Opinii

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Vicenţiu Ciobanu, Personalitatea anului 2022 în economie

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Vicenţiu Ciobanu,...

Autor: Dragos Damian

01.12.2022, 17:51 1391

2022, un an nebun, nebun, nebun. Romania, o tara in epicentrul evenimentelor care trimit omenirea intr-un nou ciclu istoric.

Insa tulburarile de langa noi nu par sa ne fi afectat foarte tare economia.  Romanii au consumat de toate, ca si cand n-ar exista maine. Inflatie 17% si crestere economica 5%, de unde toti dadeau inflatie 5% si stagnare. De fapt toate preturile au crescut de trei, patru ori, se cheama specula. Imprumuturi record la dobanzi record, datorie publica de 50% din PIB, deficit de balanta comerciala de 35 miliarde Euro, painea care costa de patru ori mai mult, cui ii pasa? La fel, nimanui nu-i pasa de criza de resurse umane si materiale. Discutii interminabile despre IRCC, ROBOR, dobanda de referinta, RON, fara efect in a tempera impulsurile de consum. Statul roman si toata suflarea de business stau pe munti de cash. Kilowatt-ul si litrul de combustibil, eroii negativi, vinovatii de serviciu. PNRR-ul, mult zgomot, putina actiune. Nici un loc azi vara pe cearceafuri la Eforie sau la avioanele catre Turcia, Grecia, Egipt, etc. Totul se importa - merele din Polonia si perele din Africa de Sud. Black Friday de importuri mai tare ca niciodata. Fara gluma: ceaiul de tei in managementul situatiilor de criza si faruri care orbesc in estimarea empirica a prognozei economice. Cresteri de pensii, salarii, alocatii, compensari, plafonari, subventii – voucher-ul, noul prieten al romanilor. 27% rata de fluctuatie in fabrici, nimeni nu mai vrea sa mai munceasca. Imobiliare la 3000-4000 Euro / metru patrat in marile orase.

La asemenea cavalcada de evenimente economice, aparent toate de succes, era foarte greu sa gasesti o personalitate in economie care sa iasa cu adevarat in evidenta.  Salvarea a venit pe ultima suta de metri, undeva la mijlocul lunii noiembrie, de la Vicentiu Ciobanu, despre care nimeni nu a auzit vreodata dar care, intr-o clipita, a devenit in mai multe feluri purtatorul de speranta pentru o Romanie puternica din nou.

Vicentiu Ciobanu este CEO si actionar la Prime Batteries Technologies, o companie relativ mica, cifra de afaceri de 8 milioane de Euro si circa 50 de angajati, cu sediul in Cernica - un producator de baterii. Fara mult tam-tam, Prime Batteries Technologies a atras in actionariat conglomeratul european EIT Innoenergy, care va investi in Romania suma record de 1 miliard de Euro, pana in 2026. Este cea mai mare investitie din ultimii 30 de ani - fapt notabil, in energie - care va permite producatorului roman sa ajunga la o capacitate de productie de 8 GWh pe an – ca sa intelegem mai bine, este echivalentul a circa 150 de mii de baterii dintre cele care echipeaza masinile electrice de clasa medie, care au in jur de 50-60 KWh.

EIT Innoenergy este un conglomerat european, fondat in 2008 cu asistenta de la Uniunea Europeana, o alianta compusa din banci, companii si universitati, un fel de comandament care lucreaza la decarbonizarea Europei, combinand inovatii in domeniu, asistenta tehnica si lansarea in productia de masa de echipamente care accelereaza tranzitia energetica. Dati la o parte narativul corporatist si imaginati-va niste oameni extrem de destepti despre care nimeni nu stie ca exista dar care schimba zi de zi viitorul Europei.

Vicentiu Ciobanu, despre care nimeni nu stie ca exista, un absolvent de inginerie industriala la Politehnica din Bucuresti, schimba viitorul Romaniei participand la tranzactia de 1 miliard de euro de la Cernica. Sigur, scale-up de la o fabrica cu 50 de angajati la una cu multe sute si cu o tehnologie superioara va fi un proces dificil, plin de obstacole. Vom vedea cum va functiona transformarea. Insa retineti asta, Vicentiu Ciobanu construieste o fabrica de energie, si nimic nu se compara cu asta.

Vicentiu Ciobanu, pe care l-am vazut doar in poze, este personalitatea anului 2022 in economie pentru ca a adus in Romania, printr-o semnatura, ceea ce nu au adus in ultimele trei decenii alte sute de oameni de afaceri, mult mai galonati. Varsta este un un alt motiv pentru care Vicentiu Ciobanu este purtator de speranta, are in jur de 30 de ani, este asadar unul dintre Mileniali, generatia despre care multa lume are rezerve ca se va ridica la inaltimea asteptarilor anilor 2040, cand va conduce lumea. Mileniali precum Vicentiu Ciobanu sterg aceste rezerve si ne dau incredere ca  Romania ramane pe maine bune, mai bune decat au fost ale noastre.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO