Opinii

Opinie de Iulian Anghel: Ce mai înseamnă UE la 61 de ani de existenţă

Autor: Iulian Anghel

09.05.2011, 23:40 403

Criza a slăbit Uniunea Europeană. Dar i-a slăbit şi voinţa şisolidaritatea care a făcut din spaţiul unic european raiul pepământ pentru sute de milioane de oameni de pe planetă care nu-lpot atinge cu picioarele lor?

La 61 de ani de când ministrul francez de externe Robert Schumancerea, într-o declaraţie, ţărilor Europei să pună bazele concreteale unei federaţii pe care o considera indispensabilă pentrumenţinerea păcii (se întâmpla la 9 mai 1950) sunt voci, inclusiv înRomânia, care susţin că solidaritatea europeană s-a diluat, căviitorul ei apare ca tulbure. Oare?

Primii paşi concreţi spre construcţia europeană de astăzi s-aupetrecut şapte ani mai târziu după momentul 9 mai 1950, la 25martie 1957, când a fost semnat Tratatul de la Roma care puneabazele "Comunităţii cărbunelui şi oţelului". Dar declaraţia luiSchuman de la 9 mai 1950 este considerată de referinţă în creareaspaţiului comun european, de aceea întreaga Uniune Europeană asărbătorit ieri, cum o face din 1985 încoace, "Ziua Europei".

Criza economică din prezent, cea mai severă după MareaDepresiune, a bulversat Uniunea Europeană, construită treaptă cutreaptă de peste 60 de ani: valuri succesive de extindere, spaţiulSchengen, moneda unică. Ce mai urmează?

"Criza economică şi financiară a slăbit oarecum coeziunea dintrestatele membre", remarca ieri ministrul român de externe TeodorBaconschi la recepţia oferită de Reprezentanţa Comisiei Europene înRomânia cu ocazia Zilei Europei.

"Coeziunea" faţă de cine, faţă de ce? Grecia, veriga slabă auniunii monetare a fost salvată de UE din "ghiarele" creditorilor,Irlanda are parte de clemenţă şi ajutor, România nu a primitîmprumut ieftin doar de la FMI, ci şi de la UE şi în ciudadificultăţilor economice nu renunţă la data ţintă de aderare laeuro, 2015, şi a făcut un scandal monstruos că nu a fost primită înspaţiul Schengen la termenul convenit, martie 2011. România rămâne,cum spune ministrul Baconschi, "un purtător de euroentuziasm".

Că nu ştie să beneficieze de cele 20 mld. euro, fonduristructurale puse la dispoziţie de UE, nu este vina nimănui altcuivadecât a ei. Bogata Germanie sau Olandă au acceptat să-i dea aceştibani tocmai în numele solidarităţii europene.

Sunt în jurul nostru ţări care tânjesc să se apropie de spaţiulUE. Uitaţi-vă la Balcani, uitaţi-vă la Turcia.

Este adevărat, Europa nu trece prin momente uşoare. "Crizaeconomică a deschis în multe dintre statele membre atât opţiunielectorale populiste de extremă dreapta, cât şi reflex de replierepe propria identitate", remarcă Baconschi.

Da, într-o oarecare măsură, dar aşa cum a susţinut şefulreprezentanţei Comisiei Europene în România Nicolae Idu, chiar dacăse confruntă cu provocări imense, UE rămâne "cel mai mare demers deintegrare supranaţională şi cea mai mare construcţie politică şieconomică din lume".

Tocmai de aceea UE atrage ca un magnet toate privirile, toatepoftele unei lumi care plonjează pe zi ce trece în sărăcie şiviolenţă. Pentru că unul dintre cele mai slabe salarii din UE poateînsemna pentru oameni din alte colţuri de lume un venit uriaş.Pentru că este greu de crezut că în UE s-ar mai putea întâmpla,dacă nu se produce o catastrofă, ceea ce se întâmplă astăzi înnordul Africii sau în Orient.

În cei 50 de ani de dinaintea semnării Tratatului de la Romacare a pus bazele Uniunii Europene, Europa a traversat douărăzboaie mondiale devastatoare. Ea singură le-a provocat, iaracestea au adus după sine cea mai gravă criză economică dinistorie, Marea Depresiune. Trăim o a doua criză ca amploare dupăMarea Depresiune, dar în pace. Peste 50 de ani de pace şi, cuurcuşuri şi coborâşuri, de creştere necontenită.

Europa a căzut economic la nivelul lui 2007, dar nu a plonjat înnegura Evului Mediu. Peste Europa nu planează spectrul unui nouRăzboi Rece, chiar dacă putem vorbi în aceste zile despre un mic"Război Schengen", în urma cererii Franţei şi Italiei de areintroduce controalele la frontieră.

Dar acestea vor fi temporare, provocate de alţii (conflictul dinAfrica), iar Europa poate însemna după criză, după ajustărilenecesare şi învăţămintele trase, cu mult mai mult decât a însemnatvreodată în istoria ei de 60 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO