Opinii

Opinie de Adrian Vasilescu, BNR: Despre „pământul pârjolit de BNR în octombrie 2008“ şi o întrebare mereu ocolită

Autor: Adrian Vasilescu

03.05.2011, 23:35 1785

Tema atacului asupra leului din octombrie 2008, atac oprit deBanca Naţională, a revenit obsesiv în dezbaterea publică înprimăvara acestui an. Directorul editorial al Ziarului FinanciarCristian Hostiuc a considerat (socotesc că pe bună dreptate) că arfi bine-venit un scurt istoric al momentelor celor maisemnificative din octombrie 2008. Demers chiar meritoriu.Comentariul lui, apărut în ZF de luni, are însă un titlu cereflectă lucrurile aşa cum sunt văzute dintr-o singură parte ascenei: "Cum a pârjolit BNR pământul ca să oprească atacul asupraleului în octombrie 2008". Referirea la tactica "pământuluipârjolit", folosită deseori în tumultuoasa noastră istorie, nu seacordează nicicum cu modul în care BNR a stopat atacul asupraleului. Dar este în deplin acord cu acuzaţia ce îi este adusăBăncii Naţionale de către unii actori ai evenimentelor de atunci,că ar fi golit băncile de lei. Din întregul comentariu al ZFlipseşte tocmai întrebarea esenţială: cum anume ar fi procedat BNR,le-a luat băncilor leii cu japca? O întrebare mereu ocolită.

Banca Naţională a vândut valută în toamna lui 2008 pentru aacoperi cererea din piaţa bancară şi pentru a evita generalizareapanicii provocate de criza financiară internaţională. Băncilecomerciale au cumpărat masiv valută, fie ca să acopere cerereaclienţilor, fie pentru că au mizat pe deprecierea leului.Semnificativ este faptul că băncile care acum sunt supărate… s-aurepezit atunci să facă achiziţii până la ultimul leu. Şi cum crizaglobală mătura deja planeta, n-au fost puţine acele bănci care audevenit agresive în cumpărarea de valută deşi nu aveau lei încotrapartidă.

S-o spunem deschis: băncile au cumpărat valută de la BNR debunăvoie. Unele, poate din lăcomie, au cumpărat mai multă decâtaveau nevoie. Cum explică însă acum că după ce au rămas fără lei,în loc să vină la Banca Naţională şi să apeleze la o sursăpermanentă de lichiditate aflată la dispoziţia băncilor comerciale,facilitatea "lombard", cu dobândă de 14,25 la sută… au preferat săplătească pe piaţa interbancară peste o sută la sută?

Întrebare esenţială. Iar răspunsurile, în opinia mea, pot finumai două. Unele bănci nu s-au îngrijit să-şi asigure un necesarportofoliu de titluri de stat cu care să-şi garanteze împrumuturilede la BNR. Altele "s-au jenat" (scuză absurdă) că dobânda "lombard"ar fi penalizatoare şi astfel ar fi aflat piaţa că sunt îndificultate. Sau - Cristian Hostiuc are şi o altă explicaţie, maiapropiată de scuza băncilor în cauză - că BNR ar fi "pârjolitpământul" şi le-ar fi lăsat fără lei?'

Adrian Vasilescu este Consilier al guvernatoruluiBNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO