Opinii

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Decreţeilor, adio pensie! Iată o idee pentru Coaliţie ca să rămâneţi cu ceva bani: cash pentru decreţei

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Decreţeilor, adio...

Autor: Dragos Damian

13.02.2022, 17:25 4917

Reducerea graduala incepand din 2027 cu doua puncte procentuale a contributiei la pensie si un punct la sanatate in fiecare an, incepand cu varsta de 61 de ani, cu plafonare dupa 65 de ani. O facilitate fiscala care duce la cresterea venitului net cu sumele din tabel, stimuleaza retentia si este predictibila pentru buget (calculul este facut luand ca baza salariul minim si mediu din 2021-2022).

Desigur, mecanismul se poate implementa imediat, nu trebuie sa asteptam 2027. El este insa fundamentat pentru Decretei pentru ca, incet-incet, analistii economici, presa de specialitate si desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizeaza cu angoasa ca sistemul de pensii va deveni nesustenabil incepand cu 2032, cand trece in repaus contingentul celor nascuti incepand cu 1967. Decreteii, pentru cei care inca nu stiu, sunt Generatia X a Romaniei, copiii nascuti dupa Decretul – Lege 770 a lui Ceausescu, astazi cu varste cuprinse intre 45-55 ani si, foarte important, cea mai larga patura demografica a Romaniei, circa 4,5 milioane de oameni.

Dat fiind ca: a) subtierea demografica de dupa 2030 va reduce numarul de contribuabili care sa sustina pensiile, b) vin la scadenta din 2026 imprumuturile uriase luate incepand cu 2020 si c) absenta industrializarii si dependenta de importuri impiedica venituri bugetare cu valoare adaugata, se spune ca mai exista doar 2 scenarii pentru  Decretei. Fiecare in parte, sau impreuna.

Scenariul 1. Cresterea varstei de pensionare la 70 de ani

Nu este o chestiune de daca, ci de cand. Si asta pentru ca toate tarile din UE o vor face, dar acolo speranta de viata si speranta de viata sanatosa sunt cu pana la 10 ani mai mari decat la noi. In Romania, speranţa de viaţă la naştere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbaţi şi de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atentie, speranta de viata la nastere fiind cea a unui copil nascut acum, nu a unuia nascut acum 55 de ani). Iar speranţa de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scazut!, la barbati nu s-a modificat in 10 ani. Datele sunt din 2019, nu ne deprimam uitandu-ne la cele din 2021.

Scenariul 2. Democratizarea pensiilor

In limbaj cu puternic impact emotional, vi se fura contributia.

Adica pensia nu va veni dupa nivelul de contributivitate ci in suma fixa la toata lumea, eventual vor fi cateva niveluri de pensie fixa. Democratizarea are loc prin inginerie inversa in timp ce cititi aceasta opinie, cresterea pensiilor mici, care au avut contributivitate mica si aproprierea lor de cele mari, este democratizare de pensii.

Acum, sigur ca nimeni nu se gandeste inca la pensionarii de peste 10 ani, pentru ca sunt dezbateri aprinse care ii privesc pe pensionarii din prezent. Sa adaugam deasemenea ca medicina bazata pe evidente scoate din pacate la iveala un adevar crunt, foarte multi Decretei vor muri inainte de a incasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO