Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Asiguratorii cad ca popicele. După un cutremur major, asiguraţii vor recupera praful din ruine

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Asiguratorii...

Autor: Dragoş Dragoteanu

19.03.2023, 19:33 6447

In ultimii opt ani, patru mari asiguratori au dat-o in bara. Astra Asigurari (2015), Carpatica (2016), City Insurance (2021) si acum Euroins. Unii erau lideri de piata. 125.000 de imobile sunt asigurate in prezent la Euroins.

Chiar daca scriu pe un site de business, nu am cum sa nu spun ca in cazul unui cutremur major singura speranta a romanului de rand este expresia: ''Doamne ajuta''. Mi-e tare greu sa inteleg cum o companie de asigurari, nefortata sa plateasca daune/ polite de asigurare in caz de catastrofe, ajunge sa dea faliment.

Am mai scris ca in Romania orice este posibil din punct de vedere al business-ului (Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Atenţie! În curând, vor urma multe ''Blue Air''). Vor urma si falimente in domeniul imobiliar ale unor dezvoltatori indatorati masiv la banci. Cu actualele dobanzi la credite si prabusirea numarului de tranzactii vom avea surprize de neimaginat acum.

Dupa ce actionarii Blue Air au tepuit statul roman cu 60 de milioane de euro, lasand mii de clienti pe drumuri/ prin aeroporturi, modelul de ''succes'' se multiplica rapid si la asiguratori. Euroins nu este prima. Se pare ca nimeni nu a invatat nimic.

ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) e buna sa constate falimentele, desi exista sa le previna. ASF este o institutie a statului. In principiu sta degeaba! Cand se trezesc sefii acestei institutii, constata ca inca o firma a mai dat o teapa asiguratilor. Nu-i bai ca managerii de acolo sunt platiti cu peste 10.000 euro/ luna. Important este ca rolul lor de preventie a fost transformat in rol de constatare. Cine plateste ''sa fie bine ca sa nu fie rau'', vorba lui Gica Hagi? Noi, prostimea!

Dupa ce jongleriile din ograda asiguratorilor de top au fost desoperite, e clar ca romanul de rand si-a pierdut si ultima farama de incredere in a-si face asigurarile pentru imobilele detinute. Da, unii inca le fac, pentru ca merg pe principiul ca asa e normal. Si gandesc corect. Incorect este ca statul intervine brutal in obligativitatea incheierii politelor de asigurare si va face impozitul diferentiat intre cei care au facut asigurare si cei care nu vor sa faca.

Se pare ca ne intoarcem voios spre tarele comuniste. Mai nou, guvernul se gandeste sa plafoneze preturile la asigurari. Asta da economie de piata. In ritmul asta, statul poate sa impuna orice, oricand, si noi sa platim oalele sparte de fiecare data, achitand preturi mai mari ca sa acoperim pagubele. Unde’s multi, puterea creste si statul ne tepuieste!

Ce se va intampla in cazul nefericit al producerii unui cutremur major? Pentru cei asigurati si pagubiti nu vor fi bani suficienti. Nu mai spun prin ce calvar birocratic si juridic vor trece. Statul e ''artist' in a-si bate joc de drepturile contribuabililor si, de ce nu?, si de romanii care vor avea polite de asigurari platite si valabile in caz de catastrofe. Totusi, in opinia mea, la cum decurg lucrurile in companiile de asigurari acum, cei mai multi se vor alege cu praful de pe ruinele propriilor case. Imi asum ceea ce spun si spun in cunostinta de cauza.

Daca vreti un argument, rog jurnalistii de profesie (eu sunt antreprenor) sa verifice cati reasiguratori de calibru mondial exista in Romania si pe cine/ cu cat reasigura. Oamenii de rand, ca mine, pot verifica daca se poate schimba o virgula dintr-un contract standard, folosit de asigurator. Nu ai ce sa negociezi. Vine un broker de asigurari, iti arata contractul, daca-ti convine il semnezi, daca nu, ''pa''! Fiti siguri ca exista 100% clauzele care acopera cu succes asiguratorul in cazuri interpretate gresit de romanul simplu. Companiile de asigurari stiu sa-si acopere interesul.

Sigur printre cititorii mei sunt si avocati. Fiti sinceri cu voi, nu trebuie sa faceti public raspunsul: cati ati reusit sa schimbati un cuvant dintr-un contract standard? Cred ca, numai cei care au avut o obsesie de nedreptate au reusit, dar, per total pot fi numarati pe degetele de la doua maini. Asa ca, cel mai bine te asiguri ''ca trebuie'' si vezi ce se intampla in caz ca ai nevoie de polita de asigurare. Altfel, ma tem ca un nestiutor sau neputincios de rand renunta sa mai faca o asigurare, avand in vedere ''anturajul'' juridic si ”performanta” asiguratorilor.

Pana una-alta constatam...''A inceput de ieri sa cada'' cate un asigurator pe strada. Si asta nu va ramane singurul domeniu in care unele firme se pot prabusi peste noapte. And that day is coming soon!

Dragos Dragoteanu - Certified International Property Specialist

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO