Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Cel puţin 2 milioane de case vor fi nelocuite peste 10 ani. Cât vor valora atunci?

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Cel puţin 2 milioane...

Autor: Dragoş Dragoteanu

04.02.2023, 10:00 86428

In 2023, 4 milioane de romani au peste 65 de ani. In continuare, Occidentul atrage ca un magnet conationali, ispititi fie cu un salariu mai mare, fie de o viata mai buna. Multi dintre cei care pleca refuza sa se mai intoarca sau o fac strict de sarbatorile religioase. Speranta de viata in Romania este de 74 de ani.

In imobiliare, cifrele verificate nu mint, atata timp cat sunt oferite de persoane responsabile sau de institutii publice credibile, cu experienta in statistici. Incerc sa fac o estimare a posibilelor consecinte care ne pot afecta  in viitor. Pentru cei interesati, poate fi un subiect de analiza mai profunda. Nu de meditatie, ca unii ajung acolo pentru ca nu s-au gandit mai atent din ce motive au ajuns sa...mediteze.

In ultimii ani s-a construit mult si adesea neglijent, cu probleme tehnice care apar ulterior finalizarii. Unele constructii se fac mai prost decat in perioada inter/postbelica. La nivel national, media locuintelor livrate anual a depasit 70.000. In momentul de fata avem 1,4 persoane pensionate la o persoana activa, iar in urmatorii 15 ani indicatoriul va fi 3 la 1. Asta inseamna ca, cei care vor munci in viitor vor intretine un numar dublu de pensionari. Majoritatea dintre acestia vor trai din ce in ce mai greu si, din pacate, risca sa moara inainte de ''termen''.

In Romania sunt acum 19 milioane de  rezidenti. Dintre acestia 2-3 milioane nu locuiesc la adresa de domiciliu, fiind plecati din tara. Unii romani au parte de o proprietate individuala, altii sunt coproprietari. Din ce in ce mai multi romani au proprietati multiple. Numarul de unitati locative se apropie de 9.5 milioane. In acest numar intra si casele de vacanta, rareori locuite. Tinand cont de toti acesti factori rezulta ca, exista intre 14 si 15 milioane de romani care au parte de un imobil, sub diverse forme. 

Ce ne indica aceste cifre oficiale? Mie imi spun multe si urmeaza sa vedem daca analiza mea se va adeveri in timp sau nu. Ceea ce este clar este ca numarul de case creste, iar populatia scade. De aceea, consider ca luand in calcul toate reperele prezentate mai sus, pana in 2033-2035, exista o mare probabilitate ca minimum 2 milioane de imobile sa ramana nelocuite, majoritatea in mediul rural. In plus, oamenii au deja tendinta sa migreze catre zonele urbane, spre o viata mai civilizata atat pentru ei cat si pentru copiii lor.

Nu m-ar mira ca peste 10-15 ani, din cauza lipsei de cumparatori si a costurilor lunare de intretinere, multe case din provincie, mai ales de la satele si comunele parasite de localnici, sa fie realmente donate catre primarii si acestea sa le scoata la vanzare cu 1 euro. Repopularea zonelor rurale va fi o provocare a edililor din localitatile mici. Acest fenomen s-a intamplat deja, mai ales in Italia, unde a existat acelasi flux migrationist cu cateva zeci de ani in urma. Multi italieni au emigrat definitiv, iar casele lor au ramas parasite. Ca sa scape de o grija in plus le-au donat.

Nimic nu este intamplator in imobiliare. Ceea ce s-a intamplat in state similare ca dinamica economica si sociala se va intampla si la noi. Oamenii trag la mai bine si cu cat imbatranesc sau isi reorganizeaza viata in alte zone geografice vor renunta inclusiv la casele care nu au viitor si genereaza cheltuieli greu de dus. Nimic nou sub soare! Cu cat inaintezi in varsta vrei sa-ti simplifici viata. Si imobilele au „viata” lor si „imbatranesc” in timp.

Pentru cei care investesc in case de vacanta exista o singura dilema: placerea de a locui intr-o zona rurala va fi mai atractiva decat viata de la oras? Fiecare are propriul raspuns, dar mai important decat orice este starea de sanatate la momentul respectiv si gradul de acces la ingrijire. In opinia mea, in timp, valoarea imobilelor va fi influentata semnificativ si de acest ''detaliu''.

Dragos Dragoteanu - Certified International Property Specialist

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO