Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Lasaţi-vă de afaceri. Faceţi performanţă!

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Lasaţi-vă de...

Autor: Dragoş Dragoteanu

28.05.2023, 18:13 5595

    In opinia mea niciun antreprenor nu se ''naste'' la intamplare. In spatele lui, pe arborele genealogic, exista o gena antreprenoriala. Nu conteaza nici domeniul. Nici educatia. Nici conjunctura. Un antreprenor se ''misca'' si poate sa ia decizii pentru el si, la un moment dat, si pentru altii. El devine un lider atunci cand poate sa mobilizeze oameni si energii. Motivatia de a reusi/ produce lucruri unice este motorul care ii calauzeste existenta.

    Ion Tiriac, ca manager al lui Boris Becker, a spus despre acesta:''Putea sa faca orice sport, ar fi ajuns campion in orice domeniu''. Boris Becker, cel mai rostit nume de pe planeta in vremea lui, dupa ce s-a lasat de tenis, a ajuns la puscarie. Nea Ion ar fi putut sa fie managerul oricarui tenismen de top si l-ar fi facut mai mare decat jucatorul german. A ales sa treaca la alt nivel, in acelasi domeniu. Si nu numai. Printre altele, a scris o noua pagina de marketing in tenis, infiintand turnee si castigand tone de bani. Pe langa alte afaceri cerute pe piata sau de oamenii bogati a facut performanta.

    Uitati-va ce a facut Gheorghe Hagi. A fost un super-jucator. Putea sa se opreasca acolo si ramanea in istoria fotbalului romanesc, oricum. Nu-i lipsea nimic. A continuat ca antrenor si are o satisfactie si mai mare cu realizarile actuale, ca proprietar de club. S-a lasat de fotbal, dar a ramas in domeniu si a trecut la alt nivel. Acela al excelentei profesionale. Nu am dubii, nu se va opri aici. El poate antrena orice club sau nationala din lume. Modelul lui de evolutie va fi dorit sau copiat de echipele care vor sa creasca fara limita. Se numeste performanta.

     Fratii Paval, alias Dedeman, cei mai mari antreprenori romani, au cumparat recent cateva imobile de birouri in Bucuresti. Probabil, dupa ce au vazut cat de greu -spre imposibil- este sa obtii o autorizatie de construire in Bucuresti, au ales sa cumpere un imobil emblematic din Italia, Grand Hotel Gardone, pe marginea lacului Garda. Nu-i bai, pana deblocheaza Nicusor Dan PUZ-urile in capitala, mai cumpara si alte imobile in lumea larga, ca banii circula si afacerile mari nu stau dupa fitele niciunui primar. Performanta nu are granite.

    Toata lumea stie sau a auzit de Iulius Mall. Exista in Timisoara, Suceava, Cluj, Iasi. Dupa ce a schimbat fata oraselor din provincie, provocand autoritatile locale la o evolutie imobiliara spectaculoasa, care generaza sute de milioane de euro la nivelul comunitatilor, Iulian Dascalu a ''incercat marea cu degetul'' si la Bucuresti, pe locatia Romexpo. Nici nu a prezentat bine proiectul, care ar schimba zona comunista de acolo, ca talibanii lui Nicusor Dan l-au luat cu ''huo''. Vorba primarului din Cluj, Emil Boc: ''aratati-mi un surub produs de acest USR''! In aceste conditii, dupa ce a facut afaceri in Romania credeti ca patronul grupului ''Iulius'' nu poate/ nu va face performanta in alta tara si asteapta binecuvantarea useristilor?

    Desigur, printre performerii contemporani din business-ul autohton, la loc de frunte sunt si titanii din domeniul IT, care au dus faima Romaniei la nivel mondial. Daniel Dines (UiPath), Ion Stoica si Matei Zaharia (Databricks), Mariuca si Florin Talpes (Bitdefender). Vor urma mult mai multi. Daca va uitati prin casa, va asigur ca aveti cel putin un produs cumparat/ folosit de la eMag (Iulian Stanciu), RCS-RDS (Zoltan Teszari), Altex (Dan Ostahie), etc. Toti acestia si multi altii din alte domenii, pe care nu i-am mentionat, nu s-au oprit la a face afaceri. Au ''accesat'' performanta si o duc la grad de excelenta.

    In Romania anilor 1990-2000, sansa de a valoriza abilitatile antreprenoriale era infinit mai mare decat in prezent. Orice personaj trecut prin business-urile acelei perioade recunoaste asta. Ma uit la tinerii de astazi, cu reale aptitudini de antreprenori, cum le este insutit mai greu sa puna in practica o idee de afaceri foarte buna, comparativ cu perioada post-comunista. In opinia mea, ei sunt mult mai inteligenti si mai pregatiti decat generatia ''decreteilor'', care in mare parte le sunt...parinti.

    Am tot respectul pentru cei care incearca si, mai ales, pentru cei care reusesc sa faca performanta, in orice domeniu privat. Ma plec in fata celor care au trecut de la nivelul de antreprenori la statutul de repere ale mediului privat. Nimic nu se compara cu satisfactia unui vis implinit, daca acesta a existat si are in spate o istorie. O poveste de succes care poate fi multiplicata de ''lupii tineri'' din economia ramaneasca.

     Multi conationali au facut afaceri importante in Romania. Din pacate, prea putini ajung sa faca performanta la nivel international si lasa in urma un brand care face cinste si tarii noastre. Afaceristi gasesti la orice colt de strada, unicornii sunt mai rari decat floarea de colt.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO