Opinii

Opinie Dorin Oancea: Cei care plătesc

Opinie Dorin Oancea: Cei care plătesc

Autor: Dorin Oancea

16.12.2010, 12:16 30

"Am crescut salbatic, cadem salbatic." O vorba a unui om deafaceri roman pe care personal il respect foarte mult si care aconchis, saptamana trecuta, o discutie cat amara, cat optimistadespre bilantul anului care se incheie si perspectivele anuluiviitor. S-a legat oarecum de ideea care mi se tot invartea in capde cateva zile despre cei care platesc.

Prima la mana: remarcabil corul suparatilor de prevederileproiectului de Cod al muncii propus de Consiliul InvestitorilorStraini. Patronatele si sindicatele, doua entitati care ar trebuisa fie ca apa si uleiul, l-au contestat la unison, deranjati, dacae sa credem declaratiile oficiale, fie de prevederi, fie de modulin care proiectul a fost promovat. Guvernul, in buna traditie apoliticianului roman, s-a dezis prompt: nu este proiectul nostru,vom analiza, vom studia, vom infiinta, formularile obisnuite cucare in Romania sunt bagate sub pres problemele reale.

Doi la mana: am inceput sa citesc memoriile lui Jérôme Kerviel,traderul condamnat la inceputul lunii octombrie la cinci ani deinchisoare pentru ca a prejudiciat grupul Societe Generale cu 4,9miliarde de euro. Un interviu al aceluiasi Kerviel din publicatiagermana Der Spiegel mi-a oferit ceva amanunte suplimentare despreistoria omului care trebuie sa inapoieze bancii 4,9 miliarde deeuro (cum are salariul de 2.300 de euro, ar avea nevoie de 177.000de ani pentru a-si plati datoria).

Sa punem toate cele de mai sus in shaker si sa amestecam: X faceceva. Y beneficiaza de ceva-ul acela; mai tarziu Y vrea mai mult sigaseste caile necesare pentru a-l determina pe X sa-i ofere maimult. X incearca, de multe ori reuseste. X greseste, Y devine rapidfrustrat, actioneaza. X la puterea 33 plateste. Ecuatia se aplicasi in primul si in al doilea caz. Citiţi mai mult despre cei care plătesc pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO