Zgomotul si ingrijorarea create de suprapunerea celor trei crize si mai ales situatia tragica din sistemul sanitar au camuflat cel mai important subiect pentru mediul de afaceri, mai ales pentru cei din linia intai, producatorii industriali. Toti oamenii de afaceri care lucreaza la procesul de bugetare, fie acesta calendaristic sau financiar, se uita la rating-ul si perspectiva de tara, iar daca au date la dispozitie, se uita si la prognozele de inflatie si curs de schimb din tarile in care opereaza.
Sunt cel putin 3 motive pentru care rating-ul / perspectiva de tara date recent de cele doua agentii sunt surse de optimism, pe termen imediat, ce-i drept, pentru mediul de afaceri din Romania:
- Toate companiile sunt in perioada de bugetare. Un rating favorabil investitiilor si o perspectiva stabila pentru anul 2022, fata de cea negativa pentru anul 2021, incurajeaza continuarea sau reluarea planurilor de investitii si tin deschise liniile de finantare in competitia pentru aducerea de noi unitati industriale in Romania.
- Rating-ul si perspectiva pentru 2022 consfiintesc, cel putin deocamdata, o depasire fara daune majore a crizei din 2021. Nu s-au inchis operatori industriali (in orice caz, nu mai mult decat 1-2 saptamani, si asta din cauza lipsei de materii prime si componente) astfel incat aportul la cresterea economica a Romaniei a continuat, intr-o perioada critica din punct epidemiologic – repet ceea ce am spus de multe ori, fabricile din tara nu au beneficiat decat marginal in criza sanitara de facilitati din domeniul muncii sau cel fiscal.
- Rating-ul si perspectiva pentru 2022 sunt in foarte mare masura consecinta aprobarii de catre CE a PNRR, pentru ca dau semnalul intrarii in tara a 30 miliarde Euro, o suma mare raportata la PIB-ul Romaniei. Vin bani in tara, si agentiile de rating nu puteau sa nu constate asta, chiar daca riscurile sunt pe masura - a) unele conditionalitati sunt discutabile pentru salariati (de exemplu sistarea graduala a facilitatilor fiscale in domenii economice, pentru ca finalmente IT-ul si constructiile au crescut tocmai datorita acestor facilitati); b) agenda de implementare a Green Deal-ului deja genereaza reactii adverse; si c) capacitatea de a executa planurile sunt puse sub semnul intrebarii din cauza deficitului fortei de munca.
Sigur ca si politica si-a bagat coada un pic, imaginati-va ce haos ar fi declansat un rating in jos si o prognoza negativa la o Romanie care datoreaza 135 miliarde Euro catre banci, institutii financiare si companii, din care 35 miliarde Euro negarantate.
“As is where is” – intr-o traducere aproximativa “acum si aici” – Romania inca sta bine economic si financiar pe picioarele ei, ne spun cele doua agentii de rating. Ce va fi la primavara ramane de vazut in functie de cum se va termina criza sanitara a valului 4, care cu lockdown sau fara, va genera niste cheltuieli sanitare enorme, estimate la 5 miliarde de Euro.
Toata stima pentru confratii din industria de manufactura din Romania, nu am auzit pe nimeni sa-i laude ca nu au oprit deloc in pandemie chiar daca s-au confruntat cu criza fortei de munca, cu discontinuitati ale lantului de aprovizionare, cu cresterile costurilor la utilitati si cu o competitie disproportionata a consumului din import. Cel mai frumos cadou pentru operatiunile industriale ar fi un program de guvernare care sa elaboreze o strategie de reindustrializare ce va permite reducerea deficitul comercial pana in 2030. Fara o industrie puternica de manufactura fiecare an reprezinta inca o etapa de renuntare la suveranitate nationala.