Opinii

Opinie Andreea Artenie, Reff & Asociaţii: Ghid de navigare în avalanşa de schimbări legislative în contextul COVID-19

Andreea Artenie, Partener Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi membră a reţelei Deloitte Legal

Andreea Artenie, Partener Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi membră a reţelei Deloitte Legal

31.03.2020, 12:28 167

În confruntarea cu pandemia de coronavirus, ţările europene au luat rapid măsuri pentru a atenua impactul social şi economic produs de răspândirea rapidă a virusului. Având în vedere multitudinea deciziilor adoptate în regim de urgenţă, spectrul larg de aplicabilitate, dar şi dinamica acestora, specialiştii Deloitte Central Europe Dispute Resolution (care reuneşte, sub coordonarea Deloitte România, toate practicile de litigii din reţeaua regională, precum şi invitaţi speciali din Germania, Austria şi Spania) au sintetizat informaţia într-un material dedicat, cu scopul de a simplifica efortul companiilor din România şi din regiunea Europei Centrale de informare şi conformare la noile reglementări.

Deloitte COVID-19 European measures oferă o imagine de ansamblu a măsurilor adoptate recent de ţările europene la nivel general, în domeniile fiscal, economic şi social. Mai mult, documentul este actualizat constant, astfel încât să reprezinte o sursă de informare cu privire la impactul deciziilor adoptate la nivel european. Totodată, experţii noştri incluşi în prezentare rămân la dispoziţie pentru clarificări suplimentare.

 

Riscuri potenţiale pentru contribuabili

Avalanşa de schimbări legislative pune în dificultate întreaga societate, dar cu precădere  companiile care, în această perioadă, sunt obligate să îşi adapteze activitatea la măsurile necesare pentru a-şi proteja angajaţii, la restricţiile impuse de autorităţi, la constrângerile generate de scăderea veniturilor şi, nu în ultimul rând, la schimbări în ceea ce priveşte relaţiile contractuale cu întreg ecosistemul de afaceri.

Din perspectiva contribuabilului, toate aceste schimbări pot genera dispute atât de natură fiscală, cât şi de natură comercială sau administrativă. În toate domeniile vizate de măsurile implementate, riscurile pot apărea din accesarea neconformă a facilităţilor oferite de state. Companiile care nu intră sub incidenţa reglementărilor generate de situaţia de urgenţă, dar sunt afectate indirect de acestea, pot apela, între altele, la măsuri de restructurare a datoriilor, de eşalonare sau amânare a plăţii taxelor.

În plan administrativ, cele mai frecvente situaţii ce pot pune în dificultate contribuabilii în perioada care urmează sunt potenţialele controale ale autorităţilor (Departamentul de Sănătate Publică, Poliţie, inspectoratele teritoriale de muncă sau alte autorităţi cu competenţe suplimentare atribuite în contextul COVID-19) demarate în scopul verificării gradului de conformare la reglementările nou adoptate. Totodată, pot apărea dispute generate de pagube înregistrate de companii sau persoane fizice prin prisma măsurilor adoptate de state în cazul în care acestea încalcă garanţiile constituţionale şi/sau prevederile legale interne sau internaţionale, în versiunilor lor adoptate în contextul situaţiei de urgenţă. Obţinerea şi utilizarea certificatelor de forţă majoră şi a avizelor de stare de urgenţă pot, de asemenea, genera dispute între solicitant şi organele emitente, dar şi între partenerii de afaceri.

Asistăm aşadar la o avalanşă de măsuri din partea statelor, iar, în ceea ce priveşte România, se recomandă atenţie sporită asupra noilor măsuri cu impact în domeniul bancar, adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, aprobată luni, 30 martie 2020. Prevederile ordonanţei necesită o analiză aprofundată şi o implementare corectă la nivelul persoanelor cărora li se adresează.

Andreea Artenie este Partener Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi membră a reţelei Deloitte Legal


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO