Opinii

Opinie Dragoş Damian - Personalitatea anului 2010 în sănătate: instituţia statului

Autor: Dragos Damian

21.12.2010, 17:33 42

Sintagma de "Personalitatea Anului" este gustată de multă lume,inclusiv în mediile de afaceri, aceasta fiind utilizată în presă deani buni de zile de revista americană Time. Un titlu de"Personalitatea Anului" încoronează eforturile unei instituţii (individ sau entitate) care a marcat o schimbare fără precedent înviitorul comunităţii.

Aderând la acest concept de laudatio (elogiere), pe care mi l-areamintit recent revista BUSINESS Magazin care a declaratpersonalitatea Anului 2010 "Exportatorul" (nimic mai adevărat),opinia mea este că personalitatea anului în sănătate este"Instituţia Statului", entitatea care încorporează MinisterulSănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi AgenţiaNaţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Nu am niciundubiu că - acţionând uneori empiric, adesea deconcertat şiîntotdeauna în antipatia public - "Instituţia Statului" a restauratcontrolul asupra sistemului sanitar oferindu-i fundamentul şi sansala redresare şi evolutie înainte de ruinarea lui absolută.

Ministerul Sănătăţii a demarat descentralizarea spitalelor, unpas esenţial pentru turnura uneia dintre cele mai ineficiente şi(premeditat) prost administrate zone publice. Reorganizarea,privatizarea totală sau doar a managementului şi chiar închidereaunor structuri fără speranţă sunt paşi siguri către modernizareasegmentului de medicină terţiare.

Tot Ministerul Sănătăţii a declarat fără echivoc că va investiîn medicina de urgenţă şi în medicina cancerului, exact domeniileîn care sistemul sanitar are nevoie de ajutor pentru a garantaorizontul unei vieţi mai lungi şi sigure, de altfel domenii dereformă structurală în întreaga Europă.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a reformat principiilede compensare, eliberare şi decontare a medicamentelor, o placăturnantă pentru creşterea accesului mai multor pacienţi lamedicamente şi pentru limitarea abuzurilor incredibile dindomeniu.

Informatizarea sistemului sanitar, un "reload" care foloseşte oaplicaţie IT mai sigură va permite Casei Naţionale de Asigurări deSănătate să automatizeze şi standardizeze costurile, fără de carenu există niciun fel de control şi predictibilitate în analiza,planificarea şi alocarea resurselor.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale aridicat substanţial standardele de etică şi profesionalism înutilizarea medicamentelor. Astfel, a creat premizele proiectului detrasabilizare a medicamentelor şi a aliniat astfel reglementărilelegislaţiei din domeniu la cerinţele UE; prevederea va asiguraurmărirea cu stricteţe a traseului fiecărei cutii de la producătorpână la pacient excluzând riscul contrafacerilor şi reciclărilordubioase.

Şi tot Agenţia Naţională a Medicamentului şi DispozitivelorMedicale a finalizat şi ghidul referitor la publicitateamedicamentelor de uz uman. S-a creat astfel cadrul prin careîntreaga activitate de publicitate şi promovare a medicamentelor seva face în mod responsabil pentru ca acestea să fie utilizate însiguranţă.

"Instituţia Statului" a reluat spuneam controlul asuprasistemului sanitar şi i-a oferit o şansă la viaţă şi de aceea eucred că merit titlul de Personalitatea Anului 2010 în sănătate. Dara fost construit doar un capăt de pod în acest moment şi mai estemult până se va spune ca s-a finalizat măcar prima etapă.

Pentru proiectelor strategice începute în acest an trebuie să segaranteze continuitatea şi în 2011, fără a mai fi blocate deinterese politice sau comerciale şi de lipsa de educaţiemanagerială sau pur şi simplu de neglijenţa, nepăsarea sauincompetenţa celor responsabili.

În plus, 2011 are nevoie de iniţierea sau finalizarea unorproiecte structurale, de finanţări noi, asigurările private desănătate, pachetul bazal şi o agenţie de tipmedicamente-şi-alimente fiind doar câteva priorităţi pentrucreşterea productivităţii şi controlului serviciilor medicale.

Coincidenţă sau nu "Instituţia Statului" are la cârmă de un antrei lideri a căror medie de vârstă este de sub 40 de ani. Astavine să întărească o teorie care mi-ar plăcea să se confirmeconform căreia când 51% din domeniul public va fi controlat despecialişti care şi-au petrecut mai mult de 51% din viaţă încapitalism atunci parteneriatul public-privat va funcţiona laturaţia maximă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO