Opinii

Opinie Bogdan Patriniche, un bancher din Londra. Ce va urma în economie după coronavirus: îngheţarea activităţii economice, bani din elicopter şi o soluţie de venit de bază universal

Opinie Bogdan Patriniche, un bancher din Londra. Ce va...

Autor: Bogdan Patriniche

21.03.2020, 12:30 50618

Problemele viitorului, sociale, economice, financiare, climatice, oricare ar fi ele, mai ales atunci cind nu sint percepute intr-o perspectiva pozitiva, ramin sa fie solutionate atunci cind devin reale si iminente, de chiar generatia care nu are alta optiune si trebuie sa le confrunte. Ginditi-va la incalzirea globala, impactul biotech-ului si al fintech-ului asupra muncii, globalizarea, populismul, proiectul european toate sint proiecte des discutate si de facto aminate sine die. Toate subiectele citate mai sus necesita solutii de societate care implica modificari seculare de comportement, modificari de comportement social care nu sint nici usor tolerabile nici lipsite de ‘free rider effect’.

Coronavirus-ul, o pandemie globala cu incidenta de mortalitate mica dar cu grad mare de contagiune, ne ofera, in toata mizeria socio-economica pe care o va genera in urmatoarele – sa speram – 2 luni, ocazia sa testam citeva solutii la problemele enumerate mai sus. Haideti sa ne gindim ce am face daca am fi la Vila Lac 2 si ne-am dori sa creionam citeva sugestii de solutii

  1. Contractia locala, regionala, nationala, europeana si globala de oferta de bunuri si servicii (dincolo de mincare, farmacii, benzinarii si tutun): orice persoana juridica va trebui sa-si puna intrebarea daca poate sa-si respecte obligatiile fata de terti (banci, furnizori, clienti, angajati, stat, investitori) in absenta oricarui venit sau activitate pentru una – doua - trei luni si respectiv daca ulterior iesirii din ‘carantina’ va mai gasi furnizori, banci si clienti.

O solutie are fi ca toti tertii sa-si inghete simultam plata acestor obligatii intre ei, inclusiv catre stat. Solutia cu ‘oprirea ceasului’ (posibila ca HG) ar permite, odata cu revenirea la situatia anterioara ca toate persoanele juridice sa re-inceapa din exact acelasi set de circumstante in care se gaseau in 16/03 la declansarea starii de urgenta.

In plus ar fi bine sa gasim un Mario Draghi care sa spuna ca Banca Centrala va face ‘whatever it takes’ inclusiv QE (quantitative si qualitative easing) pentru a tine economia romana pe linia de plutire finantind bancile.

Asteptam ca EBRD-ul, EIB-ul, Banca Mondiala si IMF-ul in dialog cu guvernele tarilor din EU sa continue cu un program de coordonare similar cu Vienna 1 si Vienna 2 ; de ce nu Vienna 3.

  1. Contractia cererii sau scaderea/lipsa veniturilor salariale datorate carantinei: ar fi ocazia nesperata de a testa fie solutia Milton Friedman (helicopter money), fie solutia universla basic income. Varianta:
    1. helicopter money : daca ECB-ul a considerat-o realizabila din 2015, azi tehnologia, FinTech-ul sau declaratia unica ar permite disbursarea acestei injectii de lichiditate la nivelul individului;
    2. universal basic income : ar fi o solutie exceptionala pentru o situatie exceptionala limitata in timp la 2 - 4 luni. Ar introduce echitate intre salariati indiferent daca lucreaza la stat sau in privat si nu le-ar afecta comportamentul vis-à-vis de cautarea unui loc de munca odata criza coronavirus depasita.
  1. Teoria conspiratiei sau legenda ca virusul este opera unei cabale criminale : poate fi respinsa pe loc. In 2017 profesorul Walter Scheidel de la Universitatea Stanford publica lucrarea ‘The Great Leveler’ in care argumenta ca 4 fenomene sociale revolutii, razboaie, disolutia organizmelor statale si pandemii au avut si au ca efect reducerea inegalitilor sociale. Orice teorie a conspiratie care se respecta are intrinsec obiective criminale, nicidecum sociale de atenuare a inegalitatilor sociale. In acest context, daca credeti (ca mine) in argumentatia profesorul Scheidel, fie ‘conspirationistii’ sint niste promotori de justitie sociala si de redistribuire mai in profunzime a capitalului gen Thomas Piketty sau Yannis Varoufakis, fie nu exista conspiratie si nici conspirationisti. Tertul exclus ma indeamna sa cred ca nu exista conspiratie si nici conspirationisti.

Bucurati-va daca aveti timp sa cititi o carte gindindu-va ca poate macar una din sugestiile de mai sus se poate realiza. In rest, asa cum face tot englezul, nu-mi ramine decit sa ‘keep calm and carry on’.

 Bogdan Patriniche este un bancher român care trăieşte şi lucrează în Londra de peste 20 de ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO