Opinii

Opinie de Alexandra Smedoiu şi Corina Dimitriu, Deloitte: Costul cu impozitele şi taxele – un element din ce în ce mai important în situaţiile financiare

Opinie de Alexandra Smedoiu şi Corina Dimitriu,...

Autor: Alexandra Smedoiu, Deloitte România

20.02.2020, 11:07 153

Aşa cum ne-am obişnuit în materie de fiscalitate, să nu treacă niciun an fără modificări, se pare că şi în materie contabilă, cel puţin în Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), în fiecare an apar noi reguli sau interpretări. De această dată, este vorba de o interpretare privind costurile unei companii cu impozitele şi taxele, din situaţiile financiare, în cazurile în care legislaţia nu este clară. Mai exact, despre impozitul pe profit şi cum trebuie înregistrat în contabilitate astfel încât orice riscuri potenţiale să fie reflectate ca atare. 

Interpretarea 23 a Comitetului pentru interpretarea standardelor internaţionale de raportare financiară, intitulată Incertitudine legată de tratamentele fiscale (IFRIC 23), aduce clarificări asupra modului în care trebuie reflectat impozitul pe profit în contabilitate atunci când există o incertitudine în privinţa tratamentului fiscal aplicabil. Iar de incertitudini nu ducem lipsă în legislaţia din România!

IFRIC 23 se aplică direct entităţilor care pregătesc situaţii financiare statutare conform IFRS, respectiv instituţiile financiare şi societăţile listate la bursa de valori. Totodată, interpretarea se aplică, indirect, şi societăţilor care fac parte din grupuri multinaţionale şi care pregătesc situaţii financiare conform IFRS în scop de raportare.

Precizările prevăzute de IFRIC 23 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019, astfel că încheierea anului financiar 2019 trebuie să ţină cont de această interpretare.

Tratamentul fiscal incert, consecinţa legislaţiei neclare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO