locul şi data naşterii, adresa de domiciliu, codul numeric personal (CNP), adresa de e-mail valabilă, numărul şi seria documentului legal de identificare şi detaliile unui cont bancar personal prin intermediul căruia se vor efectua transferurile în/dinspre contul de joc ce va fi deschis la organizatorul de jocuri de noroc respectiv).

Noua legislaţie permite înregistrarea jucătorilor la organizatorii de jocuri de noroc online fie prin accesarea directă a website-ului organizatorului de jocuri de noroc, fie la oricare dintre spaţiile (fizice) aparţinând organizatorului de jocuri de noroc.

Un organizator de jocuri de noroc online poate deschide un singur cont pentru fiecare jucător înregistrat.

În baza noii legislaţii, jucătorii vor avea dreptul să obţină de la organizator acces la informaţiile privind situaţia contului de joc, istoria de joc (inclusiv mizele, câştigurile şi pierderile), depozitele şi retragerile şi alte tranzacţii în legătură cu acesta. Aceste informaţii sunt disponibile pentru jucător pe contul de joc pentru cel puţin 90 de zile. În plus, la solicitarea jucătorului, organizatorul de jocuri de noroc furnizează extrase de cont pentru toate tranzacţiile din contul de joc pentru ultimele 12 luni.

Organizatorii de jocuri de noroc nu vor accepta o miză de la jucători decât dacă există fonduri adecvate în contul de joc pentru a acoperi valoarea mizei, iar câştigurile obţinute de jucători se creditează imediat în contul de joc al acestora, cu excepţia cazurilor în care există suspiciuni, când, înainte de a transfera câştigurile în contul bancar al jucătorului, organizatorul poate să efectueze, într-un termen de 10 zile, verificările pe care le consideră necesare, după care să efectueze transferul sau să înştiinţeze organele competente.

Fondurile din contul de joc al jucătorilor trebuie depozitate de organizator într-un cont ce nu poate fi blocat într-o bancă şi vor fi păstrate separat de fondurile proprii ale organizatorului. Fondurile din contul de joc al unui jucător pot fi plătite numai acestui jucător şi nu pot fi utilizate pentru a acoperi pretenţiile unor terţe părţi împotriva organizatorului. În plus, fondurile vor fi asigurate în caz de insolvenţă a organizatorului de jocuri de noroc sau a băncii în care sunt plasate fondurile jucătorului.

În plus, hotărârea conţine prevederi exprese menite să asigure protecţia minorilor, dar şi a jucătorilor de jocuri de noroc online împotriva dependenţei faţă de astfel de jocuri. Astfel, website-ul organizatorului de jocuri de noroc online trebuie să conţină (printre altele):

declaraţia privind interzicerea participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani;

informaţii privind jocul responsabil şi posibilele efecte dăunătoare ale jocurilor (elaborate în cooperare cu un centru de tratament);

accesul la o autotestare privind dependenţa de jocuri de noroc;

informaţii despre şi o adresă de contact a unei linii de ajutor unde să fie disponibile recomandări privind problemele dependenţei de jocuri de noroc şi centrele de tratament din România sau din ţări membre ale Uniunii Europene.

În plus, pe website-ul organizatorului de jocuri de noroc trebuie să existe un ceas care să permită jucătorului să fie conştient de timpul petrecut pe pagina de jocuri şi care trebuie să fie vizibil în permanenţă pentru jucător.

Mai mult decât atât, organizatorul de jocuri de noroc trebuie să transmită un mesaj de atenţionare care să fie vizibil pentru jucător, în cazul în care acesta este activ într-un interval neîntrerupt de minimum 12 ore.

De asemenea, organizatorul de jocuri de noroc online trebuie să pună la dispoziţia jucătorului o aplicaţie care să îi permită acestuia să stabilească limite de depozit zilnice, săptămânale şi lunare, o aplicaţie care să îi permită acestuia să decidă ca sumele obţinute din câştiguri care depăşesc o anumită valoare să fie returnate automat jucătorului în aceeaşi modalitate în care s-a făcut alimentarea contului de joc, precum şi o aplicaţie care să îi permită acestuia să solicite o excludere temporară sau permanentă din joc (fiind totodată interzis organizatorilor de jocuri de noroc online trimiterea de material publicitar jucătorilor care s-au autoexclus temporar sau permanent de la participarea la jocuri de noroc).

Avem aşadar o legislaţie care, cel puţin în teorie, permite organizarea legală de jocuri de noroc online, interzice participarea jucătorilor la jocuri de noroc neautorizate şi creează un cadru de protecţie a jucătorilor similar cu cel impus de state cu experienţă în domeniul acestor jocuri de noroc.

Rămâne încă de văzut cât de repede se vor implementa toate aceste reguli in România, într-un teritoriu în care nu există organizatori autorizaţi pentru organizarea jocurilor de noroc online, dar în care piaţa acestor jocuri a crescut de mai mult de două ori în ultimii doi ani (numai în 2010, 480,000 de romani au participat la jocuri de noroc online, valoarea pieţei jocurilor de noroc online în acelaşi an depăşind 36 de milioane de Euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO