Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: 5 motive pentru care, momentan, piata imobiliara a ramas stabila

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: 5 motive...

Autor: Dragoş Dragoteanu

31.08.2022, 15:10 1875

Pentru ca timpul costa bani si "adesea, banii costa prea scump" (Ralph Emerson), incep cu inceputul. 

            1.Aproape 97% dintre romani au in proprietate cel putin un imobil. In Europa media este de 70 %, iar in Germania sub 50 %. In general, occidentalii nu se omoara dupa proprietati, pentru ca nu au trait in comunism si pot sa locuiasca bine-merci si in chirie.

Daca ai o proprietate, nu tii neaparat sa ai mai multe. La noi in tara au cumparat mai multe proprietati cei care au avut surplus de bani si nu sunt afectati de ciclurile economice. Foarte multe proprietati inseamna si probabilitatea ca, la un moment dat, multe imobile sa fie scoase la vanzare.

Cine le va cumpara ?

           2.Creditarea in Romania este o rusine: indecent de scumpa si imprevizibila. In opinia mea, "riscul" de tara e o facatura. In tarile europene, mature economic, costul banilor imprumutati de la banci este de 3-4 ori mai mic. Strainii sunt ispititi sa-si cumpere o casa cu dobanzi atractive. Un motiv tine de faptul ca preturile pe mp sunt, de obicei, mult mai mari.

Spre comparatie, in Romania de astazi, in anumite orase mici, subdezvoltate economic, pretul de vanzare a ajuns relativ aproape de pretul de construire. Din 2023 preconizez ca vor fi mult, mult mai multe anunturi cu imobile "de vanzare", in toata tara.

Cine le va cumpara ?

              3. Depopularea tarii este un fenomen activ si continuu. In prezent, romanii se "invita" unul pe celalalt sa se stabileasca in alte tari mai prospere. Pentru multi conationali, atractia strainatatii consta in normalitate si in calitatea vietii (scoli, spitale, infrastructura rutiera etc).

Perspectivele unei vieti mai bune in occident sunt net superioare fata de tara noastra si perceptia generala este: "acolo (ne) este mai bine". Odata "dezradacinati", romanii nu vor mai avea nevoie de casele din Romania si multi vor dori sa le vanda.

Cine le va cumpara?

                 4. Ciclurile economice aduc si crize care se vad si in domeniul imobiliar. Personal consider ca astazi, la nivel national, din cele aproape 9 milioane de locuinte, sunt nefolosite cel putin 450-500.000, adica 5% din numarul celor existente. Inca cel putin 1.000.000 sunt in stadiu avansat de degradare. Asta inseamna cam 15% din totalul unitatilor locative construite.

Daca un imobil a fost edificat acum mai bine de 50 de ani si nu a fost intretinut, numai de calitate nu se mai numeste. Dupa parerea mea, cel putin 1.800.000-2.000.000 de locuinte (adica peste 20%) au un stadiu de deteriorare vizibil. In timp, o parte din acesti minimum 35 % de proprietari vor dori sa-si vanda casele, din diverse motive.

Cine le va cumpara?

                5. Conditiile economice nu se arata de mare perspectiva. E frumos sa fim optimisti si sa credem in economia patriei. Credeti in datele INS (Institutului National de Statistica)? Ma scuzati, eu nu cred. Daca puterea ne abureste cu cifre atat de frumoase, de ce din ce in ce mai multi romani o duc foarte greu sau pleaca in continuare din tara?

Daca economia duduie si incasarile la buget au crescut, de ce se mai imprumuta Romania scump si continuu, in fiecare luna? Are cineva o explicatie logica? Intrucat majoritatea romanilor au costul vietii mult mai mare, in curand, unii vor fi nevoiti sa-si scoata proprietatile la vanzare.

Cine le va cumpara?

Cu ce pret e alta discutie... Faceti legatura intre cuvantul ”momentan” din titlu si ”cine le va cumpara”, iar din 2023 vom vorbi si despre noile preturi.

Dragos Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO