Opinii

Opinie Dragoş Damian, Terapia: Preşedintele şi Primul Ministru trebuie sa fie “Agentia Română pentru Investiţii Străine şi Promovarea Exporturilor”. Doar un Preşedinte si un Premier pot aduce în România marile capitaluri industriale

Opinie Dragoş Damian, Terapia: Preşedintele şi Primul...

Autor: Dragos Damian

04.11.2022, 15:04 297

Cercurile de afaceri confirma ca in noua ordine economica mondiala in fisa postului Presedintelui sau Premierului unei tari incepe sa scrie ca este obligatoriu sa se implice direct pentru a atrage  investitii, cele mari, pentru ca exista o competitie acerba intre tari.

In decembrie 2020 il invitam, foarte respectuos, pe Premierul de atunci sa mearga la Moderna sa ii atraga pentru o investitie in Romania. Intre timp Moderna pregateste o investitie in Spania, de 500 milioane dolari, dupa cateva intalniri cu Premierul de acolo. In 2021 il invitam, la fel de respectuos, pe Presedinte, sa puna la un loc o delegatie si sa mearga la Baku, sa aduca utilitati ieftine. Acum cateva zile, dupa vizite ale Premierului Bulgariei in Azerbaijan, tara vecina a inceput sa importe gaz la un pret de patru ori mai ieftin decat il lua din Rusia. Investitia chinezilor de la CATL de 7 miliarde dolari de la Debrecen a fost facuta cu binecuvantarea Premierul Ungariei, iar Presedintele Turciei a adus 12 miliarde de dolari dintr-un fond suveran al Arabiei Saudite, pentru investitii industriale.

Nu cred ca avem nevoie de o “agentie pentru investitii straine si promovarea exporturilor”, nu este chirurgie pe creier. Avem nevoie sa aducem in Romania capital industrial mare, pentru a evita scufundarea Romaniei din cauza deficitului de balanta comerciala si a imprumuturilor. In orice tara puternic exportatoare economia este sustenabila datorita intreprinderilor mari, a investitiilor industriale, in jurul carora se formeaza mii de sateliti intreprinderi mici si mijlocii. Nimeni nu spune ca este gresit ca o PARTE din  eforturile de stat sa sprijine IMM-urile, dar este o grava eroare sa vezi in ele salvarea tarii pe termen mediu - cresterea deficitului de balanta comerciala, an de an, ne arata asta.

Dezindustrializare si, implicit, pierderea de suveranitate economica, au nevoie urgenta de corectie. Trebuie aduse in Romania marile companii, trebuie convinse sa vina cu capital industrial, sa exporte de aici catre est si sud, sa creeze locuri de munca calificate si evident, intr-o etapa ulterioara, sa dea nastere la IMM-uri pe verticala si orizontala. Ori asta se poate face doar daca Presedintele si Premierul se implica direct, intrand intr-o competitie cu presedintii si premierii din alte tari. Nu trebuie sa vina Nokian la noi dupa ce au vizitat alte locatii, trebuia sa mergem noi la ei sa le oferim din prima locatia din Romania. Nu trebuia ca Ford sa-si cheme furnizorii din Turcia la Craiova, ci sa mergem noi sa-i aducem.

De ce este important sa se implice in mod nemijlocit Presedintele si Premierul? Pentru ca este extrem de onorant sa iti bata la usa o astfel de delegatie. Chiar si colosii din top 50 global nu vor trece cu vederea o astfel de onoare si vor exprima un licar de interes. Colosii din top 50 global nu au nevoie de ajutor de stat pe care noi il improscam in toate directiile. Au nevoie de eleganta diplomatica, de fiscalitate nediscriminatorie, de infrastructura rezonabila, de a fi convinsi ca scolile, liceele si facultatile din Romania pot produce angajatii de care au nevoie. 

Asadar, celelalte treburi de stat pot sa mai astepte. Inchideti toate ambasadele care nu sunt in top 10 tari industrializate din afara Uniunii Europene care inca nu au adus capital pentru prelucrare in Romania. Presedintele si Premierul sa se puna pe treaba si sa atraga in fiecare an cel putin o investitie industriala de 500 milioane Euro.

 
 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO