Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Dacă erai american, ai fi votat Trump sau Kamala? Ca român, vei vota la fel

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Dacă erai...

Autor: Dragoş Dragoteanu

30.11.2024, 12:33 1330

Orice referire politica din acest articol are o conotatie de afaceri, venind din partea unui antreprenor 100%. In opinia mea, orice roman se gandeste cu cine i-ar fi mai bine, cine-i poate reprezinta interesul mai mult si va vota in consecinta. Inainte de a alege pe cine pui stampila, e vorba despre bani, simpatie politica si propria decizie. Orice partid va castiga nu va avea o viata usoara in viitor si nici nu poate sa ne schimbe viata radical. Nici in bine, nici in rau, asa cum se sustine in anumite cercuri de interese politice si economice. 

Cred ca va aduceti aminte de campania impotriva lui Trump. L-au terfelit toti, peste tot si cand a castigat primul mandat radeau de el. Calin Georgescu pare un pionier pe langa unele declaratii radicale ale liderului suprem de la Casa Alba, care a fost numit chiar si ”fascist”. Vi se pare ca ce s-a intamplat in ultimele zile e complet diferit? Elena Lasconi e mai simpatica, mult mai empatica decat adversarul politic pentru Cotroceni. Dupa parerea mea, aceleasi gen de calitati le avea si Kamala Harris. Exceptand culoarea pielii, in opinia mea, traim un scenariu oarecum similar. Un ''nebun'' si o ''doamna''. I-am pus pe ambii candidati in ghilimele, ca sa fie egalitate.

De multe ori am fost intrebat ce vad la Trump. L-am studiat. Stie business. Este vizionar si lider. Are ''balls'' si uneori pare dus. E mai degraba antreprenor decat politician. Se pare ca politicienii pur-sange nu mai sunt la moda. Liderul Lumii a castigat al doilea mandat, demonstrand ca Joe Biden si Kamala Harris nu au adus nicio imbunatatire semnificativa in viata americanilor. Din contra... Ori, dupa parerea mea, americanii au un pragmatism financiar care se regaseste si in Romania, mai ales in diaspora, de unde romanii au trimis in ultimii ani multe zeci de miliarde de euro acasa. Sa fie vorba de bani inaintea votului?  

Multi romani il apreciaza pe Victor Orban, din tara vecina. Unii nu recunosc, dar sunt cel putin simpatizanti ai atitudinii lui demne in fata UE. Ungaria este in NATO si nu s-a pus problema sa iasa niciodata. Are relatii cordiale cu Rusia si Orban are o relatie directa cu Putin, fiind primit la Moscova de curand. Acelasi Orban are o relatie speciala cu Trump. Tara vecina este in relatii excelente cu China, presedintele Xi Jinping a vizitat Budapesta recent. Ungaria e in Schengen si, culmea!, a sustinut puternic aderarea Romaniei. Cum sa nu fie liderul maghiar respectat pe plan national si mondial, cand are o putere de relationare de invidiat si o influenta geopolitica atat de importanta? Deci, se poate...

Ar fi interesant de aflat cate miliarde de euro a pierdut Romania in detrimentul Ungariei, in ultimii 10 ani. Personal cunosc investitori din Vest care au ''fugit'' din Romania in Ungaria, dupa ce Nicusor Dan a blocat toate investitiile imobiliare in Bucuresti. Daca ar fi existat un Trump de Bucuresti, cu siguranta ar fi plecat in alta tara, unde putea sa construiasca mult si bine. La nivel national, exista cazuri concrete unde alti investitori strategici, din alte domenii, au ales tara vecina in detrimentul Romaniei. Asta se numeste prostie in atragerea de capital strain. Oare de ce i-am pierdut, din cauze politice sau economice?

Intrebarea actuala nu se rezuma numai la ''eu pe cine votez''. Inainte de alegerea structurii noului Parlament, oamenii au inceput sa-si puna mult mai multe intrebari decat acum o saptamana. Am vorbit cu antreprenori din Bucuresti si, desi nu recunosteau direct, exista tentatia de a-i da dreptate dpdv economic in multe privinte candidatului independent. Conteaza ce parte a declaratilor te atrag: derapajele sau viziunea economica. Intre timp, majoritatea romanilor s-a documentat despre puterile presedintelui ales si au aflat ca acestea sunt limitate. Nimeni nu ne poate scoate din UE, NATO, etc, nici daca ajunge in cea mai inalta functie din stat. Personal, consider ca mult mai important este ca institutiile statului  sa asigure statul de drept in continuare, mentinand astfel directia Romaniei, spre UE, NATO, OCDE, etc. Asta nu ne impiedica insa sa avem relatii economice importante si cu alte state.

Desigur, romanii care castiga banii mai usor sau au deja suficienti, sunt tentati sa nu mearga la vot, insa exista multi conationali care castiga banii greu si au multe neajunsuri. Furia si frustrarea cu care s-au razbunat si au umilit candidatii PSD si PNL, scotandu-i din cursa in primul tur, n-au fost intamplatoare. Multi conationali nu mai au nimic de pierdut si vor sa traiasca o noua ''oranduire'' politica la nivelul statului. Vor altceva! S-au saturat de atatea promisiuni, au vazut ca actuala clasa politica i-a tradat si voteaza in consecinta. Stim ca in Parlament partidele vechi au aceeasi politicieni ”expirati”. Paradoxul este ca, toate aceste turbulente se intampla in cea mai buna perioada economica a tarii. Banii nu pot cumpara si demnitatea.

Parerile sunt impartite. Asa e in democratie si la alegerile de duminica trecuta, cred ca romanii au dat dovada ca isi doresc mai mult decat ce li s-a oferit pana acum. Probabil, la fel vor vota si acum. Siguranta tarii, a jobului, a familiei si a investitiilor personale, grijile materiale zilnice conteaza mai mult decat orice declaratii sau sustineri ale unor persoane publice. Unii tin mai mult la bani, altii la demnitate sau combinatii intre ele. Probabil, dupa alegerile parlamentare vor fi si multe schimbari in economia nationala. Daca vor fi spre bine sau spre mai rau, vom trai si vom vedea. Ne vom descurca cumva.

Indiferent pe cine veti pune stampila, urmeaza vremuri foarte interesante si merita sa mergeti la vot. Alegeti ce vi se pare potrivit pentru viitorul vostru. Daca Romania va fi bine si noi vom fi bine.