Opinii

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia. Top Gun F-35, avionul militar care costă până la o treime de spital regional. Proiect de ţară până în 2030: să obţinem asamblarea şi/sau mentenanţa lui în România

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia. Top Gun F-35, avionul...

Autor: Dragos Damian

17.04.2023, 00:01 17835

Pentru fanii mai mari sau mai mici ai aviatiei militare dau tradusa stirea aparuta la sfarsitul lui 2022, cu sursa aerotime.aero:

“Polonia primeste pentru service si mentenanta primul avion militar USAF F-16. Hangarul militar numarul 2 din orasul Bydgoszcz, a receptionat primul avion de lupta F-16 Fighting Falcon al fortelor americane si a inceput mentenanta si reparatiile necesare. Este primul avion de lupta al fortelor aeriene americane livrat pentru extinderea perioadei de viata (Service Life Extension Program – SLAF) dintr-un contract in valoare de 365 milioane de dolari, semnat in 2021. Hangarul militar numarul 2 din Bydgoszcz este unul dintre putinele locuri din lume unde se va face service-ul avioanelor de lupta F-16. Este un mare succes pentru Polonia si sectorul nostru de aparare, un rezultat al cooperarii foarte bune cu prietenii nostri americani, a scris pe Facebook premierul polonez Mateusz Morawiecki. Mentenanta avioanelor de lupta poloneze F-16 este facuta deja de peste 10 ani la Bydgoszcz, unde se face service si pentru avioanele C-130 Hercules precum si pentru avioanele de lupta din era sovietica Mig-29 si Sukhoi Su-22”.

Am lasat mai mult din comunicatul de presa si din mesajul premierului polonez pentru ca toti oamenii de afaceri sa constate ce inseamna contractele de aparare in lumea de astazi – repet valoarea contractului, 365 milioane dolari – si pentru a fi citit in tihna de Presedintele Romaniei 2024, care va fi uns in plina cursa a inarmarilor. 

Merita subliniat cu fiecare ocazie, Romania trebuie sa-si refaca sau, de la caz la caz, intareasca capacitatile de productie de mancare, chimie, energie si aparare. Aici trebuie sa sprijinim investitorii, dandu-le ajutor de stat sa-si faca fabrici noi in zone cu somaj mare, nu sa il risipim pe clientela politica de apartament.

Sper ca dupa alegerile Prezidentiale 2024 si pana in 2030, atunci cand ni se livreaza primul F-35 (care nu a zburat, a facut doar un scurt cameo pe un portavion in Top Gun: Maverick), Presedintele tarii sa mearga de cateva ori la Bethesda, Maryland, cartierul general al Lockhead Martin, sa le ceara sa isi faca un hangar de asamblare in tara prietena Romania si, de asemenea, sa merga la Washington, DC, cartierul general al USAF, sa le ceara sa isi faca un hangar de mentenanta in tara prietena Romania.

Romania va redeveni o tara puternica daca va avea o strategie consistenta de atragere de investitii in industria de prelucrare de mancare, chimie, energie si aparare. Stim cu totii ca desi Polonia si Ungaria sunt considerati “copiii rebeli” ai Uniunii Europene nimeni nu se atinge de ei, pentru ca au o industrie puternica de prelucrare de mancare, chimie, energie si aparare.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO