Opinii

Opinie Dana Dunel-Stancu, avocat la Biriş Goran: OUG 114, actul normativ de coşmar şi clientul guvernabil

Opinie Dana Dunel-Stancu, avocat la Biriş Goran: OUG...

Autor: Dana Dunel Stancu

05.02.2019, 15:27 552

Pentru orice practician în drept, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 este un act normativ de coşmar: zeci şi zeci de subiecte fără legătură între ele, modificări implicite şi explicite de acte normative din diverse domenii, reglementări incomplete cu trasări de sarcini pentru autoritatea de reglementare care urmează să completeze cândva cadrul normativ, un preambul în care motivaţiile se amestecă, se suprapun, lipsesc. Ghiveci.

Constituţia României spune că este justificată emiterea unei ordonanţe de urgenţă atunci când este necesară legiferarea „unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”. Se pare că în sectorul energiei electrice urgenţa din perioada sărbătorilor de iarnă a fost revenirea pe piaţa de energie a clientului guvernabil.

Client guvernabil este, în primul rând, consumatorul casnic de energie electrică. Guvernul a decis că, în următorii trei ani, în România ai dreptul la electricitate pentru acasă doar conform deciziei ANRE. Schimbarea regimului juridic al consumului de energie electrică pe segmentul casnic este radicală iar consumatorul revine la statutul său de „reglementat”, în ciuda normelor europene care aveau alte planuri: directiva europeană privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice spune că „Piaţa internă a energiei electrice, care a fost implementată treptat în întreaga Comunitate începând cu 1999, are drept obiectiv să ofere tuturor consumatorilor din Uniunea Europeană, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, posibilităţi reale de alegere (…)”. Directiva continuă în acelaşi sens al dezvoltării unei pieţe libere de energie electrică în care elementul central îl constituie drepturile consumatorului final de energie electrică.

La prima vedere, revenirea consumatorului casnic la regim reglementat pare a fi o măsură socială prin care acesta devine protejat de stat, cu preţuri mici garantate. Însă această schemă de temporar suport este construită din limitarea unor drepturi, în contradicţie cu prevederile Constituţiei României care spune că “Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.”

Preţul mic garantat acum consumatorului casnic vine la pachet cu aşezarea acestuia în oferta  furnizorilor de ultimă opţiune care sunt oricând la dispoziţia guvernului: în draftul publicat de ANRE al Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice ce urmează a fi încheiat între producătorii de energie electrică şi furnizorii de ultimă instanţă scrie că acest contract va fi influenţat de „orice act normativ (Lege, Ordonanţǎ a Guvernului, Ordonanţǎ de urgenţă a Guvernului, Hotǎrâre de Guvern, reglementare ANRE, Regulament UE direct aplicabil)”. Constituţional şi legal, niciun act normativ nu poate produce efecte pentru trecut, însă consumatorul nostru casnic trebuie să fie guvernabil orice ar fi.

Client guvernabil este şi acel client care desfăşoară o activitate economică şi pentru care energia electrică este un cost a cărui valoare a devenit mare şi imprevizibilă. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 a fost introdusă noua taxă de 2% pe cifra de afaceri aplicată tuturor din lanţul comercial producător – consumator pentru activităţile licenţiate din domeniul energiei. Evident, vânzătorii de energie electrică se vor îndrepta către consumatori pentru a majora preţurile: cele mai multe contracte din piaţa prevăd că apariţia unei noi taxe dă dreptul celui afectat să ceară renegocierea preţului sau majorarea tarifului. Ce opţiuni are, în realitate, consumatorul non-casnic, depinde de cat de bine şi-a negociat fiecare clauză din contract şi de cât este de determinat sa îşi apere drepturile, însă cei mai mulţi sunt într-o captivitate de facto din lipsa opţiunilor reale şi consistente de pe piaţă, fie ca este vorba de servicii publice de reţea, fie de cumpărarea de energie electrica. Dacă taxa va fi prea greu de dus de către unii dintre furnizori – Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România a comunicat că unii furnizori vor putea intra în faliment – concurenţa dintre furnizori se diminuează sau dispare, iar consumatorul rămâne astfel la dispoziţia ofertei unice, sperând ca statul să îi protejeze cumva drepturile sale de consumator european.

Principiile pieţei libere sunt reglementate la nivel european, chiar Tratatul Unional interzice denaturarea concurenţei, stabilind ca orice decizie iraţionala care afectează liberul comerţ este nulă de drept. Directiva Europeană privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice promovează aceleaşi principii ale pieţei deschise în folosul consumatorului.

Implementând Directiva, prin Legea 123/2012 – Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, România a stabilit că funcţionarea pieţei de energie electrică din România în sistem reglementat încetează definitiv în decembrie 2017. Cu toate acestea, în anul 2019, statul român, prin guvern, schimba legea pentru a reinstitui, pentru moment, controlul. Astfel, speranţa într-o stabilitate normativă eficientă, încrederea în autonomia instituţională şi în respectarea ordinii statului de drept, perspectiva unei evoluţii a pieţei de energie prin creşterea competitivităţii şi a calităţii serviciilor în concordanţă cu evoluţia tehnologică, toate s-au transformat „de urgenţă” în argumente valide pentru viitoare litigii şi/sau pentru un potenţial infringement cu consecinţe financiare pentru buzunarul fiecărui consumator guvernabil de astăzi.   

Dana Dunel-Stancu conduce practica de Energie şi Resurse Naturale a societăţii de avocatură Biriş Goran

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO