Opinii

Opinie Daniel Grigore şi Cristina Borş, Deloitte: În era energiilor alternative, până şi tranzacţiile transfrontaliere devin... hibride

.

.

Autor: Roxana Rosu

11.03.2020, 10:09 225

Autorităţile au la dispoziţie o nouă armă în lupta cu cei care încearcă să îşi diminueze sarcina fiscală. Încă o directivă europeană, care face parte din pachetul de măsuri ale Comisiei Europene împotriva practicilor fiscale agresive, a intrat în vigoare la începutul lunii februarie 2020 şi în România. Directiva poartă un nume sugestiv - ATAD II (Anti Tax Avoidance Directive – completarea a doua) - şi are ca scop descurajarea planificării fiscale agresive care utilizează aranjamente de tip „hibrid”.

ATAD II a fost elaborată în baza planului Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) emis în anul 2016. Acţiunea nr. 2 din acest plan îşi propune să împiedice companiile multinaţionale să îşi erodeze baza impozabilă, apelând la diferenţele de tratament fiscal dintre ţările în care activează societăţile membre ale grupului.

Care sunt tranzacţiile vizate?

În primul rând, trebuie precizat că regula generală vizează tranzacţiile transfrontaliere, indiferent dacă sunt încheiate cu societăţi din acelaşi grup sau nu. Prin excepţie, în anumite situaţii, sunt vizate doar tranzacţiile transfrontaliere intra-grup.

În al doilea rând, tranzacţiile vizate sunt cele care beneficiază de un tratament fiscal neuniform, precum dobânzi, redevenţe, servicii, care se aplică atât părţilor afiliate, cât şi entităţilor independente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO