De vreo 10 ani de zile bat carari la demiurgii medicinei si farmaciei din Romania, multi (cititi “toti”) dintre ei implicati si in politic, incercand sa-i conving ca problemele industriei farmaceutice nu sunt cele legate de medicamentelor scumpe, care sunt destinate unui numar redus de pacienti. Problemele care deja au aparut si se vor agrava sunt legate de medicamentele uzuale, utilizate de miliarde de pacienti, care vor incepe sa dispara pentru ca cererea este tot mai mare la nivel planetar, fabricile care le produc tot mai putine si restrictiile din domeniu tot mai exagerate.
Creezi panica, vrei sa-ti vinzi marfa, vom gasi solutii. Lasa-ne in pace!
Dupa care se duceau la conferinte, congrese si serate cu staif despre medicina personalizata, cercetare & dezvoltare si inovatie in medicina sau semnau documentele programelor nationale scrise in birourile companiilor farmaceutice prietene.
Nu am invatat nimic nici in pandemie, desi lipsurile au fost de tot felul, nu numai medicamente erau de negasit ci si echipamente, consumabile si materiale sanitare.
Austria, pandemia, preturile la utilitati sau razboiul NU SUNT DE VINA pentru slaba guvernare din majoritatea sectoarelor economice, cu predilectie in industria farmaceutica – dar este convenabil sa se dea vina pe ele. De vina sunt politicile publice scrise la comanda sau incompetent de catre consultantii “independenti” din sanatate sau de catre persoanele “cimentate” in esaloanele 3-4-5 din ministere - ministrii si secretarii de stat se schimba atat de des incat aproape nu mai au nici o contributie.
In 5 ani, 2016-2021, costurile cu sanatatea s-au dublat in Romania si totusi lipsesc medicamentele cele mai uzuale si, mai grav, cele pediatrice.
Mai jos sunt o serie de opinii scrise in ultimii aproape 10 ani de cand incerc sa atrag atentia asupra problemelor serioase privind aprovizionarea cu medicamente si asupra dezinteresului fata de aceasta industrie strategica. Romania este complet dependenta de importuri pentru anumite tipuri de medicamente, sectorul generand peste 10% din cele 30 de miliarde Euro ale deficitului de balanta comerciala.
Nevoia de medicamente uzuale, mai ales pentru cele pediatrice, se va intensifica in urmatorii 10 ani datorita cresterii natalitatii si sperantei de viata, accesului mai larg la servicii de sanatate si alocarii personale de sume importante de bani pentru cresterea calitatii si duratei vietii. Asadar, deficitele de medicamente vor continua sa iasa la suprafata, iar Romania, prin dependenta ei, va ramane victima de serviciu.
Solutia ramane aceeasi, deja propusa: sa luam 100 de milioane de Euro din miliardele (care oricum vor fi risipite inutil) din buget, din PNRR, din fondurile europene, sa contractam specialisti internationali si sa construim cateva fabrici de medicamente si vaccinuri pentru uz intern si pentru exporturi.
(2021)
https://www.zf.ro/companii/dragos-damian-ceo-terapia-guvernul-romaniei-este-total-rupt-de-20151082
(2020)
https://www.zf.ro/companii/dragos-damian-ceo-terapia-domnule-ciolacu-domnule-dancu-aceeasi-19518378
https://www.zf.ro/opinii/opinie-dragos-damian-terapia-cluj-domnule-iohannis-domnule-orban-19459316
(2019)
(2015)