Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Daca razboiul dureaza, criza din 2008 a fost parfum pe langa ce urmeaza!

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Daca razboiul...
01.03.2022, 10:09 4630

 A fi in business inseamna a fi intr-un fel de razboi, aproape in fiecare zi. A fi langa un razboi adevarat inseamna mult mai mult decat atat. Inseamna sa te confrunti (si) cu un inamic invizibil, pe care nu poti sa-l evaluezi sau combati. Aproape nimic nu mai depinde de tine. Inseamana nesiguranta totala a zilei de maine, ca antreprenor sau angajat in mediul privat. Daca esti la stat, la fel ca in pandemie, ti se cam rupe. Statul va trebui sa-ti asigure salariu. Doar d-aia esti bugetar.

De cand Capitoliul din Washington a fost cucerit de niste bezmetici, am zis ca orice este posibil in lumea asta. Uite asa poate sa apara si al 3-lea Razboi Mondial. In aceste conditii, le transmit un mesaj ''oamenilor de afaceri'' care se vaitau ca nu exista predictibilitate in Romania, pe vremea cand economia duduia si era pace in zona: fiti antreprenori sau angajati-va la stat! Sau, macar nu va mai plangeti. Obisnuiti-va cu ideea ca, nimeni nu stie cand si cum se va incheia razboiul. Acum aveti ''predictibiliate'' totala. Marsaluiti sau muriti!

In 2008 criza era oarecum anuntata. Venea din lacomia bancherilor din SUA, la pachet cu criza subprime din imobiliare. BNR nu s-a sinchisit sa o ia in considerare. Insusi tovarasul Mugur Isarescu prognoza, la sfarsitul lui 2008 ca in 2009 Romania va fi in zona economica pozitiva. S-a inselat amarnic! La inceputul anului 2010, Institutul National de Satistica a anuntat oficial ca PIB-ul Romaniei in 2009 s-a contractat cu 7,2 %! si inflatia a fost de 4.7 %. Daca in 2022 inflatia va fi dubla cum credeti ca va arata economia?

In februarie 2022, acelasi guvernator a anuntat ca anul asta si in 2023, economia va creste cu 4,5%, in fiecare an. Bravo, ''tataie''! Dupa ce BNR a anuntat ca in trimestrul 2 inflatia poate sa ajunga la 10%, chiar m-am linistit. Suntem pe maini ''bune''. Traditia se poate repeta si in 2022/23 cred ca va curge lapte cu miere pe strazile patriei. Daca se inseala BNR, din nou, cine plateste? Desigur, poporul. Pe guvernator il vei gasi tot acolo. E mai „vechi” in BNR decat Putin la Kremlin. Bancherii sunt experti sa faca profit si daca economia se duce in cap!

Cei mai multi patroni, care au mici afaceri de familie, nu se pricep la macroeconomie. Ceea ce simt antreprenorii patriei mai bine decat ''camatarii'' autorizati este pulsul strazii. In micile pravalii, in magazinele modeste, in fabricutele din provincie sau printre comerciantii de duzina, producatorii de diverse produse sau prestatorii de servicii, adica pe unde poporul se misca si isi duce viata, se simte altceva. Se simte frigul, de cand a explodat pretul energiei. Se simte spectrul recesiunii, de cand mancarea s-a scumpit. Se simte inflatia, cand cu aceeasi bani, cumperi din ce in ce mai putin. Acum, se simte si frica, cu Rusia alaturi!

Piata nu minte. Niciodata. Te pune in garda. Am constatat ca, cei mai putin vaicareti sunt oamenii simpli. Pe unde merg, si nu sunt putine aceste locuri, ei sunt cei care o duc cel mai greu, dar rezista. Ipocriti sunt cei care au mult si multe, dar nu se satura niciodata. Unora le e frica si de umbra lor, daramite de vecinatatea unui razboi. Intre aceste extreme, sunt antreprenorii medii, cei care incearca sa se adapteze vremurilor si duc greul economiei tarii. Dar, acum e diferit. Cu criza ne-am obisnuit. Stim cum arata. Cu rusii langa noi, e total diferit. Si in mediul privat, la nivel mediu, se simte teama de faliment!

Cum va evolua economia tarii daca treburile se deterioreaza si mai tare in regiune? Poate sa ne asigure cineva ca Rusia nu va destabiliza intreaga zona? Se pot baza proprietarii de afaceri si romanii in prognozele BNR, dupa ce ni s-a demonstrat ca bancherii traiesc intr-o bula, paralela cu realitatea. In 2008 au ''batut campii'' cu cifre scoase din burta si acum nici macar nu au luat in calcul iminenta unui conflict la granita? Asta da ''viziune'' de bancheri! Despre politicieni „numai de bine”, stim ca se gandesc la interesele lor.

Un lucru e cert. Ca antreprenor, in vremuri tulburi, esti singur sau ramai singur. Nu te poti baza pe stat. Cu atat mai putin pe BNR. Nu te mai poti increde nici in economia UE. Cu atat mai putin cu cat Rusia e printre noi. In 2008, parca lucrurile erau mai clare. In 2022, nimeni nu-si mai asuma nimic, pentru ca a garanta ceva e o utopie. Avem un singur reper valabil: daca ucrainienii s-au opus rusilor si au aratat ca se poate, cred ca si antreprenorii romani pot sa supravietuiasca vremurilor, in conditii de razboi economic total. Succesul tine cu oamenii curajosi si asta face diferenta intre patroni si bugetari. Suntem pe cont propriu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO