Filosoful grec Platon spunea că de cele mai multe ori întrebarea corectă este mult mai importantă decât răspunsul corect. Fără banalităţi, voi încerca acest exerciţiu, al lansãrii a 10 întrebări care să ne dea de gândit, un pic mai strategic decât operaţionalul zilnic. Majoritatea problemelor enunţate provid din geopolitica europeană, cu amplu impact însă asupra cetăţeanului simplu.
- Societatea mondială tinde spre o polarizare mai puternică ca cea a anilor ’50, cu aceleaşi repere însă Washington şi Moscova ?
- Este pregătită acum omenirea în a face faţă unor posibile crize globale, precum una economică sau chiar de naturã ecologică?
- Are Uniunea Europeană puterea de evoluţie în direcţia unei autonomiii strategice care să implice capacitate de apărare, resurse minerale, produse agricole, dezvoltare economică, buget comun, emigranţi şi politică externă ?
- Mai rămâne comunicarea cu cetăţenii o prioritate a instituţiilor europene sau este suficientă doctrina păcii în interiorul Uniunii Europene ?
- Există un proiect comun între Guvernul Viktor Orban de la Budapesta şi Uniunea Europeană ?
- Care este noul normal de după pandemie, având în vedere schimbările sociale şi culturale ?
- Va deveni inteligenţa artificială noua Lebădă Neagră a secolului al XXI-lea, o revoluţie tehnologică ale cărei efecte asupra viitorului sunt foarte dificil de estimat ?
- Care sunt evenimentele marcante ale următorilor doi ani, având în vedere că vom avea în 2024 alegeri atât pentru preşedintele Statelor Unite, dar şi pentru Parlamentul European ?
- Când îşi va face apariţia Generaţia Z, actualii liceeni, nativi tehnologici, adepţi ai interacţiunii virtuale şi mai puţin dedicaţi permanenţei în cariere, în funcţiile de conducere şi în politică ?
- Mai credem în SDG (Obiectivele de dezvoltare durabilã)?
Dan LUCA conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţii “Mapping the Influencers în EU Policies”.