Razboi din Ucraina, criza energetica, stiri mondene de tot felul, dati-va la o parte, a inceput campania pentru Presedintia Romaniei din 2024. Iata un subiect care trebuie, cel putin pentru moment, sa abata atentia de la problemele economice si sociale care ne vor izbi la iarna si in urmatorii 2 ani. Au inceput scenariile politice si parapolitice cu privire la cei care ar putea candida la Presedintie, se vehiculeaza nume, zone de interes si suport din partidele politice, serviciile secrete, trusturile media, marile cancelarii internationale, etc. Va fi o lupta grea pentru Presedintia Romaniei si (probabil) un mandat de cosmar pentru castigator.
Acum, sa ne lamurim, este o problema cu atributiile Presedintelui care mai trebuie explicata odata. De fapt Presedintele are putine atributii fata de cat se asteapta de la el sa faca – nu are atributii in elaborarea legilor in justitie, economie, invatamant, sanatate, etc. – desigur, poate s-o faca din umbra – in schimb, poate conduce tara la razboi (o ironie a democratiei…). Asadar, daca se doreste un Presedinte – jucator, acesta trebuie sa aibe atributii. Sa schimbam Constitutia, in asa fel incat Presedintele fie sa aiba si functia de Premier fie sa aibe o influenta semnificativa in elaborarea legilor, si nu doar in promulgarea lor – nenumarate tari care sunt democratii solide si puteri economice care conduc lumea functioneaza dupa acest modele.
In fine, greu de spus care este cel mai eficient sistem de guvernare raportat la ce are nevoie Romania pana in 2029 si mai incolo.
Dar daca coalitiile, asociatiile, patronatele, camerele de comert, etc., care permanent ies in presa si cer una si alta de la Guvern, chiar stiu, vor si pot sa conduca Romania, sa se uneasca si sa propuna pentru alegerile Prezidentiale din 2024 un candidat unic care sa catalizeze reformele necesare pentru ca romanilor sa le fie mai bine.
Probabil ca exista in aceste coalitii, asociatii, patronate, camere de comert, etc., o gandire de acest fel, doar ca subiectul este prea sensibil iar ele sunt prea multe si prea pline de sine, este greu sa ajunga la un acord. Pastrand proportiile, chiar si in prezent mediul de afaceri unge sefi in ministere, agentii si in alte functii publice care la terminarea abrupta (sau nu) a mandatului au un loc de munca la cel / cei care l-au trimis acolo. Si asta pentru ca se stie, daca ai resursele de a-ti pune propriul sef in ministere, agentii si in alte functii publice poti sa dai legile care conteaza, pentru interesul propriu de afaceri.
De data asta insa, Presedintele trebuie sa livreze pentru toti romanii, nu numai pentru mediul de afaceri. Astfel incat, un candidat la Presedintie sustinut de coalitii, asociatii, patronate, camere de comert, etc., va fi un game-changer 100% in modul de guvernare al Romaniei.
Subiectul este de-acum pe masa, coalitiile, asociatiile, patronatele, camerele de comert, etc., au timp sa reflecteze, cred ca deja se gandesc la asta. Chiar si daca acest candidat pierde alegerile, sau castiga dar isi da demisia din lipsa de rezultate, este un semnal ca mediul de afaceri este hotarat sa fie parte din planul pe termen lung pentru Romania, nu numai sa dea sfaturi de pe margine si sa se vaicareasca sau sa ameninte ca nu mergem in directia care trebuie. Cum spune neamtul, “mittendrin, statt nur dabei”.