Opinii

Opinie Dan Pascariu: Băncile austriece nu au scos bani din România

Opinie Dan Pascariu: Băncile austriece nu au scos bani din România

Autor: Dan Pascariu

10.02.2012, 00:04 1237

În data de 2 februarie 2012 ZF a publicat un articol cu titlul "Austriecii au scos 2 mld. euro din România în T3 din 2011...", având ca supratitlu "Statisticile internaţionale îi contrazic pe bancheri". În articol se susţine că "potrivit datelor centralizate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI)", băncile austriece "au tăiat expunerile pe România în trimestrul al treilea din 2011 cu circa 1,9 mld. euro comparativ cu nivelul înregistrat la jumătatea anului trecut, sub presiunile de reducere a vulnerabilităţii la risc şi de consolidare a capitalurilor". De asemenea, autorul articolului mai menţionează că "la nivel declarativ acţionarii marilor bănci locale susţin că nu-şi retrag banii, însă statisticile internaţionale îi contrazic".

Într-un articol ulterior, redactorul şef-adjunct al ZF face, pe această temă, câteva afirmaţii surprinzătoare:

În primul rând că "bancherii se întrec în a vorbi despre metodologia neobişnuită (?!) folosită de BRI", declarând apoi că "metodologia BRI rămâne o nebuloasă (?!)". În al doilea rând, ca vină pentru controversa legată de interpretarea statisticilor BRI nu este lipsa de documentare a jurnaliştilor de la ZF, ci a băncilor, care "nu se grăbesc să publice statistici alternative care să fie şi conforme cu realitatea" şi că "evita să fie foarte transparente în privinţa expunerilor pe România".

În legătură cu alegaţiile de mai sus, doresc să precizez următoarele:

1. În trim. 3 al anului trecut, expunerea Bank Austria faţă de Unicredit Ţiriac Bank nu numai că nu a scăzut, dar a şi crescut cu 80 mil. euro.

2. Reducerea expunerilor băncilor austriece în România nu s-a datorat unor tranzacţii transfrontaliere, ci, în principal, diferenţelor de curs şi unor operaţiuni contabile: amortizarea de către Erste a unei părţi a fondului comercial al BCR (operaţiune anunţată pe 10 octombrie, dar efectuată la sfârşitul trim. 3) şi transferarea Volksbank România pe un vehicul financiar cu acţionariat austriac doar în proporţie de 50%.

3. Metodologia BRI nu este nici "neobişnuită" şi nici "nebuloasă", ci doar diferită.

În ghidul cu privire la metodologia folosită pentru statistica bancară, intitulat "The BIS consolidated statistics: structure, uses and recent enhancements", la pag. 76 se precizează că "băncile raportează pasivele locale ale subsidiarelor lor din străinătate către rezidenţi locali, denominate în monede locale", iar la pag. 80 se subliniază că metodologia folosită are ca scop monitorizarea mai bună a expunerii la risc a băncilor raportoare.

4. Sugestia că "băncile nu se grăbesc să publice statistici alternative" sau că "evită să fie foarte transparente în privinţa expunerilor" nu îşi are rostul, în condiţiile în care băncile comerciale au o serie de obligaţii de raportare în conformitate cu reglementările din fiecare ţară.

ZF a folosit ca unică sursă pentru articolul său rapoartele BRI, fără a solicita, anterior apariţiei acestuia, un punct de vedere din partea "băncilor austriece" în cauză, aşa cum cer regulile deontologice ale profesiei de jurnalist.

5. Premisa subiectului expunerii băncilor străine în România este una falsă. Băncile străine nu au nicio obligaţie legală sau de altă natură cu privire la mărimea expunerii lor pe România, cu excepţia obligaţiilor de capitalizare impuse de BNR. Acordul de la Viena, care a fost un "gentlemen's agreement", a expirat în luna martie 2011. Se face zgomot inutil pentru o chestiune care este strict o prerogativă a acţionarilor băncilor. Ca şi la firmele din alte industrii, cu capital străin sau autohton, şi acţionarii băncilor au latitudinea de a decide cu privire la acordarea, menţinerea, suplimentarea sau reducerea finanţărilor pe care le acordă companiilor pe care le deţin, în conformitate cu strategiile proprii.

Dincolo de această stare de fapt, aş dori să reiterez punctul de vedere al grupului UniCredit, faptul că România rămâne o piaţă cu un potenţial de creştere important pe termen mediu şi lung, peste media economiilor dezvoltate, ceea ce creează premise pentru o creştere a investiţiilor şi a expunerilor în acest orizont de timp, corelat însă cu ritmul redresării economice şi contextul pieţei locale.

Dan Pascariu este preşedintele consiliului de supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO