Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Cum te ajută inflaţia în imobiliare, când statul şi BNR te pun în faţa faptului împlinit

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Cum te ajută...

Autor: Dragoş Dragoteanu

13.02.2022, 17:30 5579

BNR a anuntat recent ca inflatia va depasi curand 10%. O veste buna pentru cei care au proprietati si bani. O veste proasta pentru cei care au ... probleme financiare. BNR a mai anuntat ca va creste costul creditarii. https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-ochii-creditare-economie-inflatia-tot-creste-banca-nationala-20452650. Daca era iarna, colindul „O, ce veste minunata!” devenea slagar pentru bancheri.

Asa, din tastatura. La o sedinta si o cafea, intre ei. Dar cine esti tu, BNR? Nu cumva esti tot statul roman si ne pui pe toti in fata faptului implinit? Daca nu v-ati obisnuit ca statul face ce vrea si cand vrea, ar fi un moment bun de reflexie. Daca nu v-ati dat seama ca BNR face intotdeauna ce-i convine, ca sa imbogateasca sistemul bancar, degeaba cititi prezentul articol.

Cum va fi piata imobiliara daca inflatia scapa de sub control? (vremuri de razboi nu am luat inca in considerare, dar s-ar putea sa am ocazia curand). Dupa parerea mea, bogatii vor deveni si mai bogati, iar saracii vor fi si mai saraci. Ai proprietati? S-ar putea ca in vremurile ce vin sa gasesti multiple oportunitati, la preturi mai bune decat inainte. Care este sursa ofertelor irezistibile ce pot sa apara pe piata curand? Saracirea unora, bucuria altora! In acest caz, inflatia devine un factor important.

S-a scumpit tot si se vor mai scumpi toate. In astfel de conjuncturi imprevizibile, din ce in ce mai multi oameni vor trai vremuri grele. Altii, foarte grele. Eu cred ca multe afaceri mici si medii vor da faliment incepand cu finalul anului in curs. La anul vor ramane pe piata numai firmele care vand produse si servicii apreciate, cautate sau de stricta necesitate pentru populatie. Firmele mari vor prospera, cele mici vor sucomba.

In aceste conditii, unii vor fi nevoiti sa-si mai vanda din proprietati. Stiti voi, din apartamentele alea luate ca sa fie. Asa a fost moda in ultimul timp. Multi vor fi tentati sau obligati sa renunte la credite. Altii isi vor restrange activitatea si consumul/costurile vietii. Pentru cei care au 2-3 apartamente in dotare, cam unica sursa de a face rost de cash rapid este sa vanda ceva. Si ce ar putea sa vanda mai repede? O casa! Dar, surpriza, ca sa fie vanduta, va trebui sa o vanda sub pretul pietei.

In opinia mea, de aici apar oportunitatile. Piata va fi inundata curand de oferte, care mai de care mai atractive. Cine poate cumpara ce apare interesant? Oamenii cu bani. Bogatii care stau pe cash si asteapta. Si aici, ce sa vezi, inflatia lucreaza pentru ei, pentru ca in imobiliare, cine sta pe numerar nu este lovit de inflatie! De exemplu, cei care vor sa vanda acum un apartament cu un pret de 100.000 de euro s-ar putea sa fie nevoiti sa vanda la anul cu 80-90.000 de euro, din lipsa de cumparatori sau urgenta problemelor personale. Unde este inflatia aici?

Cei care au bani vor fi pretentiosi la alegerea caselor pe care vor sa le adauge in portofoliul. Si aici ajungem la abecedarul imobiliarelor. Ai locatie, ai clienti la un pret acceptabil la vanzare! Ai un apartament ca multe altele la vanzare? Nasol! Daca vei fi nevoit sa vinzi, nu mai conteaza ca s-au scumpit materialele de constructii, energia, gazele, mana de lucru etc. Il vei vinde si cu cat l-ai luat inainte de inflatie, numai ca sa scapi de el. Poate chiar mai putin decat cu cat l-ai cumparat! Cu atat mai mult daca nu-ti producea nimic de nu stiu cat timp. Cum ajuta inflatia astfel de investitori in domeniul imobiliar? Ii educa, aducandu-i cu picioarele pe pamant!

Ai un apartament de vacanta? Super! Fa-ti un calcul cat l-ai folosit in medie pe an, vezi care au fost costurile, trage linie si vezi daca mai merita sa-l tii! Daca ai luat decizia sa-l vinzi, vezi cate apartamente similare sunt pe piata la ofertare si daca ai nevoie de bani urgent, vei vedea ca il vei vinde numai daca-l oferi sub pretul pietei. Daca nu ma crezi, te informez oficial ca in 2021 au fost scoase la vanzare un numar dublu de pensiuni si hoteluri. Oare de ce? Asa va fi si cu apartamentele de vacanta. Mai mult platesti decat te bucuri de ele. Pana la un punct, cand, efectiv, nu mai ai niciun motiv sa stai cu imobilul nefolosit eficient si neproductiv. 

Desigur, in urma celor scrise de mine multi ma vor injura. M-am obisnuit. Mai asteptati putin si vedem cine are dreptate. Va mai informez oficial ca, o cladire noua de birouri, aflata in Piata Victoriei, pe b-dul Buzesti, fostul sediu Blue Air si Romstrade a fost vanduta recent, oficial, cu sub 1.000 (una mie) euro/mp construit. Sa fie asta un semn bun sau rau? Sa fie un inceput de criza, sau nu? A contat sau nu cresterea preturilor in imobiliare? Inflatia a avut vreun rol sau nu? 

Va las pe voi sa judecati singuri si sa luati cele mai bune decizii pentru propriile proprietati. In opinia mea, anul 2023 va fi inceputul unui nou ciclu in imobiliare si despre asta am scris aici: https://www.zf.ro/opinii/dragos-dragoteanu-euroest-invest-dupa-2023-piata-va-fi-inundata-de-20295448

Dragoş Dragoteanu este proprietarul brokerului imobiliar Euroest Invest.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO