Opinii

Opinie Andreea Paul Vass: Cum îşi propune Guvernul să crească veniturile la buget?

Veniturile la buget au crescut la 33% din PIB in anul 2010, celmai ridicat nivel din 2000 incoace. Au fost devansati chiar siprimii cinci cand se aplica cota progresiva. Lupta impotrivacoruptiei, a evaziunii fiscale, a muncii la negru si impotrivacompetitiei neloiale e aducatoare de bani. Actiunile concertateimpotriva actelor impotriva legii aduc si mai multi bani la bugetsi ridica presiunea de pe umerii cetatenilor obisnuiti.

Incasarile la buget au crescut semnificativ in primele doua luniale anului 2011 fata de aceeasi perioada a anului 2010, ceea ce nus-ar fi putut realiza fără îmbunătăţirea activităţii economice si acolectarii, dar si a majorarilor de TVA si accize:
• Veniturile fiscale, cele direct condiţionate de activitateaeconomică, s-au majorat cu 12%, în condiţiile unei inflaţii peprimele doua luni de 7%; ceea ce inseamna o creştere reala de4,7%.
• Încasările din TVA, expresie a evoluţiei comerţului de bunuri şiservicii, au fost cu 33,5% mai mari.
• Încasările din accize au fost cu 12% peste încasările din primeledouă luni 2010.
• Încasările cumulate din TVA şi accize, care reprezintă circa 10%din PIB s-au majorat cu 27%; din aceasta crestere 5% provine dinmai buna colectare si din cresterea volumului de activitate, iar21% din majorările de TVA şi accize.
Guvernul a impulsionat rambursarile de TVA ca masura de corectie aconduitei statului in relatie cu contribuabilul si pentrusprijinirea mediului de afaceri, in sensul ca am facut un sistemcentralizat prin care cel mai vechi decont se plateste primul. Lasfarsitul anului 2008 statul avea datorii catre mediul privat, prinANAF, de 3,3 mld lei. Prin implementarea acestui sistem avem la 28februarie 2011 o restanta de 1,5 mld lei. Am introdus rambursareaautomata de TVA intre 5.000 si 10.000 de lei, ceea ce a sustinutcompaniile mici din mediul privat. Acestea primesc automat TVA-ulrambursat si in urmatorii doi ani se fac controalelenecesare.
In anul 2009, ca masura de combatere a evaziunii fiscale am retrascodul de TVA din sistemul european VIES la peste 86.000 desocietati comerciale, care aveau un comportament fiscal inadecvat;adica nu depuneau declaratii fiscale sau aveau sedii fictive.Masura a contribuit la disciplinarea agentilor economici care factranzactii intracomunitare. Am dublat aceasta masura in anul 2010,prin OUG 54, cand am introdus registrul operatorilorintracomunicari unde avem evidenta tuturor firmelor care factranzactii intracomuinitare. Frauda mare din TVA venea tocmai dinacest segment, cum e de pilda cazul comertului cu zahar, ulei,faina, grau, carne s.a.m.d.

Institutiile statului trebuie sa-si faca bine treaba. Exista ouriasa vointa politica. La mijlocul anului trecut am aprobatordonanta de urgenta mai sus amintita, OUG 54 din 2010, care adaugasi alte instrumente de lupta antifrauda fiscala. Rezultatele nu auintarziat deloc sa se arate.

TVA incasat a crescut cu aproximativ 5 mld lei in perioada august -decembrie 2010, fata de aceeasi perioada din anul 2009. Evident caaceasta crestere se datoreaza si cresterii cotei TVA. Alaturi deincasarile suplimentare de 3,8 mld lei ca urmare a majorarii cotei,1,2 mld lei provin din mai buna colectare si din diminuareaevaziunii pe TVA. Alte 631 mil lei au fost stabiliti ca TVA datoratpe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, din care s-auincasat vreo 75 mil lei pana acum.

Tot in semestrul al doilea al anului trecut am incasat accize cupeste 2,8 mld lei mai mult decat in semestrul al doilea al anuluiprecedent. 0,15 mld lei provin din modificarea cotelor de accize sirestul de 2,65 mld lei, adica 0,52% din PIB, este urmarea directa aaplicarii ordonantei de combatere a evaziunii fiscale.

Am croit si am pus bazele impozitarii veniturilor din surselenedeclarate, masura ce a intrat in vigoare abia la inceputulacestui an. Nu de importanta mai mica este si faptul ca ANAF aprimit de la autoritatile fiscale din Europa, inclusiv din Elveţia,80 de mii de informari cu privire la venituri realizate siconturile persoanelor fizice romane. Verificarile sunt in plinproces de derulare, iar daca ele nu sunt declarate fiscal si inRomania, vor plati cu varf si indesat".

Legat de ancheta vamilor si ANAF nu pot decat sa subliniez din nouca nu mi se par corecte doua chestiuni: generalizarile fortale siincercarea de minimalizare a semnificatiei actiunii intreprinse.Mai intai de toate, nu toti lucratorii din vama si de la ANAF suntcorupti. Multi sunt cei care si-au facut si isi fac treba foartebine. In al doilea rand, e foarte important ca se ancheteaza, ca seiau masuri, ca exista vointa politica pentru lupta impotrivacoruptiei, indiferent de apartenenta vinovatilor.

Mai sunt atatea lucruri de facut! Mai bine insa sa fii un optimistcare se inseala, uneori, decat un vesnic pesimist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO