E perioada când incertitudinile sunt uriaşe, iar viitorul este mai impredictibil decât în alţi ani. Este mult mai uşor a proiecta întrebări în spaţiul public, decât a risca prognoze total greşite. Uniunea Europeană este şi ea la ceasul marilor dileme, iar un top 10 al principalelor subiecte prinde repede contur.
- Desigur, întrebarea de 100 de puncte este aceeaşi şi în Bruxelles-ul european. Cât va ţine pandemia ? Când vom avea vaccinul mult visat şi care este orizontul revenirii la viaţă noastră normală ?
- Nimeni nu mai contestã intrarea într-o criză economică majoră, dar întrebările vin şi de pe acest palier. Cât de adâncă este criza ? Ce sectoare vor supravieţui ? Vor avea guvernele europene destui bani să sprijine populaţia şi ecosistemul economic pentru a nu deraia în anarhie ?
- Miliardele reconstrucţiei se creionează, dar mai este mult până la absorbţia lor. Cum se vor repartiza ? Cine va reuşi să structureze sistemul naţional pentru a avea un mecanism plin de succes ?
- Va avea putere proiectul european să continue bunele intenţii ale actualei conduceri europene ? Chiar putem concepe că Pactul Verde european, agenda digitală, multilateralismul sau relaţia cu Africa să continue aşa cum s-a anunţat acum un an ?
- Suveranitatea europeană poate să prindă contur ? Nu mă refer doar la capacitatea de a produce măşti sau aparate de oxigen în fabricile continentului. Vorbim aici de faimoasa capacitate europeană de apărare sau chiar de proiecte precum Gaia X, care doreşte suveranitatea digitală.
- Desigur Uniunea Europeană va intră din nou în colimatorul naţionaliştilor, care vor avea meta întrebări despre viitorul UE, cu referiri exacte asupra balanţei de putere politică între Bruxelles şi capitale. Va reuşi Conferinţa pentru viitorul UE să fie catalizatorul discuţiei instituţionale despre viitorul societăţii europene ?
- Alegerile americane sunt urmărite cu mare interes de factorii politici europeni. În cazul realegerii actualului preşedinte, la ce ne putem aştepta ? Până unde poate să meargă ruptura transatanticã, bazã a dezvoltării mondiale din ultimii 75 de ani ? Sau chiar dacă democraţii vor reocupa Casa Albă, vor mai avea americanii timpul necesar să reînvie adevăratul multilateralism global? America anului 2020 nu mai este cea de acum 4 ani.
- Cu siguranţă Brexitul este de urmărit, iar întrebarea fundamentală este legată de viitorul parteneriat între Marea Britanie şi UE. Vom avea acordul sperat după 1 ianuarie 2021 ?
- Am vorbit puţin despre Germania, dar această ţară ocupă următoarele două poziţii ale topului. Şi ambele au ca referinţã alegerile din septembrie 2021. Vor reuşi Verzii să între în coaliţia de guvernare ? O astfel de eventualitate va avea un impact enorm asupra legislaţiei europene, în special în cea a schimbărilor climatice.
- Tot despre alegerile din Germania, dar o privire spre social-democraţi. Vor reuşi aceştia să câştige destule locuri în Parlamentul German pentru a forma o coaliţie fără partidul Angelei Merkel (creştin-democraţi) ? O astfel de posibilitate, ar da semnalul unei schimbări majore la nivel european. Alegerile europene din 2024 pot aduce din nou un preşedinte al Comisiei Europene de Stânga, după o pauză de 20 de ani. Pentru aceasta însă e nevoie ca Stânga să deţină poziţia de top în echişierul politic german.
Dan LUCA este Vicepreşedintele EURACTIV Media. Conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţîi “Mapping the Influencers in EU Policies”.