Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: 5 motive pentru care preţul caselor stagnează, în ciuda dublării costului unor materiale de construcţii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: 5 motive...

Autor: Dragoş Dragoteanu

10.04.2022, 17:39 20696

Evident ca nu trebuie sa credeti ce spun, dar daca veti citi mai departe si acest articol va pune pe ganduri, mesajul e suficient pentru oamenii rationali. Ca fapt divers, veti intalni nenumarate alte articole in care dezvoltatori sau investitori imobiliari, anunta ca preturile vor creste cu „x” %. Cand ai un interes direct sa vinzi, doar nu esti fraier sa spui ca piata imobiliara nu e roz. Pentru a nu va pune rabdarea la incercare, iata argumentele concrete:

1. Daca unii proprietari cer mai mult pe diverse proprietati scoase la vanzare, asta nu inseamna ca pretul imobilelor a crescut. Daca nu vand, ori a crescut fantezia lor imobiliara, ori nu au nevoie de bani si anunta un pret de ''strigare'' la misto. A cere nu inseamna, automat, s-a vandut! Daca tot s-a dublat costul anumitor materiale, de ce nu cer dublu, macar sa fie in trend cu componentele imobilelor? Sa nu uitam ca, anumiti indici imobiliari care circula in piata se bazeaza EXCLUSIV pe oferte, nu pe valoarea reala a tranzactiilor incheiate. Mare diferenta! Daca aveti ceva de vanzare si nu primiti nicio oferta concreta cateva luni, aduceti-va aminte de acest paragraf.

2. Nevoile si prioritatile populatiei s-au schimbat. Inflatia a ros deja portofelul romanilor cu venituri modeste/medii si risca sa-l gaureasca putin in viitor. Frica zilei de maine a revenit. Statistic, 1 din 2 romani o duce mai greu decat cu putin timp in urma. Costul vietii cotidiene a crescut simtitor. Pentru romanii cu venituri peste medie, odata cu incheierea pandemiei, calatoriile scumpe si vacantele in zone anterior interzise vor fi la ordinea zilei. Asta se traduce prin cheltuieli mai mari pentru suflet si placere, in detrimentul unor posibile noi investitii imobiliare. Cei cu bani multi se uita numai dupa ''pomeni'', intrucat si-au facut plinul cu diverse achizitii care le asigura un trai linistit si se incadreaza in categoria rentierilor.

3. Costul banilor imprumutati de la banci a crescut semnificativ si, probabil, ratele lunare risca sa creasca cu peste 50 % in urmatoarele luni, mai ales daca razboiul se prelungeste. Asta duce la credite noi mai putine, la probleme pentru cei care nu pot sa-si mai plateasca ratele la timp si chiar la risc de neplata. Desi sunt mai bine pregatite decat in criza din 2008, bancile au actionari si obiectivul lor este profitul, nicidecum actele caritabile pentru cei care nu vor reusi sa-si gestioneze corect rambursarea creditelor accesate. Banca ti-e ''prietena'' pentru beneficii si stie sa-si apere foarte bine interesul. Avand in vedere costul crescut al banilor, piata imobiliara va fi afectata direct. Cati vor vrea sa-si ia un apartament in plus daca nu au neaparat nevoie de el ?

4. Nu cunosc in istorie vreo tara aflata langa o zona de conflict armat care a prosperat. Toate tarile invecinate Ucrainei sufera deja economic si exista un risc real sa intre in criza. Atata timp cat Europa se prostitueza si plateste Rusiei 1 MILIARD EURO/ZI pentru gaze/energie/petrol, Ucraina ramane doar un teatru de razboi. Europa finanteaza razboiul si s-ar prabusi economic fara gazul rusesc. Romania, ca de obicei, cu capul plecat, nu are cum sa nu fie afectata economic si sta la mila fondurilor europene. Nimic nu mai este predictibil si acest fapt blocheaza adevaratele investitii strategice straine in tara noastra, de multe zeci de miliarde de euro. Toti acesti factori afecteaza direct piata imobiliara si pretul caselor, in toata Europa de Est.

5. Nu uitati: 96% dintre romani au deja o casa, deci piata e plina de oferte pentru toate categoriile. Totusi, nu poti sa ai imobile (mai) valoroase atunci cand calitatea vietii este precara pentru din ce in ce multi romani. In Capitala si numai in cateva orase mari exista maximum 20 % din populatie care traieste intr-o bula economica. Ei nu vor fi afectati financiar. In opinia mea, restul tarii se scalda intr-o incertitudine economica care se accentueaza. In aceste conditii, dupa parerea mea, imobiliarele va suferi un recul. Cum sa creasca pretul imobilelor cand primariile nu au bani sa modernizeze infrastructura urbana, fara de care calitatea vietii ramane in multe zone/cartiere/orase un deziderat? De ce ar cumpara un proprietar alte case, daca se teme ca Rusia poate deveni vecina Romaniei, in locul Republicii Moldova? Daca se va intampla acest lucru sau Romania va intra oficial in recesiune, estimez ca mimimum 100.000 de romani cu bani sau cu pregatire superioara vor pleca din tara imediat. Atunci sa vezi criza, dar despre asta in alt ''episod''...

 In concluzie, nu am dubii ca fiecare vanzator sau cumparator de imobile (case sau terenuri) isi cunoaste cel mai bine interesul. Argumentele prezentate sunt doar complementare fata de ceea ce stiati sau nu. Inspiratia imobiliara este buna, insa informatia completa o poate transforma intr-o afacere buna.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO