Opinii

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Angajaţii vor ajunge ei să ceară perioadă determinată de muncă

Autor: Cristian Hostiuc

27.01.2011, 23:58 53

"Vom ajunge sclavii moderni ai Europei!" Între 7.000 şi 10.000de oameni care lucrează la Dacia au fost scoşi marţi în stradă deliderii sindicali naţionali şi din uzină pentru a protesta faţă depropunerile Guvernului de modificare a Codului muncii. De patron,grupul francez Renault nu au zis nimic. Sunt mulţumiţi. Dacia mergebine, oamenii au de lucru, se stă la coadă pentru a lua Dusterul, se lucrează în trei schimburi, salariile se plătesc, vin chiar şicreşteri. Un caz fericit într-o economie care scade de 28 de luni.

De ce i-au scos liderii lor sindicali în stradă? Că dacă vorintra în vigoare modificările, contractele de muncă cu perioadadeterminată le vor înlocui pe cele clasice cu perioadanedeterminată. Şi nu vei mai fi sclav, cum se striga acum 15 ani,când niciun investitor nu venea aici, iar lupta era cu guvernul,ministerele, Fondul Proprietăţii de Stat, acţionarul majoritar carenu dădea de lucru, dar odată ce erai acolo, erai sigur că rămâneaiacolo până la pensie, ci sclav modern, adică e de lucru, patronul ebun, dar anul ăsta eşti angajat, dar peste doi ani nu ştii dacă maieşti.

Asta să fie problema, dacă eşti angajat pe o perioadănedeterminată sau determinată? Pentru asta de mai bine de două lunise încaieră sindicatele şi patronatele româneşti cu ConsiliulInvestitorilor Străini? Sau cum să fie perioada de probă, o lunăsau 90 de zile? Măcar dacă ar fi atât de multe locuri de muncăchiar şi temporare sau să stai undeva cu o perioadă de probă detrei luni, pentru că ai o şansă. Nu cred că un angajator raţionalnu ar angaja pe cineva bun mai devreme decât această perioadă deprobă şi mai mult l-ar lua pe "vecie" dacă l-ar găsi.

În viaţa unei companii sunt creşteri şi scăderi, nu e totul olinie continuă în sus. Un deceniu poţi să fi într-o piaţă bună, săai succes, iar în următorul deceniu să fii la pământ. Iniţial,Nokia a fost în industria hârtiei - în 1865, apoi a fost producătorde cauciuc, iar în ultimii 20 de ani regăsim compania finlandeză cafiind cel mai mare producător de telefoane mobile. Şi cine ştie ceva fi peste 10 ani? Toate aceste schimbări s-au făcut pentru căcineva a avut viziune, s-a uitat la ce trebuie să angajeze înviitor, iar trecutul e trecut. Compania a rămas în viaţă şi nu credcă sindicatele lor au rămas cantonate în cauciuc sau hârtie.

În loc ca sindicatele noastre să lupte întâi pentru atragereainvestitorilor, şi români şi străini, ca ei să facă ceva, orice, ohală, o linie nouă de fabricaţie, să aducă un utilaj unde săangajeze un om chiar şi pentru un an, problema lor este că româniisau angajaţii de la Dacia ajung sclavii moderni ai Europei. DumitruCostin spune că suntem penultimii în Europa la costul orar alforţei de muncă - 3 euro pe oră. Bine că a putut să calculeze acestcost pentru că dacă nu erau aceste joburi nu avea ce să calculeze.

Lumea, pieţele, tehnologia şi cerinţele pieţei se schimbă acumatât de rapid încât o fabrică/afacere poate rezista doar câţivaani. Şi proprietarul va avea nevoie de angajaţi doar atât. Nupoate face acest lucru în România, îl va face în altă parte. Dacăne uităm în ultimii zece ani, salariile au crescut pentru căiniţial au intrat investiţii străine care în căutare de forţă demuncă au plătit mai mult decât alţii. La rândul lor aceştia aumajorat şi ei salariile şi investiţiile ca să nu le plece oameniişi să-ţi menţină locul în piaţă şi tot aşa. O întreagă economie s-adezgheţat. Când pe piaţă intră noi investitori toate lucrurile semişcă, şi salarii, şi cerere, şi consum. În lipsa lor nu se vamişca nimic.

Dacă ne uităm cu puţină atenţie la piaţa forţei de muncă, vedemcă tinerii, cei care intră prima dată, pornesc din start cu ideeade a sta într-un loc 1, 2, 5 ani, apoi îşi caută un job în altăparte pentru că vor să facă altceva, îşi regăsesc energia şideterminarea într-un alt domeniu, salariile sunt mai mari, fiecarecu motivele lui. Ei lasă locul altora care altfel nu ar promova, lise măresc şi lor salariile, se schimbă ceva în companii, dacătragem linie şi adunăm, este mult, mult mai bine. Deci pentrutineri perioada determinată este subînţeleasă din start. Esterealitatea noii generaţii şi, mai mult, cred că vor ajunge ca ei şisindicatele să ceară perioadă determinată de muncă. Ca să nu fielegaţi de glie, de companii.

Poate sindicatele şi patronatele "româneşti" ar trebui să ia deguler guvernul şi preşedintele de ce nu aduc investitorii, de cenu-i conving să vină în România, de ce cad marile proiecte unuldupă altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO